Politika

Crna Gora dobija rezervni sastav Vojske

Vojska Crne Gore

Ministarstvo odbrane Crne Gore planira da u periodu od 2019. do 2026. godine formirane rezervne snage koje će biti spremne, obučene i opremljene kao integralni dio Vojske. Rezervne snage biće formirane po teritorijalnom principu, a činiće ih ugovorna ili aktivna i strategijska odnosno neaktivna rezerva, navodi se u Predlogu strateškog pregleda odbrane Crne Gore koji je juče usvojila Vlada.

“U mirnodopskoj formaciji Vojske formiraće se jezgra komandi jedinica iz rezervnog sastava, po teritorijalnom principu. U periodu od 2019. do 2026. godine biće formirane jedinice aktivne rezerve koje će brojati do 100 rezervista. Kadar iz aktivne rezerve će se obavljati zadatke koji zahtijevaju povećano angažovanje snaga Vojske, a tiču se odbrane, zaštite od elementarnih nepogoda ili obavljane zadataka koji se odnose na međunarodne obaveze Crne Gore”, navodi se u ovom dokumentu.

Pored toga težiće se da se kroz razvoj aktivne rezerve unaprijede vojne sposobnosti koje se tiču specijalističkih poslova za kojima se potreba pojavljuje povremeno i nijesu potrebni za redovno obavljanje vojnih zadataka, te izvršioce tih poslova nije isplativo imati u stalnom sastavu. A to su medicinsko osoblje, IT stručnjaci, logistički poslovi, rukovaoci inžinjerijskih mašina…

“Aktivni rezervisti će kroz sopstvenu profesionalnu orijentaciju i redovno obavljanje radnih obaveza unapređivati specijalistička znanja i vještine, koje će u slučaju potrebe stavljati na raspolaganje Ministarstvu odbrane. Sa njima će se u cilju održavanja i unapređenja vojnih sposobnosti, na godišnjem nivou obavljati redovna obuka i kondiciranje vojnih znanja i vještina u trajanju do 30 dana”, pojašnjeno je u  Predlogu strateškog pregleda odbrane Crne Gore.

Dodaje se da će ugovorna ili aktivna rezerva biti formirana na principu kvaliteta vojnih sposobnosti, finansijske održivosti i uspostavljanja saglasja interesa između Ministarstva odbrane, društvene zajednice, poslodavaca i rezervista.

“Do 2026. godine Ministarstvo odbrane će raditi na razvoju strategijske ili neaktivne raspoređene rezerve, koja će brojati do 700 osoba, a biće mobilisana u slučaju potrebe za narastanjem odbrambenih sposobnosti Crne Gore, na osnovu odluke državnih organa. Popuna jedinica Vojske rezervnim sastavom obavljaće se po teritorijalnom principu”, ističu  u Vladi.

Ranije je najavljeno da će od naredne godine u Crnoj Gori biti uvedeno dobrovoljno služenje vojnog roka.

<<<Bošković za CdM: Dan Vojske slavimo sa Cetinjanima, radimo na uvođenju dobrovoljnog služenja vojnog roka<<<

<<<Crna Gora naredne godine uvodi dobrovoljno služenje vojnog roka<<<

“Ministarstvo odbrane će u sklopu priprema za odbranu organizovati dobrovoljno služenje vojnog roka, koje će se realizovati  kao vid obuke za sticanje neophodnih znanja vojnih obveznika za obavljanje dužnosti u jedinicama Vojske u uslovima ratnog ili vanrednog stanja. Vojni obveznici koji uspješno savladaju služenje vojnog roka će činiti bazu za popunu stalnog i rezervnog sastava Vojske”, navodi se između ostalog u Predlogu strateškog pregleda odbrane Crne Gore.

A.O.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
bodulski borej
Gost
bodulski borej

tko ne zeli ili ne moze placati godistnju NATO clanarinu, ili mu je ista previsoka i neprihvatljiva, salje svoje topovsko meso u redove NATO-a. tako i crna gora, ali i slovenija, hrvatska, albanija, itd.

Veteran od1990
Gost
Veteran od1990

Tako je nek idu srecan im put bijo i nek se ne vrcu nazad…Crnoj Gori ne treba vietnamski sindrom

bane
Gost
bane

E kako vas boli crnogorska vojska, neka nam je srecna nasa vojska . Vjerovatno biste voljeli da ođe bude srbijanska vojska umrijet cete a to dozivjet u Crnoj Gori necete nikad ostvariti.

Banovina ZETA
Gost
Banovina ZETA

Crnoj Gori treba sto vise magacina vojne opreme i naoruzanja,poput onih te su se vaktilje zvali Magacini Teritorialne Odbrane…to je potrebno svakom selu u Crnoj Gori .Kakva vojska i rezervni sastavi….

Desetar
Gost
Desetar

A kad cemo dobiti osnovni sastav Vojske?

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

desetar, onda kad svoju đecu naučiš da vole Crnu Goru a ne drugu zemlju

Raketla
Gost
Raketla

Što ovo imaju od svijetloga oružja? Jesu li im ovo koplja?

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Lopate! Za to su obučavani.

старокуч
Gost
старокуч

да није тужно било би смијешно . . . Војска Црне Горе . . а која ,,црна војска” , и још обучена и опремљена . . . . . .

Titograd
Gost
Titograd

Kako to gordo zvuči starokuč…Uh, Uh… Ka’ da si starorimljanin ne bilo primijenjeno…

123
Gost
123

Hahahaha, dobro mu reče.

KraljevicCmarko
Gost
KraljevicCmarko

Bice sve bolja i bolja a i u NATO-u smo s najacima i najrazvijenijima na tvoju veliku zalost

hehehe
Gost
hehehe

starokuč ,u prevodu albanac.

Splico
Gost
Splico

Podrska za bratsku Hrvatsku. Nije lepo krasi. Treba vratiti oteto. Prekrasni jedrenjak treba da krasi Splitsku luku. Dukljanima ce biti dozvoljeno da sa bezbjednog rastojanja slikaju brod, kad dodju u turisticku posetu Splitu.

$£€
Gost
$£€

Are you ok?

Krsto
Gost
Krsto

Drži se ti Save i Dunava i čuvaj da ti ne ode Vojvodina kao Kosovo. A izgleda da oće ubrzo! Beogradski pašaluk!

Veteran od1990
Gost
Veteran od1990

Krsto da ne aludiras Zrnova imenom…Eno mu bratanic u Beograd pa mu reci ovo sto pises da vidis kako ces proc….Od Crne Gore ne osta ni pasaluk ojdose i 4 nahije u nepovratak .No tebi je bitnije tudje dvoriste od svojega jado.Bolje bi ti bilo da se posvetis Srbskoj braci vjernoj Njegosu i CG no sto buloazis

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

NISAM SRBIN

Krsto
Gost
Krsto

dobro, de…

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Nijesi ti ništa, kradeš nick ka i ovaj moj sugradjanin!

Gost
Gost
Gost

Boškovićuuuuuu aaaa hahahahahaa!

Mrgud
Gost
Mrgud

Šta je ovde čudno, Imaju li druge zemlje rezervni sastav vojske? Ovim što smeta,smeta im i Crna Gora i sve Crnogorsko.

Gost
Gost
Gost

A što čini ministar Bošković! Možda je umislio da će do 2026 on biti ministar vojni?! Kako da ne. Aj polako.

Bum
Gost
Bum

Ne cini ministar nego ako procitas, shvatices da se radi o planu i strategiji odbrane koji obavezuje svskog ministra i svaku vladu. Plan o strategiji odbrane je dokument koji je od krucijalnog znacaja za bezbjednost i odbranu drzave. Koja god vlast bila mora se voditi tim dokumentom i mora odrzati lanac komandovanja, postovati oficirski kadar i sve instuticije i pojedince… Više »

RacerRXL
Gost
RacerRXL

Ko da se brani? Od cega? Cime? Ili da se gine za vise instance? Malo morgen.

Avganistan
Gost
Avganistan

Ovo je dobro: Rezervni Crnogorci!

Berane
Gost
Berane

Takve već imamo, a zovemo ih posrbice!

Mrgud
Gost
Mrgud

Kad dobiju nogu od braće srba i rusa biće zakleti Crnogorci. Po potrebi,

Srpko
Gost
Srpko

NATO partner, Hrvatska nam je naredila da vratite oteti brod Jadran. Montenegrini dje ste da branite najljepsi brod na Jadranu koji ste prosle godine remontovali od para poreskih obveznika. Sad ce Montenegrini sprzit Hrvate. Mi cemo braniti samo svoj prag. Sa uzivanjem cemo pratiti borbu junackih dukljana za brod Jadran. Munje su to. Bez krvi im nece dati jedrenjak. Podrska… Više »

123
Gost
123

Srpko, nema potrebe da se dokazuješ kao izdajnik. Mi znamo da ste ti i tvoja bratija izdajnici.

Srpko
Gost
Srpko

Pa Srbi sa Hrvatima imaju zajednicke gene. Srbi i Hrvati su braca. Sto to vama dukljanima od 1945. smeta sto brat voli brata. Vi ste brata izdali i sad ne ocekujete valjda da ce te imati podrsku od njega u otimsnju najljepseg jedrenjaka na Mediteranu. Podrska za bracu Hrvate.

Mrgud
Gost
Mrgud

Jasenovac?

123
Gost
123

Vidi se da ste braća. Bratski se i volite. Ne prođe 30-40 godina a da se ne pokoljete međusobno. Otiđi do Hrvatske kod braće, da vidimo hoćeš li se vratiti.

KRALJ NIKOLA I
Gost
KRALJ NIKOLA I

HAHAHAHAHAH a nidje nisu pristali.. oni svakog zovu brat dok im valajs tako i hrvati su im braca po potrebi..

Bum
Gost
Bum

Imate vi Srbijanci gene i sa Romima, Bugarima, Vlasima, Rumunima, Mađarima, Turcima! Nema ko vam ga nije zavukao! Tako da imate vi gene sa svima ali sa Srbima tesko da imate, vi ste najmanje Srbi a najvise sve ostalo. Od toliko brace nema ni jednoga sa kim niste ratovali.

Gost
Gost
Gost

@Srpko: Hrvatska nikad više neće dobiti crnogorski brod Jadran. Ma po cijenu da blokiraju Crnu Goru za članstvo u Evropskoj Uniji.

Mrgud
Gost
Mrgud

Kosovo?

KRALJ NIKOLA I
Gost
KRALJ NIKOLA I

na tvoju zalost Hrvatska nikad nece vidjeti nas brod Jadran, koji nije otet nego ga je JNA ostavila u Tivat, drugo na nase odusevljenje Srbija nikad vise nece vidjeti Kosovo koje vredi milijardu brodova!! ahahahahahaha

PG-TG
Gost
PG-TG

Hahahhahahahaaa…mi ćemo braniti samo svoj prag?!! hahahahaaa… kad ste vi to odbranili svoj prag, crni kukavče? Sve moguće bitke ste izgubili ako vas Crnogorci nijesu spašavali. Ali nema više. Ćao!

zrno krstov
Gost
zrno krstov

Srpko,samo nas vi nemojte braniti,pogotovo kao sene!!

Emi
Gost
Emi

Lagano gospodo, treba vratiti obavezno sluzenje vojnog roka za pocetak…da se saloni lepote rasterete metroseksualaca. Da se lepotani zaprljaju, oznoje, drugi I veci od njih da diriguju I naredjuju im. Da se nauce redu, radu I disciplini. Da postane ..musko.. a ne ovako sto ustane sa ogledla na kaficu pa opet na ogledalo…Zivot im prodje sa ogledalo, kafa, kladionica, kafana,… Više »

$£€
Gost
$£€

Haaahaaaaa….. tacno tako!

RacerRXL
Gost
RacerRXL

Ma svi puske u ruke… A sin mi ga nece u vojsku ici, no cu ga vrijednostima sa svojom zenom nauciti. A blizu oruzja mi nece.

PetarPan
Gost
PetarPan

Trebamo imati sposobnu vojsku…A ovi što stalno traže neko zaposlenje,ne tražite ga ovde imaju sajtovi namjenjeni za zapošljavanje.Kod nas radi 50000 stranaca oni vide te oglase pa pogledajte i vi ako vam se radi…

Vanzemaljac
Gost
Vanzemaljac

Treba vojska i te kako , ja bi je ponovo vratio u obavezan vojni rok !.

$£€
Gost
$£€

Vanzemaljac: -ja bih, ti bi,…. itd

Savo
Gost
Savo

Znam ko vam nece ni dobrovoljno ni nedobrovoljno u vase placenike. 60 miliona eura placenici otmu od ovog naroda. Te pare da ulozimo u privredu, bili bi srecna zemlja. Garancija bezbjednosti nije bacanje para u Masane i Vijetnamske helikoptere, vec ekonomski razvijena zemlja. Zato Svajcarska i Austrija ne bacaju novac u NATO i oruzje pa su najbezbjednije zemlje svijeta. Placenici… Više »

SVAKI DAN BRUKA
Gost
SVAKI DAN BRUKA

OVAJ STO ORGANIZUJE REZERVNI SASTAV DA POTPONOGNE NATO -u….DAL JE BIO NA DUBROVNIK ILI MOZDA U LORU…DAL IMA GOSPODIN SINA DA GA POSALJE NA KOSOVO…
IMADE 90 Tihdovoljno ljeta da se pokaze sa svojom DRUZINOM…STETA DA GA NIDJE NIJE BILO…

Bosko
Gost
Bosko

Samo kad vam treba,a kad treba ljude zaposliti nidje vas.E sirotinjo rajo ,kako ne nek posalju ministri svoje sinove imaju sta braniti lopovluk je veliki pa vjezbajte…

Savo
Gost
Savo

Doveli su oni narod na granicu egzistencije. Ponudice 150 eura za mjesec i imace na hiljade kandidata koji ce da šene ispred kasarne da ih prime. Koji ce biti oficirske sluge. Ali oficirski placenici imaju mjesecne prihode po vise hiljada eura. Kad saberu platu, prevoz, topli obrok, dnevnice, UTS, placen stan do dobijanja novog imaju prihode ni da su Hitlera… Više »

peki
Gost
peki

mislio sam kad udjemo u Nato da necemo kupovati helikoptere i opremu milionsku,da ce neko da nas brani,da nece biti dobrovoljnog sluzenja vojnog roka,da nece biti rezervne vojske…izgleda da mora tako..

$£€
Gost
$£€

U Nato i bilo dje dje se pristupa ulazi se sa ljudima i odgovarajucom opremom, ne dobija se nista dzabe. A i ti helihopteri su kupljeni na kredit….. normalna stvar. Malo ce to nasu drzavu kostati vise nego da su odmah placeni a da su kojim slucajem odmah placeni sto jada bi bilo -okle pare?! A da nisu kupljeni sto… Više »

Msse MICI SE
Gost
Msse MICI SE

Crnogorac sam..Obisao nekoliko drzavica ..Nijesam bas kao ti imao od drzave placeno da putujem..Vidis iskreno djecu cu da usmjerim da se micu tamo dje ce biti cijenjeni…tamo dje ce im cijeniti trud rad i diplomu…A ti ostani odje sa djecom i unucadima ako ih imas i uci ih kako je lijepo biti BOSKO BUHA …dace ti TVOJI posao i budi… Više »

Ljubiteljbudala
Gost
Ljubiteljbudala

Predlažem da zakonska obaveza bude da ministar odbrane mora imati barem 3 sina. Pa onda neka se junači.

Mr.Evil
Gost
Mr.Evil

Na Zapadu, uglavom, sudija, osim stručnih referenci, mora biti stariji od 40 godina, oženjen i imati najmanje dvoje djece!

BOKA KO
Gost
BOKA KO

BRAVO ZA KOMENTAR…
Upravo su 90 tih slali na Dubrovnik i potpaljivali narod gospodin koji ima tri cerke…Vjerovatno ce se pronaci u komentarima jer ih redovno cita..Gospodin iz Dobrote je prepadao djecu dok spavaju po kucama sa bi pokupio sve musko iz kuce…Slao ih na Dubrovnik a on sjedao u tadasnji Vojni odsjek…Nesoj Kotorski

$£€
Gost
$£€

Pacenik, je li podignuta optuznica protiv njega? Realno, svi trebaju da odgovaraju.

Msse avetinjo
Gost
Msse avetinjo

Takve pacenike i spijune cuvaju za sebe ne brini…Oko nas ih ima koliko hoces i danas..Spijun do spijuna

Veteran od1990
Gost
Veteran od1990

A BOKA o cemu pricas…Ko to nije od Crnogoraca isa s voljom i zeljom u rat 1990 pa nadalje razgubalo ga.Kakvi ste vi to Crnogorci a pricate bogomi ko da ne volite rat.Stari nasi su jedva cekali djece kavgu zametnut nije bitno s kim samo da se puca…

PG-BG
Gost
PG-BG

Rezervni sastav vojske???????
S obzirom na broj stanovnika i broj aktivnih vojnika,rezervni sastav će brojati dva- tri vojnika….sila će to biti😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Marcello
Gost
Marcello

@ PG-BG
Kad ces put maticne zemlje? Treba ginut za Kosovo, pa da se javis. Vidim, strucnjak si.

PG-BG
Gost
PG-BG

A koja je tvoja matična zemlja????Sto ti imaš braniti od koga,kad su vam uzeli sve teritorije koje su htjeli vaša braca albanci,još samo da se ujedine sa svojom maticom albanijom….ne pitate se koliko pijan sa gaćama….Ako Bog da ostaće te na Cetinje sa okolinom,ajd e zdravo i traži kuda kad vas pocnu pedaliti….spremite traktore!!!!!

Phell
Gost
Phell

Eno oni tvoji pregovaraju oće li dat samo Kosovo ili u paketu s Preševom, Bujanovcem i Medveđom. Za Crnu Goru se ti ne brini no prti…

PG-BG
Gost
PG-BG

Za razliku od tebe ja imam maticu a ti i tebi slični ste oni koji lutaju a koje niko neće,greote a svima se ulizujete….NATO i EU vas iskoristise zbog eventualnog strateskog položaja i tretiraju vas kao sluge ,sto i jeste….

sasapg
Gost
sasapg

Glup si, napusti livade,mekeci u maticu…

$£€
Gost
$£€

Vidjecemo kakvu ce ti poziciju srediti Vucic za tri godine! Oli se tad javiti???

PG-TG
Gost
PG-TG

PG-BG jača su ta dva tri naša vojnika no sva armija tvoje Države. Tako je bilo uvijek u Istoriji. Mi smo vas branili sa šakom jada Crnogoraca a vi bježali preko Mojkovca. Eto vidiš čim vas mi više ne branimo vi pobjegoste sa Kosova i ostaviste ga Albancima. Velika ste vi sila!

Ramo
Gost
Ramo

Rezerviste u “međunarodne obaveze”?

Oprem Dobro
Gost
Oprem Dobro

Danny srbendo izdajnička sveg Crnogorskog

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Bolje uzmi nick Prdnem Dobro!

Danny
Gost
Danny

Haha, ne znaju vise gdje udaraju, od izdaje 1999, ukidanja vojne obaveze po svaku cijenu, pa do ponovnog uspostavljanja rezervnog sastava. Banana država.

Zdruzene snage
Gost
Zdruzene snage

M.s u Srbiju!

Msse avetinjo
Gost
Msse avetinjo

Ma kome ti kazes Mars u Srbiju…Sram te bilo.Imas li djece…Muske…Sad da ti kazem da su 90 tih slali djecu na Dubrovnik…
Ako imas sina spremi se druze da ga NATO OBUCI I 8SPORUCI NA KOSOVO..Nece te ni pitat…Polako ….vidjeces…neces ni biti obavijesten vise nego li ja …
Uzivaj u vojsku ali se prvo ti prijavi i putuj

Vase ime
Gost
Vase ime

Devedesetih nisu djeca isla na Dubrovnik no rezervisti i to dobrovoljno, tako da ne pricaj lazi.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Isli su I jedni I drugi.

Send this to a friend