Politika Ministarka odbrane Olicvera Injac na sastanku sa ambasadorkom Velike Britanije Karen Medoks

Crna Gora i UK privržene unapređenju saradnje u okvirima bilateralnih odbrambenih projekata

Olivera Injac

Ministarka odbrane Olivera Injac sastala se sa ambasadorkom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Karen Medoks, naglašavajući veoma sadržajnu i kvalitetnu saradnju dvije države u domenu odbrane, saopšteno je danas iz Ministarstva.

“Istakla je značaj realizacije projekata koju su doprinijeli modernizaciji Vojske Crne Gore i i zahvalila se na sveukupnoj podršci Ujedinjenog Kraljevstva reformi i jačanju crnogorskog odbrambenog sistema. Posebno je naglašeno da školovanje i usavršavanje pripadnika Vojske Crne Gore na prestižnim vojnim akademijama i centrima za obuku UK ostaje prioritet i u narednom periodu, imajući u vidu visok nivo teorijskog i praktičnog iskustva koje naši predstavnici već dugi niz godina stiču u britanskim vojno-obrazovnim institucijama”, navodi se u saopštenju.

Injac je poručila da vjeruje da će odbrambena saradnja u narednom periodu biti intenzivirana i da ćemo biti usmjereni na jačanje postojećih i definisanje novih projekata i aktivnosti.

Ona je dodala da će Crna Gora nastaviti da doprinosi stabilnosti Zapadnog Balkana njegovanjem dobrosusjedskih odnosa i pružanjem doprinosa sistemu kolektivne odbrane.

“Medoks izrazila je zadovoljstvo što je ministarka Injac imenovana na tu funkciju, što je, kako je kazala, primjer ženama i djevojkama u Crnoj Gori. S tim u vezi, pohvalila je posvećenost Ministarstva odbrane promociji Rezolucije Savjeta bezbjednosti UN 1325 „Žene, mir i bezbjednost“. Istakla je da je Crna Gora dokazala da je pouzdan saveznik, kao i da su uspješne evroatlantske integracije naše zemlje od velikog značaja za bezbjednost regiona”, dodaju iz Ministarstva odbrane.

Ambasadorka je izrazila uvjerenje da će Ujedinjeno Kraljevstvo i Crna Gora nastaviti uspješno da sarađuju i naglasila spremnost britanske strane da našoj zemlji pruži podršku u daljem unapređenju kapaciteta i resursa crnogorskog odbrambenog sistema.

Takođe, izrazila je želju da se, u skladu sa mogućnostima, poveća broj žena koje Crna Gora upućuje na školovanja u Veliku Britaniju.

Send this to a friend