Politika

Crna Gora da održi regulatorni okvir finansijskog sektora u skladu s EU praksom

Tokom Ekonomskog i finansijskog dijaloga između Evropske unije i Zapadnog Balkana i Turske, Crna Gora je, između ostalog, pozvana da, u kontekstu pandemije, obezbijedi ciljanu i privremenu fiskalnu podršku ranjivim domaćinstvima i preduzećima, dopuni budžet srednjoročnim planom fiskalne konsolidacije nakon što ekonomski oporavak počne da daje rezultate, pripremi novi plan optimizacije javne uprave, u cilju ograničavanja udjela plata u javnom sektoru u BDP-u, i unaprijedi sprovođenje programa ocjene upravljanja javnim investicijama (PIMA), kako bi se poboljšao kvalitet javnih investicija.

Predstavnici država članica EU, Zapadnog Balkana i Turske, Evropske komisije i Evropske centralne banke, kao i zvaničnici centralnih banaka Zapadnog Balkana i Turske, sastali su se danas u Briselu na godišnjem dijalogu o ekonomskoj politici. Cilj dijaloga je da pripremi Zapadni Balkan i Tursku za njihovo buduće učešće u Evropskom semestru.

“Učesnici su pozdravili uglavnom pravovremene mjere fiskalne i monetarne podrške koje su donesene na Zapadnom Balkanu i Turskoj u cilju ublažavanja ekonomskih posljedica krize. Ocijenjeno je uputnim nastaviti ublažavanje uticaja pandemije na rast, zaposlenost i socijalnu konheziju, putem ciljanih, privremenih i transparentnih fiskalnih i finansijskih mjera do čvrstog uspostavljanja održivog oporavka”, saopšteno je iz EU Info centra.

Kako se navodi, učesnici su sa žaljenjem konstatovali da je nedostatak blagovremenog i sveobuhvatnog programa Crne Gore sa detaljnim informacijama o budžetu za 2021. godinu i srednjeročnoj fiskalnoj strategiji onemogućio detaljnu ocjenu tog programa. Na sastanku je ocijenjeno da su političke smjernice sadržane u zaključcima Ekonomskog i finansijskog dijaloga iz maja 2020. godine djelimično sprovedene.

“Učesnici su ohrabrili Crnu Goru da usvoji izmjene i dopune Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, s ciljem uspostavljanja savjeta za fiskali nadzor, kao i da razvije sveobuhvatan pregled svih poreskih izuzeća, uključujući analizu njihovog ekonomskog i socijalnog uticaja, i podrži ekonomsku i poslovnu likvidnost smanjujući zaostale obaveze javnog sektora”, navode iz EU Info centra.

Od Crne Gore se očekuje da održi snažan regulatorni okvir finansijskog sektora u skladu s najboljom međunarodnom i EU praksom, te osigura zdravo upravljanje kreditnim rizikom, i dalje umanji prepreke u smanjenju nenaplativih kredita, uključujući i putem modernizacije sistema nesolventnosti.

Saopšteno je i da je Crna Gora pozvana da izvrši, u saradnji s lokalnim vlastima i predstavnicima poslovne zajednice, analizu poslovnih procedura na nivou lokalne uprave kako bi se identifikovali uzroci mogućih neefikasnosti i predložilo poboljšanje institucionalnog i regulatornog okruženja, kao i da se fokusira na dalje pojednostavljivanje oporezivanja preduzeća.

“Osim toga, učesnici su pozvali Crnu Goru da dâ prioritet digitalizaciji javnog sektora i razvoju elektronskih javnihusluga kako bi se ubrzao i poboljšao ekonomski oporavak, kao i da osnaži saradnju između centralnih i lokalnih vlasti u razvoju mjera usmjerenih na smanjenje neformalne ekonomije”, piše u saopštenju.

Učesnici su, kako se dodaje, pozvali nadležne organe da uspostave radnu grupuza izradu Plana implementacije garancija za mlade. Na osnovu revizije sistema socijalne zaštite, od Crne Gore se takođe očekuje da dovrši mapu puta i započne sprovođenje reformi socijalne zaštite i reformiše sistem stručnog obrazovanja kako bi se obezbijedili bolji ishodi na tržištu rada.

Send this to a friend