Politika

Crna Gora dio EU i NATO porodice u borbi protiv hibridnog rata

Crna Gora je i zvanično postala članica Evropskog centra izvrsnosti za suprotstavljanje hibridnim prijetnjama, nakon što je Nadzorni odbor tog centra jednoglasno usvojio odluku o članstvu Crne Gore razmjenom pisama između Ministarstva vanjskih poslova naše zemlje i Centra izvrsnosti.

Iz Ministarstva vanjskih poslova saopšteno je da je pristupanje Centru još jedan direktan benefit članstva u NATO, čime će se omogućiti razmjena iskustava i najbolje prakse sa državama članicama NATO i EU, kao i podrška naporima Crne Gore u izgradnji i jačanju nacionalnih kapaciteta u suprostavljanju hibridnim prijetnjama.

Evropski centar izvrsnosti za suprotstavljanje hibridnim prijetnjama u Helsinkiju svečano je inaugurisan početkom oktobra 2017. godine. Centar promoviše suprotstavljanje hibridnim prijetnjama na strateškom nivou kroz istraživanje i obuku i ima za cilj stvaranje mreže eksperata za sveobuhvatnu bezbjednost. Trenutno broji 22 države učesnice, a to su Austrija, Kanada, Kipar, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Italija, Njemačka, Grčka, Latvija, Litvanija, Crna Gora, Holandija, Norveška, Poljska, Rumunija, Španija, Švedska, Velika Britanija i SAD.

U aktivnostima Centra takođe učestvuju EU i NATO, a učešće u centru je otvoreno svim državama članicama EU i NATO.

Send this to a friend