Politika

Crna Gora i Izrael imaju planove za intenziviranje saradnje u sektoru bezbjednosti

Posjetu Izraelu predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je nastavio razgovorom sa predsjednikom Kneseta, Julijem Joelom Edelštajnom.

<<<Rivlin Đukanoviću: Dokazali ste da je moguće riješiti svaki problem<<<

Predsjednik izraelskog Parlamenta je izrazio zadovoljstvo posjetom Đukanovića i potvrdio da se odnosi dvije zemlje razvijaju u pozitivnom smjeru, posebno kada je riječ o jačanju ekonomskih veza i turizmu.

“Osim toga, Crna Gora i Izrael imaju zajedničke planove za intenziviranje saradnje u sektoru bezbjednosti, što sve ukupno doprinosi stvaranju uvjerenja da će oba naroda u budućnosti imati direktne benefite od takvog stepena saradnje”, saopšteno je iz Đukanovićevog kabineta.

Osim toga, kvalitet odnosa na nivou parlamenata je u porastu, i današnja posjeta je, prema riječima Edelštajna, uvod u novu višu fazu odnosa između Izraela i Crne Gore.

“U cilju daljeg jačanja parlamentarne saradnje, pozitivno su ocijenjeni predlozi o modalitetima koji mogu unaprijediti direktnu saradnju nadležnih parlamentarnih odbora/komiteta, naročito u oblasti nauke i tehnologije sa ciljem razmjene iskustava i zakonskih rješenja, kao i putem planiranja aktivnosti unutar Kneseta koje bi pojačale vidljivost i spoznaju o Crnoj Gori unutar Izraela”, navodi se u saopštenju.

Đukanović je iskazao zadovoljstvo kvalitetom bilateralne saradnje, i snažan interes Crne Gore za produbljivanje ekonomskih i investicionih veza, kao i transfer znanja i tehnologija.

“Intenziviranje parlamentarne saradnje kroz nove modele, za koje je izraženo uvjerenje da mogu biti predmet daljih razmatranja nakon izbora novog sastava Kneseta, nesumnjivo će doprinijeti obogaćivanju međudržavnih odnosa”, ističe se u saopštenju.

Đukanović se, takođe, sastao sa ministrom za životnu sredinu u Vladi Izraela Zeevom Elkinom.

Razmijenjena su iskustva u pogledu primjene konkretnih rješenja za rješavanje pojedinih izazova u unapređenju stanja u segmentima kao što je upravljanje otpadnim vodama gdje Izrael drži ubjedljivo prvo mjesto u svijetu sa 87 odsto ponovnog korišćenja otpadnih voda u poljoprivredi, dok je Španija sa 14 odsto na drugom mjestu.

“Izraelska iskustva su od velike važnosti za Crnu Goru, naročito u kontekstu odgovora na izazov kako uhvatiti priključak s tehnološkim razvojem i kako to implementitari u ekonomskom i društvenom razvoju zemlje koja stremi članstvu u EU”, ocijenio je Đukanović.

Sa izuzetnim dostignućima Izraela na polju visoke tehnologije, Đukanović se upoznao tokom posjete kompaniji OrCam, jednoj od vodećih izraelskih start-up preduzeća čija visoka dostignuća u proizvodnji sofisticiranih uređaja uz najnovija dostignuća u oblasti tehnologije omogućavaju kvalitetniji život slabovodim licima širom svijeta.

“O dostignućima kompanije OrCam i prednostima upotrebe njihovih uređaja koji se zasnivaju na principima tzv. mobilnog oka i potencijalima primjene i dostupnosti i u Crnoj Gori nastaviće se kontakti u neposrednom periodu, uz asistenciju počasnog konzula u Izraelu Nimroda Rinota”, saopšteno je iz Đukanovićevog kabineta.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
NBA
Gost
NBA

DIKO NASA ,PONSNA JE CRNA GORA NA TEBE PRESJEDNICE DJUKANOVICU!!! POSEBNO MI JE DRAGO STO NE OBRACATE PAZNJU NA OVE “SETACE”-ILI RUSITELJE SVEGA STO JE CRNOGORSKO! SAMO NAPRIJED I ZIVJELI!

InesBD
Gost
InesBD

Ovako se bori za svoju drzavu!Gledajte propali politicari i placite

Svetlana_TV
Gost
Svetlana_TV

Ovo je jos samo jedan dokaz da predsjednik ne haje za namjere opozicije i njihove pokusaje da smijene ovu vlast. On radi na prosperitetu nase drzave i to je jedino bitno u ovoj situaciji.

InesBD
Gost
InesBD

I neko trazi ostavku ovog covjeka,a da nije njega propali bi odavno.

Marelica
Gost
Marelica

Predsjednik kroji planove koji su u korist nase drzave, za razliku od nesposobne opozicije, koja sastanci i sklapa dogovore na koji nacin da pokusaju da sruse ovu vlast i Mila.

marta
Gost
marta

Jos jedan od uspjeha za Crnu Goru,biće ovo uspjesna godina.Uradice se dosta jer su dobro počeli.

Mona99
Gost
Mona99

Covjek radi ono sto treba i ulaze u napredak drzave i na ovaj nacin se treba brinuti o njenoj buducnosti a ne sto ovi besposlicari potpisuju sporazume.

Tommy_h
Gost
Tommy_h

Ovako se uspostavlja saradnja od znacaja za nasu drzavu, a ne kao sto ovi rade po ulicama, troseci pare sto im salje odbjegli tajkun.

Liberal
Gost
Liberal

Ovo je politicar a ne ovi subotari sto potpisuju sporazume u neomalterisane kuce

Stefo12
Gost
Stefo12

Moze li iko zamislit da ovako docekaju npr becica ?

Enigma
Gost
Enigma

Ovaj Milo se ne boji ovih građanskih (zeckih) protesta zna li On kako su ljuti protestanti 😂

Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

Ih sto je gospodar uvjezbao ove spoljnopoliticke osmijehe.u cg se malo smije.

Mila
Gost
Mila

A mrco jadni-ti mu u grcu i bijedi i osmjehe mjeris.E,greote.I meni se place koliko ste nistavni vi odupiraci.

Send this to a friend