Politika

Crna Gora će nastaviti da bude posvećena evropskoj integraciji i regionalnoj saradnji

Kao odgovorna država, Crna Gora će, kroz zajednički sistem vrijednosti, nastaviti da bude posvećena multilateralnim principima, evropskoj integraciji i regionalnoj saradnji. Ne samo zbog činjenice da je EU jedan od najvećih mirovnih projekata, već i garantor stabilnosti, komplementaran Ujedinjenim nacijama, poručio je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

On je učestvovao danas na sastanku Savjeta bezbjednosti pod nazivom „75 godina od kraja II Svjetskog rata na evropskom tlu – naučene lekcije za prevenciju budućih stradanja, odgovornost Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija“, koji je održan putem video konferencije.

Tokom izlaganja, ministar je istakao važnost današnjeg skupa koji podsjeća na istorijski značaj antifašizma, kao vrijednosti koja je duboko ukorijenjena u crnogorskoj kulturi i ustavnom sistemu.

“Moramo biti svjesni da su temelji multilateralizma zasnovani na univerzalnim vrijednostima i principima koje njeguju Ujedinjene nacije“, rekao je šef crnogorske diplomatije.

Posebno je ukazao na nezamjenjivu ulogu Savjeta bezbjednosti u očuvanju mira i sigurnosti u međunarodnoj zajednici.

“Jačanje UN mehanizama za rano prepoznavanje i odgovor na krize, kao i zajednički odgovor na transnacionalne prijetnje, predstavljaju ključne elemente za izgradnju zajedničke budućnosti u miru i prosperitetu. U tom pogledu,
Crna Gora podržava reformu Ujedinjenih nacija, jačanje uloge Savjeta bezbjednosti kao i Generalne skupštine“, kazao je Darmanović.

U kontekstu aktuelne situacije, pohvalio je odgovor Ujedinjenih nacija na pandemiju novog koronavirusa, ukazujući na važnost solidarnosti i očuvanja multilateralizma, kao jedinog pristupa za rješavanje globalnih izazova.

Sastanku, koji je organizovala Estonija u svojstvu države predsjedavajuće Savjetom bezbjednosti, prisustvovalo je više od 50 ministara vanjskih poslova i njihovih zamjenika, kao i veliki broj stalnih predstavnika država članica Ujedinjenih nacija.

Nakon uvodnih obraćanja ministra vanjskih poslova Republike Estonije Urmasa Reinsalua, predsjednice Evropske komisije Ursule Von Der Lejen i podsekretarke Ujedinjenih nacija  za politička pitanja i aktivnosti izgradnje mira Rozmari Di Karlo, uslijedila su izlaganja učesnika, ministara vanjskih poslova i stalnih predstavnika država pri Ujedinjenim nacijama.

Učesnici su razmijenili mišljenja na temu sprječavanja konflikata u budućnosti, sa osvrtom na aktuelnu bezbjednosnu situaciju u svijetu, ocijenivši da istorijska iskustva iz Drugog svjetskog rata upućuju na neophodnost međunarodne saradnje u cilju sprječavanja konflikata, posebno kroz postojeće multilateralne okvire. Dodatno, istakli su obavezu poštovanja načela međunarodnog prava koji nalažu mirno rješavanje sporova i saradnju među državama, ovjekovječenih u Povelji Ujedinjenih nacija.

Send this to a friend