Politika

Crna Gora članstvom u NATO postala izvoznik stabilnosti na Balkanu

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg kaže da je Crna Gora pridruživanjem Alijansi postala izvoznik stabilnosti na Balkanu i šire, a pristupanje NATO-u pomoglo je širenju demokratije, sigurnosti, prosperiteta i stabilnosti širom Evrope.

Stoltenberg je u intervjuu za  Vikend novine kazao da je pristupanje NATO-u otvorilo put evropskih integracija za mnoge zemlje, i da su vrata ovog saveza širom otvorena. Politika otvorenih vrata ne znači da se NATO kreće ka istoku. Radi se o suverenim i nezavisnim zemljama koje same biraju svoj put. Zadržaćemo naše prisustvo, naš fokus i angažman na Zapadnom Balkanu i podržati evroatlantske težnje zemalja u regionu, kaže Stoltenberg za naš list.

“Crna Gora je prošle godine postala 29. članica NATO-a, a njeno pristupanje je bila važna prekretnica za našu alijansu, koja je ponovo potvrdila politiku otvorenih vrata NATO-a i istorijski uspeh proširenja Alijanse. Zadovoljni smo što imamo Crnu Goru za našim stolom, sa istim pravima i odgovornostima kao i bilo koja druga saveznica i sa jednakim glasom u oblikovanju budućnosti naše Alijanse. Cijenimo konkretan i značajan doprinos Crne Gore zajedničkoj sigurnosti i našoj kolektivnoj odbrani. Crna Gora doprinosi misijom u Avganistanu i našim naporima da finansijski podržimo avganistanske snage sigurnosti. Takođe, pozdravljamo opredjeljenje Crne Gore da do 2024. godine potroši dva odsto BDP-a na odbranu. Svi moramo ulagati u našu sigurnost, kako bismo držali naše nacije sigurne i osigurali pravednu podjelu tereta kroz Alijansu. Sada raspravljamo o pripremama za naš sljedeći samit u julu, kada će po prvi put Crna Gora prisustvovati kao punopravna članica NATO-a. Na Samitu ćemo preduzeti sljedeće korake u prilagođavanju NATO-a u razvijanju bezbjednosnog okruženja. Donijećemo odluke da dodatno ojačamo naše kolektivno odvraćanje i odbranu, da nastavimo sa projektovanjem stabilnosti izvan naših granica i da modernizujemo našu Alijansu, kako bismo zadovoljili nove izazove sa kojima se sada suočavamo. Takođe ćemo dalje razvijati našu saradnju sa Evropskom unijom”. kazao je Stoltenberg.

On smatra da članstvo Crne Gore u NATO-u učvršćuje sigurnost u regionu Balkana.

“Crna Gora i ostale zemlje iz regiona koje su se pridružile Alijansi postale su izvoznici stabilnosti na Balkanu i šire. Pristupanje NATO-u pomoglo je širenju demokratije, sigurnosti, prosperiteta i stabilnosti širom Evrope. To je takođe otvorilo put evropskih integracija za mnoge zemlje. Naša vrata ostaju otvorena za sve evropske zemlje koje mogu da preuzmu obaveze članstva i doprinesu sigurnosti u evroatlantskom području. A ova politika otvorenih vrata ne znači da se NATO kreće ka istoku. Radi se o suverenim i nezavisnim zemljama koje same biraju svoj put”, dodao je Stoltenberg.

Povodom izjave  Žan Klod Junkera da će zemlje Zapadnog Balkana, ukoliko se uskoro ne pridruže Evropskoj uniji, biti u ratu i da smo na ivici rata Stoltenberg smatra da članstvo u Evropskoj uniji, kao što je članstvo u NATO-u, konsoliduje demokratske institucije, vladavinu prava i dobrosusjedske odnose.

“Zemlje koje su se pridružile EU i NATO-u preduzele su znatne reforme kako bi ojačale demokratiju i učinile živote svojih građana sigurnijim. Sve ovo je od vitalnog značaja za regionalnu stabilnost. Dakle, nema sumnje daje proširenje EU, zajedno sa proširenjem NATO-a, proširilo stabilnost i prosperitet u Evropi. Mi u NATO-u smo odlučni da pomognemo svim zemljama regiona da sprovedu sve važne reforme u korist građana, bez obzira da li žele da se pridruže NATO-u ili ne. Poštujemo njihov izbor, štagod da jeste. Stabilnost i sigurnost u , ovom regionu imaju koristi od stabilnosti i sigurnosti u Evropi. Zadržaćemo naše prisustvo, naš fokus i angažman na Zapadnom Balkanu i podržati evroatlant-ske težnje zemalja u regionu”, poručuje generalni srkretar NATO-a.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Brdjanin
Gost
Brdjanin

Ahaaaaa umjesto SOLANE nice NATO baza da vi ima ko zene oskrbljivat s onim sto im je neophodno …Jer ste odavno pokazali da Mu..a nemate

Bokoloco
Gost
Bokoloco

Kakve korisi imamo od toga olosi jedna, drzava raspad ogrezla u pljacki… otvorice nam
Nato fabrike??

dagy
Gost
dagy

Dobro je da nesto izvozimo,izvoznik stabilnosti i fali nebuloznosti…ahahah

xyz
Gost
xyz

Prije bi se reklo da je ovo izjavio Obrad Mišo Stanišić.

poštolog
Gost
poštolog

Da i mi nešto izvezemo. Samo ne znam oćemo li to naplaćivat koliko? 🙂

Rankovic
Gost
Rankovic

Hahahahahaha hahaha

ZaG
Gost
ZaG

Hahah, privatni partijsko-mafijaški feud izvoznik stabilnosti

Sadna
Gost
Sadna

Sprdaju nam se DPS, NATO i njihove balerine iz Demokrata i Ure sa Crnom Gorom

Send this to a friend