Politika

Crna Gora i Srbija da biraju hoće li stara ili nova pravila proširenja

Odglaganje ili odstupanje od neophodnih reformi u zemaljama kandidatima za ulazak u Evropsku uniju u najozbiljnijim slučajevima moglo bi da dovede do zaustavljanja ili obustave pregovora ili ponovnog otvaranja već zatvorenih poglavlja, navodi se u nacrtu Predloga za proširenja Evropske komisije, koji je juče objavio Fajnenšl Tajms (Financial Times).

U tekstu pod nazivom „Brisel otvara put državama članicama da zaustave pregovore o proširenju EU“ Fajnenšl Tajms navodi se da će Evropska komisija u novom dokumentu koji će biti predstavljen danas „izložiti planove za pojednostavljivanje procesa proširenja EU i dati snažnija ovlašćenja državama članicama da zaustave ili preokrenu pregovore o pristupanju ili natjeraju zemlje članice da otpočnu pregovore u pojedinim oblastima ispočetka, kao odgovor na zabrinutosti u Parizu i drugim glavnim gradovima EU“.

U dokumentu se navodi i da bi se usvojena pravila primenjivala na pristupne pregovore koji su započeti nakon usvajanja plana, dok se razmišlja o ideji da se Srbiji koja pregovara od 2014. i Crnoj Gori koja je u procesu pregovaranja od 2012.godine, omogući da bira, prenosi FT.

“Jasnije obećanje može se svidjeti zemljama zapadnobalkanske šestorke koje su dugo željele da se pridruže EU, ali će, takođe, vjerovatno biti zabrinute da će plan povećati mogućnost da im se zabrani pristupanje”, piše list.

Međutim, ovaj predlog, zajedno sa ostalim, biće predmet dalje rasprave, uključujući i broj glasova potrebnih da bi se preokrenuo proces proširenja.

U dokumentu se navodi da bi odlaganje ili odstupanje od neophodnih reformi u zemaljama kandidatima za ulazak u Evropsku uniju u najozbiljnijim slučajevima moglo da dovede do zaustavljanja ili obustave pregovora ili ponovnog otvaranja već zatvorenih poglavlja.

Prema navodima Fajšnenšl Tajmsa, čiji su novinari imali uvid u dokument, Komisija takođe poziva na poboljšane podsticaje za uspješne zemlje pretedente, uključujući povećana sredstva i ulaganja i bližu integraciju sa politikom, tržištima i programima EU u oblastima u kojima je ostvaren napredak.

Fajnenšl Tajms podsjeća da je rasprava o reformi procesa proširenja EU pokrenuta odlukom da se ne otvore pregovori o pristupanju sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Francuska, s jedne strane, i devet država članica s druge strane, predložile su sopstvene verzije o tome kako poboljšati proces proširenja.

“Dokument Evropske komisije, koji bi trebalo da bude objavljen postavlja osnovu za potencijalnu bitku između država članica EU oko toga da li će Skoplju i Tirani dati zeleno svjetlo za razgovore o pridruživanju”, zaključuje britanski dnevnik.

7

avatar
1000
5
2
0
 
7
PiroskaNe znamNeobaviješteniMr.EvilVirus
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ne znam
Gost
Ne znam

Vrijeme ce pokazati,volio bih ali misil da je sve ovo presipanje iz supljeg u prazno i da se namjerno opstruiraju pregovori da se ne udje u EU,da medju nasima nema volje,iz licnih razloga

Neobaviješteni
Gost
Neobaviješteni

Naslov ne korespondira sa onim sto je receno u tekstu…

Piroska
Gost
Piroska

U tekstu pod nazivom „Brisel otvara put državama članicama da zaustave pregovore o proširenju EU“ Fajnenšl Tajms navodi se da će Evropska komisija u novom dokumentu koji će biti predstavljen danas „izložiti planove za pojednostavljivanje procesa proširenja EU i dati snažnija ovlašćenja državama članicama da zaustave ili preokrenu pregovore o pristupanju ili natjeraju zemlje članice da otpočnu pregovore u pojedinim… Više »

Mr.Evil
Gost
Mr.Evil

S litijama u Evropu? U Komane ne daju odiviću da napravi grobnicu, da se ne miješaju prezimena? Privode građane što kucaju poruke na telefonu o kvalitetu rada funkcionera… Nas, iako prime, išćeraće nas brzo!

Gjgj
Gost
Gjgj

Cdm copy paste “primenjivala”

Virus
Gost
Virus

Sve SVE.. ALI SVJETLO…KAZE SE SVIJETLO…BILO ZELENO ILI BILO K OJE
DRUGE BOJE😂

Ljufil
Gost
Ljufil

HOĆEMO PRAVILA PO KOJOJ SU BUGARSKA I RUMUNIJA POSTALI ČLANICE EU, A GRČKA ČLANICA EUROZONE!!!!
Stvarno, što sve čine, da ima političke volje, bili bi i prije Hrvata u EU!

Send this to a friend