Politika

Crna Gora i Ukrajina jačaju saradnju u domenu odbrane

Foto: MO

Generalni direktor Direktorata za politiku i planiranje odbrane, general major Rajko Pešić, primio je u posjetu novoimenovanog izaslanika odbrane Ukrajine na nerezidentnoj osnovi, pukovnika Dmitra Malika.
Pešić je, ukazujući na dosadašnju saradnju dvije zemlje u domenu odbrane, kazao da je Ministarstvo odbrane spremno da nastavi njeno produbljivanje u okviru potencijalnih projekata od obostranog značaja.

“U skladu sa aktuelnim izazovima prouzrokovanim pandemijom virusa COVID-19, Pešić je ukazao i na sveobuhvatnu ulogu oružanih snaga u cilju suzbijanja nepredvidljivih izazova po stanovništvo, kao i nužnost tješnje saradnje sa savezničkim i partnerskim zemljama u cilju prevazilaženja negativnih posljedica”, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Foto: MO

Malik je tom prilikom čestitao Crnoj Gori na izuzetnim rezultatima u sprovođenju reformi i unapređenju sistema odbrane, kao i za uspješan proces evropskih integracija, naglašavajući da će njegova zemlja koristiti crnogorska iskustva kao uzor za svoje evroatlantske aspiracije. On je poručio da ekspertiza i bogata iskustva naše države iz procesa pristupanja NATO i EU u velikoj mjeri mogu pomoći Ukrajini pri ispunjavanju spoljno-političkih ciljeva.

Sagovornici su se upoznali sa strateškim planovima razvoja ministarstava odbrane dvije zemlje, aktuelnom međunarodnom saradnjom na polju odbrane, kao i doprinosima Crne Gore i Ukrajine kolektivnom sistemu bezbjednosti kroz učešće u međunarodnim misijama i operacijama.

Malik se tokom posjete Ministarstvu odbrane sastao i sa v.d. zamjenikom načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, pukovnikom Aleksandrom Pantovićem.

Pantović je istakao važnost učešća pripadnika Vojske Crne Gore u međunarodnim misijama i operacijama, što je potvrda posvećenosti regionalnoj stabilnosti, kao i globalnom miru i bezbjednosti. Takođe, on je informisao sagovornika o procesu modernizacije koje su Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore sproveli u proteklom periodu, unapređujući odbrambene sposobnosti i stvarajući uslove za puni doprinos kolektivnom sistemu bezbjednosti.

“Malik je pohvalio sveobuhvatne reforme koje je Crna Gora sprovela unapređujući nacionalni odbrambeni sistem, što preporučuje našu državu, ne samo kao regionalnog lidera u domenu integracija, već i kvalitetnog partnera. Sagovornici su zaključili da vjeruju da će dva ministarstva u skorijem periodu identifikovati oblasti od značaja, kako bi se unaprijedila sveobuhvatna bilateralna saradnja na polju odbrane”, zaključuje se u saopštenju.

Send this to a friend