Politika

Crna Gora i Turska potpisale Plan bilateralne saradnje u oblasti odbrane

Načelnica Direkcije za međunarodnu saradnju i odbrambenu diplomatiju, Žana Špadijer i izaslanik odbrane Turske, pukovnik Sakir Cumhur Somer, potpisali su Plan bilateralne saradnje između dvije zemle za 2020. godinu.

“Sagovornici su saglasni da je potpisivanje Plana bilateralne saradnje u oblasti odbrane između dva ministarstva od velikog značaja za dodatno razvijanje odbrambenih odnosa, te istakli spremnost za definisanje novih bilateralnih i multilateralnih projekata od značaja, sa fokusom na usavršavanje i vojno obrazovanje, kao i na dodatne projekte u okviru modernizacije Vojske Crne Gore”, navode u Ministartvu.

Špadijer je izrazila zadovoljstvo susretom i zahvalila se na sveobuhvatnoj podršci koju je Turska pružila našoj zemlji u domenu odbrane, uz uvjerenje da će se bilateralna saradnja dvije zemlje dodatno unaprijediti u narednom periodu.

“Špadijer je ukazala i na značajnu ulogu koju je Vojska Crne Gore imala u borbi sa pandemijom novog koronavurisa i zahvalila na donaciji Turske Crnoj Gori u aprilu ove godine, naglasivši da ista predstavlja iskaz solidarnosti i podrške koju ta zemlja pruža Crnoj Gori”, saopšteno je iz Ministarstva.

Somer je iskazao zadovoljstvo saradnjom dvije zemlje u domenu odbrane, te naglasio da će nastaviti da se zalaže za njeno dodatno unapređenje u budućem periodu, kroz uspješnu realizaciju aktivnosti od obostranog interesa.

Špadijer je informisala pukovnika Somera o aktuelnom učešću pripadnika crnogorske vojske u međunarodnim misijama, kao i posvećenosti na modernizaciji kapaciteta Vojske Crne Gore i njenog opremanja u skladu sa standardima Alijanse.

Send this to a friend