Politika

Crna Gora država više nego ikad, slobodnija nikad bila nije, daleko ispred Srbije

U najnovijem izvještaju  organizacije Freedom House, “Države u tranziciji”, koja se bavi ljudskim pravima i promovisanjem demokratije u svijetu,  Crna Gora i Srbija izgubile su epitet “djelimično konsolidovanih demokratija”. Prvi put od 2003. godine, Crna Gora i Srbija nisu više u kategoriji demokratija među zemljama u tranzitu.

Vlast, opozicija i analitičari, različito komentarišu ovaj Izvještaj.

U vladajućoj partiji situaciju u zemlji vide značajno drugačije od onoga što je naveo Freedom House.

Poslanik Demokratske partije socijalista Andrija Nikolić u izjavi za CdM je jasan – ima puno argumenata u prilog ocjeni da Crna Gora nikad nije bila više država nego danas, da nikad nije bila slobodnija nego danas, i da nikad nije imala snažnije institucije nego danas.

“Tome svjedoči i ogromno povjerenje koje su građani Crne Gore pokazali u državne institucije za vrijeme trajanja krize”, napominje Nikolić.

Osvrnuo se poslanik DPS-a dalje na ovaj Izvještaj.

“Ne mislim da ima percepciju sa kojom se možemo saglasiti, ali primamo k’ znanju. Znakovito je, međutim, da su pomenutom izvještaju o stanju sloboda u Crnoj Gori, poseban ton dale pojedine NVO iz Crne Gore prepoznate kao protivnici vlasti, lišeni objektivnosti i mjere u svojim kritikama. Za nas su, ipak, relevantniji ocjenjivači koji taj posao obavljaju u ime Evropske unije, u samom procesu pridruživanja, i oni koji su vršili monitoring u pristupanju Crne Gore NATO”, naglasio je Nikolić za CdM.

Zdravo civilno društvo

Analitičar Ljubo Filipović, komentarišući analizu organizacije Freedom House, za CdM kaže da crnogorska politika pati od autoritarizma, te da je to činjenica. Napominje kako je vlast bazirana na autoritetu, opozicione partije su struktuirane na autoritetu.

“Ali u Crnoj Goru funkcioniše zdravo civilno društvo i zdravi opozicioni mediji, koji i pored problema, nastavljaju da budu najčitaniji i najpopularniji u zemlji. Osim toga, kriza sa pandemijom dokazala je da Vlada Crne Gore pribjegla prije konsenzualnoati nego autoritarizmu i da nije narušila balans političkog sistema kako je to urađeno u Srbiji, Poljskoj i Mađarskoj”, jasan je Filipović u izjavi za CdM.

Ipak, kako kaže, cijeneći kredibilitet organizacije Freedom House, uz svo dužno poštovanje, čitanjem primjera navedenih u izvještaju, Filipović je mišljenja da je razlika u činjenicama između izvještaja za Crnu Goru i zbirnog izvještaja za Evropu i Evroaziju iskrivila stvarnost i iznijela niz pogresnih informacija.

“Ovaj sud donosim na osnovu tvrdnji da je na “Odupri se” protestima učestvovalo 10 odsto crnogorske populacije, da vlast ima problem da obezbijedi kvorum u Skupštini kada je u pitanju reformi izbornog zakonodavstva, ali i direktnog povezivanja presude u slučaju “državni udar” sa dodjeljivanjem stanova sudijama. Crna Gora ima ozbiljne izazove, pa i kritične na putu uspostavljanja stabilne demokratije, ali je Crna Gora daleko ispred Srbije i Mađarske kada je stanje u medijima i civilnom društvu riječ. Srbiju pominjem samo  jer su u ovom i u onom izvještaju Reportera bez granica one ispred Crne Gore”, zaključio je Filipović.

Vujović: Degradacija demokratskih procesa

Izvještaj organizacije Freedom House komentarisao je i Ivan Vujović, generalni sekretar Socijaldemokratske partije

Kako ističe, novi izvještaj Freedom House kojim Crna Gora gubi i u formalnom smislu status demokratske zemlje i označava se hibridnim režimom potvđuje više puta ponovljene stavove SDP-a da je u državi već duže vrijeme na sceni trend degradacije demokratskih procesa i stanja institucija koje i naši evropski partneri nazivaju zarobljenim.

“Podsjećamo da je Freedom House s jedna od najrenomiranijih američkih institucija čiji stavovi i analize predstavljaju i preporuku za definisanje zvanične politike te države. Ovo je ozbiljna poruka crnogorskim vlastima, ozbiljan znak upozorenja da se negativni trendovi kada je riječ o stanju demokratskih institucija i vladavini prava moraju prekinuti i napraviti jasan otklon od dosadašnjeg modela vladanja koje se, umjesto demokratskog, zasniva na autoritarnom modelu”, naveo je on. 

Vujović poručuje da vlast mora da shvati da se država najbolje brani demokratijom i da je prošlo vrijeme kada se sa naših partnerskih zapadnih adresa znalo i zažmuriti na očigledne probleme crnogorskog političkog sistema.

“Crnogorskim vlastima mora biti više nego jasan i dovoljan znak to što nakon 2003. godine, po prvi put, Crna Gora i formalno gubi status demokratske zemlje i pominje kao zemlja gdje se vlast zasniva na autoritarizmu. Valjda je svakome jasno da zemlja sa takvim načinom vladanja ne može nikada postati član Evropske unije. Crna Gora mora napraviti novi veliki demokratski iskorak i na djelima pokazati da se mora napustiti paradigma partijskog vladanja i otvoriti prostor za široki konsenzus i dogovor o ključnim izazovima koji nas očekuju u narednom periodu”, zaključio je Vujović. 

SNP: Surova i tužna činjenica

U partiji Vladimira Jokovića kažu da u  izvještaju NVO Freedom House pod nazivom “Zemlje u tranziciji” , u kojem je opisan način upravljanja u 29 država bivšeg Sovjetskog Saveza i Istočne Evrope, Crna Gora je po prvi put od 2003. godine ocijenjena kao nedemokratska država.

“Surova je i tužna činjenica da je ova renomirana međunarodna organizacija svrstala Crnu Goru u kategoriju vlada u tranziciji ili hibridnih režima, u kojima je vlast zasnovana na autoritarizmu kao posljedici nepotpune demokratske promjene. Karakteristika takve vlasti je da istovremeno može da sprovodi političku represiju i raspisuje izbore. Fridom haus naročito potencira probleme u pravosuđu u kojem su zabilježeni negativni trendovi i koje se ne može pohvaliti nezavisnošću u radu”, poručuju iz Socijalistilke narodne partije.

SNP CG je, kako ističu, mnogo puta ukazivala na neodrživo stanje u pravosudnom sistemu Crne Gore, u kojem je, kako tvde u SNP-u,  moguće da ista osoba bude izabrana tri puta za predsjednicu Vrhovnog suda, “u kojem je Vrhovno državno tužilaštvo mjesecima u v.d. stanju nakon optužbi za korupciju vrhovnog državnog tužioca, u kojem se u Ustavnom sudu izmišljaju nepostojeće funkcije kako bi se spriječilo da ta institucija ostane bez rukovodioca, te u kojem specijalni državni tužilac zabavlja javnost svojim nesuvislim izjavama”.

“Freedom House takođe izvještava i o problemima u crnogorskom parlamentarnom životu izazvanim izborima sprovedenim 2016. godine, nakon kojih je uslijedio bojkot opozicionih stranaka. DPS je, podsjećamo, bez dogovora sa opozicijom usvojila zakone u oblasti izborne reforme, a takođe je krajem prošle godine na silu, pod okriljem noći, i u atmosferi napetosti i straha, donijela sporni Zakon o slobodi vjeroispovijesti i na taj način dovela do uznemirenja javnosti i višemjesečnih veličanstvenih litija na kojima su građani pokazali svoj odnos prema ovom pitanju”, napominju u SNP-u.

Kako saopštava SNP, ova organizacija smatra i da se mnogi lideri Centralne i Istočne Evrope više čak ni ne pretvaraju da brinu o demokratiji i vladavini prava, te da su njihove maske pale.

“Ono što decenijama unazad govori SNP CG prepoznala je i međunarodna zajednica. Ova potvrda naših zaključaka je, nadamo se, korak naprijed u osvajanju novih sloboda u Crnoj Gori i stvaranju ambijenta za sprovoeđenje prvih fer i poštenih izbora kod nas”, zaključuju u ovoj partiji.

M.Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
oganj
Gost
oganj

Aoooo sprdnje ove.

garden
Gost
garden

U Cileu je vladao diktator Pinoce. Stotine hiljada uhapsenih i ubijenih.
Izgubio je vlast na izborima. Uzeo narod olovku u ruke rekao sta hoce.
Na forumima i litijama sve junak do junaka. Do izbora.
Tada junaci koji sve znaju prvi zaokruze vlast.
Sto je sigurno sigurno je.

mrkela
Gost
mrkela

Amerikanci i Evropljani kada dolaze u našu Državu neće sa dražinim frontom ni da se rukuju .Neki iz Crne Gore su uspjeli da pljunu na svoju Državu .

Neka to
Gost
Neka to

Nisu to neki nego Vijesti i njen gazda,znaci nista novo

Izazvana
Gost
Izazvana

Jel ovo neki korona vic. Mi smo neuporedivi, kad sam bila u Italiji čula sam kako se na jugu srdaju kako je tamošnjoj mafiji krivo jer nemaju državu ka što je Montenegro da ih zastupa😂😂😂

Ja sam tu
Gost
Ja sam tu

Jel danas poslusnika Markovdan
😂😂😂😂😂😂
Srecno domacini

Невјерник
Gost
Невјерник

Кад је анализа у корист ДПС онда су све агенције реномиране и поуздане. Ако нијесу,онда Дпс њих анализира. Смијешно. Треба Дпс и Дф стрпати опет у исту клупу и послат на полагање основне школе. Вас кад не буде све ће бит ок.

KPJ
Gost
KPJ

Mrak
Slobodu uceruju policajci
Cudo jedno koliko vas cese Srbija
Cudo

Rade007
Gost
Rade007

Niđe nema vwće demokratije no ođe

Viktor
Gost
Viktor

A vidji im naslov teksta, da covjek pomisli da je to izvestaj te evropske komisije kad ono izjava poslanika DPS a 😂😂😂

Dobar dan
Gost
Dobar dan

Mi i Srbija demokratija? A ne sprdajte se ljudi. Mi smo tamni vilajet, gdje mrak guta novinare i sve slobodoumne ljude ukoliko se samo malo više glasnu protiv vlasti!
IZUZETNO kriminalizovana društva. Dovoljno je pogledati finale ABA lige 2019. One je bio blam gdje se god obrneš, i u BG i u PG.

Sta reci
Gost
Sta reci

Srbija je dno dotakla sto se toga tice ali ni mi nismo daleko. Kod njih vodju niko ne smije da kritikuje a kod nas donekle moze samo sto se nista ne mijenja (ne mislim samo na vlast) ukljucujuci i promasene stavove donosioca odluka a posebno ekonomske koje i ne priznaju dok nam ekonomija samo tone.

Skaljarin
Gost
Skaljarin

Dobra priča

Окле
Gost
Окле

Како се на овакву вијест одмах убацује Србија да би се ова негативна критика ЦГ-ре разбодњила мало и да би људ рекли, ево и Србија лоша ка’ ми. Ође власт није промјењена јаче од 30 година, то је демократија, у институције випе нико нема повјерења, а о медијима и јавном сервису да не говоримо. Види запад јао добро што се… Više »

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Glavna primjedba demokratiji u CG obično bude stanje medija. Pritom se zaboravlja kako su najčitanije novine Dan, a najgledanija televizija TV Vijesti. Čudna neka diktatura, u kojoj vodeću riječ vode mediji koji vlast čereče kao na srednjevjekovnoj spravi za mučenje. Kako to Freedom House objašnjava, volio bih čuti- a znam da neću.

Hmmm
Gost
Hmmm

Medije prate građani, a slobodoumni građani biraju ko se drži istine, pa mu poklanjaju svoje povjerenje. Dan i Vijesti su stalno u problemu jer pišu istinu, ne žmure na razne devijantne pojave, ne veličaju vlast po svaku cijenu i bez pokrića. Zbog toga je ubistvo urednika Dan-a nerasvijetljeno, Vijestima su palili automobile i napadali novinare. Zar to nije loše stanje… Više »

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Dan i Vijesti pišu istinu??? 😂😂😂 Jedino u čituljama, eventualno.. To su CG varijante Kurira i Informera, i tiražni su zbog svog senzacionalizma. Šta ćeš, tabloodi su svuđe najčitaniji, nije to naš fenomen… Ali neka si me nasmijao jutros ovim presmiješnim komentarom!

Cogito ergo sum
Gost
Cogito ergo sum

Kako? Tako sto narod kupuje novine za svoj novac, a na izbore izlazi za tudji.

lajavi krelac
Gost
lajavi krelac

Prema indeksu slobode medija Srbija je ns 93. a Crna Gora ns 105 mjestu . Toliko o demokratiji i slobodi .

Darko
Gost
Darko

Dobar dio ovakvog izvestaja je i od Mansa , Uljarevicke , Gorjanc , Kilomudicke ,,, i nacina kako oni mrze ovu C Goru
Neka crknu dusmani ,, jaci smo

xXx
Gost
xXx

Vise oni vole crnu goru nego ti zato se i bore za sve nas

Ime
Gost
Ime

A od koga ste/si jači?

Milos
Gost
Milos

Živjela 🇲🇪🙏💪

Ccc
Gost
Ccc

Kad god su nas neki nebitni stranci śetovali bilo je za njihov i teres a ne nas
Decenijsko iskustvo je pokazalo tako
Drugo su izjave politicara na polozaju iz bitnih drzava
To se broji

Dalmatinka
Gost
Dalmatinka

“”Najgore je kada nemas s kim naprijed a nemas se kome nazad vratiti “””
Napisa neko sto izjavi covjek kojeg su mnoge nedace u zivotu snalazile
Pozdrav lipi moji

Marko
Gost
Marko

To vi mislite evropa je rekla koliko smo slobodni

Miljan
Gost
Miljan

Ahhahahahahaha aooo

Prle
Gost
Prle

Moram se vratiti iz Švedske da doživim tu demokratiju !

FENIKS
Gost
FENIKS

CRNA GORA U SRCU!

Pozevoime
Gost
Pozevoime

Bilo bi dobro da se to “u srcu” pretoči u neku želju i stremljenje ka normalnom,zdravom i civilizovanom društvu.Sa ovakvim medijima i partijskim onlajn protuvama,teško.

SVOJ DOM
Gost
SVOJ DOM

UVIJEK SLOBODNA UVIJEK SVOJA NIKAD VISE ZAJEDNO
MAJKO NASA CRNA GORO

Milo
Gost
Milo

A sto ne nikad vise zajedno kad je toliko falis?

eu kolonija
Gost
eu kolonija

znači moglo b sei uskoro očekivati da se desi prištinski scenario razriješenja kurtija

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

daleko smo mi od institucija i demokratije jos uvjek vladaju poznanstva veze i korupcija …mana je sto smo mali i sve se zna ….pravda ne smije biti selektivna moramo bolje zbog nas samih

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Šta veli Freedom House, ko su demokrate u CG? Risto? DF? SNP? Plagistar? Ja tipujem na Rista, rođeni je demokrata😂 Poznato je da Freedom House svoje izvještaje bazira na mišljenjima NVO sektora. Pošto je kod nas NVO sektor samo produžena ruka političke opozicije, ovaj izvještaj treba ignorisati. Objektivan je taman kolio i MANS, CGO i slične AVO. Da, nijesu to… Više »

Окле
Gost
Окле

Ма јес’ генерални, све си управу. Ти богоми ка’ да ми живимо неђе друго, па не знамо како се “демокртија” упражњава у Црној Гори. Србија је макар мјењала власт, а ми е’о у четврту деценију загазили са истом. Чо’ек би река’ да имамо стандард јачи од Швајцарске кадд се не одричемо ове власти 😂.

Patriota
Gost
Patriota

DA JE VJEČNA CRNA GORA!
BOG JE ČUVA!

nole
Gost
nole

ne bog nego njeni gradjani ati kad boga vidis pozdraviga od mene

Njegoš
Gost
Njegoš

A ko je dira?

brkoo
Gost
brkoo

Definitivno imamo mnogo problema a da bi ih počeli rješavati prvo treba to da priznamo

Pokrajina CG
Gost
Pokrajina CG

lol koji ste vi botovi

Svjefol
Gost
Svjefol

U Crnoj Gori nema slobode, nema demokratije…hahahaha.. Pa ne postoji drzava u kojoj svako moze da prica sto god hoce, pa i poslanici protiv sopstvene drzave i to nekaznjeno. Ne postoji drzava gdje mediji pisu i prenose neprovjerene vijesti, pa i uvredljive i protiv drzave, nekaznjeno. Ne postoji drzava u kojoj opozicija ucjenjuje vlast, pa i ne dolazi ja sjednice… Više »

Hmmm
Gost
Hmmm

Druže, to što ti kvalifikuješ da je “protiv države” u normalnim zemljama se zove pravo na slobodu govora, pravo na lični stav, jednom riječju demokratija. Za neke od vas je državni neprijatelj onaj ko glasno negoduje što se pljačka državna imovina ili što ne da da ulcinjsku solanu prisvoji tajkun. A nije to neprijatelj nego patriota! Pročitaj nešto, obrazuj se,… Više »

Sale
Gost
Sale

Mani se demagogije… Znaci samo se radi o referendumu…Da se možda počne od prestanka negiranje rezultata ovog koji smo imali… Pa da onda pogledamo šta nam se nudi kao alternativa… Isto lopuzanje samo pod tudjim imenom i zastavom… To zaista zvuči kao patriotizam

JOVAN NK
Gost
JOVAN NK

Prijatelju, da se odmah ogradim, nije me briga ko vodi drzavu dok god postuje ustav, ali ovo sto ti naprica ide u prilog tome da je ova zemlja puna demokratije i slobode govora. Ljudi se ne micu sa ulica, a novine pisu i provjereno i ne provjereno.

Takač
Gost
Takač

Nemoj mo mi da gledamo nasa posla i ovo sto o nama piše… nego samo se mi trkajmo a ponekim cio zivot

Srbo
Gost
Srbo

Srbija i Crna Gora sunovrat demokratije,ljudskih prava,slobode govora i etničke pripadnosti. Prozreo vas je svijet al dok to narod ne uradi ništa.

Muhadžer
Gost
Muhadžer

Bješte noge…

Bnjj
Gost
Bnjj

Cg je autokratiji. Ođe se vlast nikad nije promijenila na izborima

Danka
Gost
Danka

Da te ispravim: ovdje se vlast nikad nije promijenila. To je dovoljno. Posljednjih 160 godina Crnom Gorom su vladala samo četiri čovjeka: kralj Nikola, kralj Aleksandar, Tito i Milo. Ej! Četiri čovjeka za 160 godina! To je čudo da se priča kroz istoriju o nama.

Nemanja
Gost
Nemanja

Zašto se stalno poredimo sa Srbijom? Zar je teško priznati da smo i jedni i drugi nedomokratska i necivolizovana društva.. i dalje abortiramo djevojčice

Imenik
Gost
Imenik

Vlast Srbije ne valja jer hoće da bude najbolji drug sa Kinom i Rusijom, ne da opoziciji (isto toliko nacionalističkoj) da oko otvori, pritiska, ucjenjuje, slavi naci-četničko nasljeđe četrdesetih i devedesetih. Vlast Crne Gore ne valja jer neće da bude najbolji drug sa Rusijom i Srbijom, ne da opoziciji da oko otvori (osim što im povremeno im ponudi da uđu… Više »

Sale
Gost
Sale

Pravo u centar!

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ocijenjena kao nedemokratska, a najbolja ikad. Komedija.

Vjera
Gost
Vjera

Sasuli istinu I sada Svijet ne valja
😂😂😂😂😂😂

Moje ime
Gost
Moje ime

Sve su to Rusi i domaći izdajnici.

Bada Boom
Gost
Bada Boom

E bruke neko da nam kaze da smo hibrid drzava,aoooo sta bi?

Send this to a friend