Politika

Crna Gora istorijska nacija, nije feud ni Obradovića ni Šešelja

Arhiva

Boško Obradović, lider pokreta Dveri, jutros je tokom gostovanja na N1 iznio tvrdnju kako je Crna Gora „srpska zemlja, istorijski i na svaki drugi način“. Upitao se koji je narod napravio Crnu Goru? Kao što je održan referendum o odvajanju Crne Gore i Srbije, tako može biti održan referendum o ponovnom pravljenju zajedničke države“, rekao je on.

<<<Obradović: Crna Gora je srpska zemlja, Srbi su je stvorili<<<

Obradovićeve tvrdnje slijede samo dan nakon što je lider radikala Vojislav Šešelj izneo uvredljive komentare na račun građanski crnogorske Prijestonice kazavši da je „bilo Cetinjanki poprilično koje su se k**vale, a i decu odgajale poslije, nisam čuo da je neka ubijala“. Kazao je i da je veliki broj Cetinjana „napravila italijanska okupaciona sila“ za vreme Drugog svjetskog rata“.

<<<Nove uvrede sa Hepija: Cetinjanke se k**vale s Italijanima<<<

U izjavi za portal Danas crnogorski istoričari Novak Adžić i Vukota Vukotić oštro su reagovali na iznijete navode.

„Velikosrpski ultranacionacionalistički promovent i glasnik Boško Obradović sipa kao i vazda što je radio otrovne strelice protiv Crne Gore, crnogorske nacije i njene državne nezavisnost“, kaže Adžić za portal Danas.

Dodaje da je „crnogorska nacija istorijska nacija, Crna Gora nije srpska država nego je država njenih građana, suverena i međunarodno priznata država i toplo preporučujem Bošku Obradovuću, lideru ljotićevskog, klerofašističkog ili kleronacističkog pokreta Dveri što je to bio a danas narodnom poslaniku da široko zaobiđe Crnu Goru jer Crna Gora nije njegov feud ni niti on polaže pravo da može pričati o njoj“. Neka se, kako je kazao, on pozabavi svojim dvorištem.

Adžić je naglasio da je Crna Gora država građana Crne Gore po Ustavu te da je Crna Gora međunarodna priznata.

„Ona je država Crnogoraca i svih građana Crne Gore a onima koji poput protuve i bitange Vojislava Šešelja negiraju crnogorsku naciju i vrijeđaju Cetinje, Crnu Goru, istorijske Crnogorke i Crnogorce jasno poručujem: možete da lažete, gospodo, iz imperijalnih razloga ali ne možete nikad pokoriti Crnu Goru. Zapamtitet to“.

Vukota Vukotić u izjavi za portal Danas ukazuje da „kao prvo, podanici knjaza crnogorskog su Crnogorci i nije bilo izjašnjavanje o nacionalnom identitetu ni na jednom popisu u Knjaževini 1879, 1899. i 1909“.

O tome, kako je kazao, piše u njegovom radu „Jedan ogled iz istorije Crne Gore“. U Kraljevini SHS Crna Gora je, ukazuje Vukotić, pripojena Srbiji i tako smo prekvalifikovani u Srbe. “ To su jedino činjenice. Ostalo su prazne priče“, zaključuje sagovornik Danasa.

Na Obradovićeve tvrdnje na Tviteru je reagovao reditelj Srđan Dragojević.

„Zanimljiv stav Boška Obradovića – ko je stvorio Crnu Goru? Srbi. Jedina država na Balkanu koja nikada nije osvojena od Otomanske imperije. Asteriksovo i Obeliksovo selo usred rimske imperije. Ček, ček, kako su Srbi stvorili Crnu Goru? Nešto se tu ne uklapa… Crnogorci, ništa?“, upitao ga je on.

Uslijedio je Obradovićev odgovor o ‘istorijskim činjenicama’ o ‘državi Crnoj Gori’.

„Osnovna istorijska činjenica je da su se građani države Crne Gore izjašnjavali kao Srbi sve do komunističke okupacije 1945. godine. Crnogorstvo je geografija. Crnogorska nacija je komunistički proizvod kako bi se cijepala jedinstvena srpska nacija“, poručio je Obradović.

Dragojević je poručio kako treba biti fer i reći da postoji znatan broj građana Crne Gore koji se osjećaju kao Crnogorci i da je to sasvim regularno. Istakao je i kako se na ovaj način podgrijavaju sukobi, što mu se ne dopada.

„Tako je bilo i sa Srbima muhamedanske vere pa rez – i 200 hiljada mrtvih“, zaključio je on.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Tetka iz kanade
Gost
Tetka iz kanade

Prilog o otkrivanju monstruoznih seksualnih izivljavanja na zahtjev Seselja nakon izlaska iz zatvora u Hagu a koji sr odigravao u jednom poznatom beogradskom hotelu… objavicemo nakon sto seselj i maric ispucaju sve izmisljotine nad cetinjankama

Mongro
Gost
Mongro

Oće li ostati ko normalan u ovu Srbiju?

Bartul
Gost
Bartul

Živjela slobodna Boka Kotorska!

CUCE VOJNA AKAD
Gost
CUCE VOJNA AKAD

Dok je Cuca vi ste slobodni! Nesmije vas niko tać! ŽIVJELI CUCI!

BellaCiao
Gost
BellaCiao

Crnogorci, ne mogu nam ništa. Evo su sva sredstva s kojima raspolažu od Moskve do Beograda usmjerili protiv nas, a i dalje dišemo za Crnu Goru još ljepše no ikad. Neka laje fukara, a kad prođe NIKAD VIŠE 2020. Naučili smo nešto, pa treba počet samo redom: 1. SPC stavit đe joj je mjesto 2. Spešigat sve koji su radili… Više »

Zlata
Gost
Zlata

Upravo tako . Ponos!!

CRNOGORAC
Gost
CRNOGORAC

Zivio!!

Kotor
Gost
Kotor

Ne treba se obazirati na fašističke izjave svakakvoga ljudskoga taloga, toga je vazda bilo i biće iz “bratske” Srbije.

Podg
Gost
Podg

Pojma nemaš Obradovicu. Sjedi, imas 1 iz istorije.

Sofija
Gost
Sofija

Nisam ponosna na to ali ovakve stvari me dovode do toga da mi je postao miliji Albanac nego Srbin!!!!

Plamen
Gost
Plamen

Sve sto oni imaju da kazu je da su se Crnogorci od 1945 predatavljali kao Srbi,da je Njegos Srbin i da je 1918 oslobodila Crnu Goru,a ne okupirala,palila kuce,ubijala itd.Prvo pogledas popise od 45 na ovamo( vidis prvu laz). Drugo pogledas Njegosev pasos-Crnogorac,procitas Golubicu od Njegosa (i eto jos jedna laz). Da ne idemo u to da su Petrovici poslednji… Više »

Viktorija
Gost
Viktorija

Koji se to od Petrovica nije izjasnjavao kao Srbin? Nijedan nikad

Mitar
Gost
Mitar

E biraci ” vlasti” gledajte ovo! Na jednoj strani imate dva propaliteta puna mrznje a sa njima se ne slaze jedan umjetnik kalibra Spilberga ( na ovim prostorima)!!!! Sto mislite? Ima li tu možda nesto da malo smrdi a? A jadi ve znali???

CCCCCC
Gost
CCCCCC

Crna Gora i Srbija nikad više familija! 🇲🇪🇲🇪🇲🇪

BellaCiao
Gost
BellaCiao

Nikad nije ni bila no UGOVORENI BRAK NEŽELJENI! Sjaši Srbijo!

Suza
Gost
Suza

Niti srca niti duše minzerno
da je vječna crna gora naša kuca naša majka 🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Nikada više srpska okupacija i bijeli teror. Krađa crnogorske istorije se nastavlja!

Milan
Gost
Milan

Nesoji, okupatori, sta drugo reci.

Festadjun
Gost
Festadjun

Mi smo kroz istoriju imali samo dva neprijatelja Srbe i Francuse

Mitar
Gost
Mitar

Ada jes, mi krv nismo prolivali za slobodu nego nas je Bosko Obradovic i Seselj branili vjekovima, da ne ponavaljam Dobricu Cosica o tome kako komsije slatko lazu..

Frix
Gost
Frix

Da smo znali da će Srbijom dominirati klerofašistička politika i ideologija, ne bismo im pomagali niti ginuli za njih….. civilizacijska rupa Evrope, right next door

Jakup
Gost
Jakup

Ocemo opet referendum 2024

Montenegrina
Gost
Montenegrina

Dobićete ga!

Djuro 🇲🇪❤️
Gost
Djuro 🇲🇪❤️

Da vam nije CRNOGORACA I CRNOGORSKOG porijekla SRBIJA ne bi postojala!!!

Send this to a friend