Politika

Crna Gora još izložena snažnom ruskom i velikosprskom uticaju

Đenero

Ljudi koji su na vlasti u Crnoj Gori spadaju u najiskusnije kreatore javnih politika na Balkanu tako da, uprkos snažnim pokušajima uticaja sa strane i nekim unutrašnjim potresima, kod vas nekakve nestabilnosti neće biti, ocijenio je u razgovoru za Vikend novine ugledni hrvatski politički analitičar Davor Gjenero.

On je, takođe, ocijenio da Bregzit nema nikakve veze sa pozicijom Zapadnog Balkana u odnosu na EU, te da bi eventualna promjena vlasti u Crnoj Gori dovela u pitanje ne samo vanjsko političku orijentaciju, nego i samu održivost državotvornog, indipendetističkog projekta.

“Bregzit nema apsolutno nikakve veze sa pozicijom Zapadnog Balkana u odnosu na Evropsku uniju. Problemi koji postoje u približavanju EU, postojali bi i da nema Bregzita, kao što su postojali i prije cijele priče sa odlaskom Velike Britanije. Kada je o regionu i Evropskoj uniji riječ, probleme imamo na obje strane. Pojedine države, prije svega zemlje Beneluksa, smatraju da novo proširenje Unije nije smisleno, da ne donosi koristi, već velike troškove”, ocijenio je on.

Takođe, dodaje, i da Unija sa Bugarskom, Rumunijom, Hrvatskom ima velike unutrašnje strukturne nerazmjernosti i da bi svako dalje proširenje te probleme samo povećavalo.

“Zaboravili su dva razloga zašto je nastala Evropska unija. Jedan je da Unija kao mirovni projekat treba da spriječi svaku mogućnost ponovnog ratovanja na evropskom kontinentu, a drugi je bio osigurati dovoljno hrane Evropi, koja je bila na rubu gladi u vrijeme kada je proces integracije počeo. Danas zemlje EU, bar dobar dio njih, postojeće stanje uzimaju zdravo za gotovo i ne razmišljaju da je proširenje, kao mirovni proces, i proširenje kao proces širenja blagostanja, još potreban i važan. U regiji se problemi razlikuju od države do države. Najproblematičnija trenutno je Srbija koja nije spremna na stvarnu harmonizaciju sa politikama EU. Najbolje se to vidi u činjenici da, umjesto da napreduje u harmonizaciji i učestvuje u zajedničkoj evropskoj vanjskoj i bezbjednosnoj politici, Srbija u tom aspektu nazaduje i danas je u manjoj mjeri harmonizirana sa EU nego što je to bila na početku pregovaračkog procesa”, smatra on.

Ističe da je Crna Gora  zatvorila pregovore o poglavlju zajedničke vanjske i sigurnosne politike i potpuno je harmonizovala vanjsku politiku sa politikom EU.

“Kod Crne Gore je problem činjenica da Evropska unija u nedovoljnoj mjeri uvažava i nagrađuje takvo vrlo skrupulozno ponašanje. Kod Crne Gore napravljen je izrazito važan i izrazito poštovanja vrijedan iskorak koji EU zaboravlja, da je Crna Gora riješila sva granična pitanja sa susjedima, osim sa Hrvatskom, ali sa Hrvatskom pitanje granice ni na koji način ne komplikuje odnose dvije države. Jer postoji dobar privremeni režim koji onemogućava događanje incidenata. Mislim da se i Hrvatska na taj način ponaša i to je veoma dobra i važna stvar”, navodi Gjenero.

Odgovarajući na pitanje da li Crna Gora može postati članica EU do 2025. Gjenero je rekao da se od početka znalo da u toku mandata ove Evropske komisije ne može biti proširenja.

“Rok da do 2025. Crna Gora postane članicom EU je jako optimističan. To bi značilo da Crna Gora do 2023. godine mora završiti pregovore. Nakon toga treba šest mjeseci za izradu pristupnog ugovora i barem godinu i po za ratifikaciju ugovora u zemljama članicama. Da biste to postigli, morali biste jako udarnički zatvarati pristupna poglavlja, što je moguće, ali je pitanje ima li EU administracija dovoljno snage i kapaciteta da to u tom roku procesuira. Drugo, imate problem koji Hrvatska nije imala. U Hrvatskoj nije bilo parlamentarne stranke koja bi na bilo koji način opstruirala hrvatsko pristupanje EU. Crna Gora nažalost to ima. Te snage su toliko snažne da se u Crnoj Gori ne bi smjela dogoditi smjena vlasti ako želite zadržati proevropsku i evroatlantsku politiku. Nemogućnost smjene vlasti se nužno vezuje uz pitanja klijentelizma, korupcije, i ja ne vidimnekakav jednostavni izlazak Crne Gore iz tog kolopleta”, smatra Gjenero.

Prema njegovim riječima Crna Gora je izrazito izložena pritisku dvije države, koji je u istom smjeru.

“S jedne strane je to pritisak Srbije koja manipuliše sa velikosrpskim i anticrnogorskim snagama u Crnoj Gori, a taj velikosrpski projekat se poistovjećuje sa jednim rusofilskim projektom. Kad kažem rusofili ne mislim u smislu ljubavi prema ruskoj kulturi, nego podložnosti prema Putinovom projektu euroazijskog tima. Crna Gora tu ima neugodnu poziciju zbog tradicionalne vezanosti Crne Gore uz rusku kulturu, što se pokušava eksponirati na vezivanje i podjarmljivanje pod jedan politički koncept, što Crnoj Gori danas ne odgovara i nije joj potrebno. Ne bi bilo dobro da se zbog toga dovode u pitanje tradicionalne kulturne veze, ali to je rizik koji nije isprovocirala crnogorska strana”, kazao je on.

Naglasio je da probleme donosi i veza opozicije i sa SPC.

“Cijeli taj odnos Crne Gore sa SPC koja je 1918. preuzela kompletnu imovinu Crnogorske crkve, kao i njeno vjerničko tijelo, jeste problematično. Problematična je ta izrazito niska razina demokratske kulture unutar SPC i ta vrlo skromna vjerska razina. To su bez sumnje veliki problemi. Kada je riječ o rješavanju tog problema, Vijeće Evrope posredstvom Venecijanske komisije napravilo je jedan, u odnosu na CG izrazito štetan korak kada je Crnoj Gori savjetovalo nacionalizaciju crkvene imovine”, rekao je on.

Po njegovom mišljenju za normalizaciju vjerskog stanja u Crnoj Gori je najbolji francuski model koji počiva na tome da je država vlasnik crkava i vjerskih objekata i da ih država daje vjerskim zajednicama na korišćenje pod koncesiju, naravno pod određenim uslovima.

“Nije tačno da bi se time odstupilo od evropskog standarda slobode vjeroispovijesti, već naprotiv. To bi bio primjer uspješnog modela sekularnog djelovanja crkve i neutralnost stava države u odnosu na ckrvu. Naravno, načela pravednosti, ravnomjernosti, se moraju poštovati, to je jedini način da Crna Gora izađe iz ove nezdrave situacije nastale kada je nekadašnju imovinu CPC preuzela SPC”, ocijenio je on.

Proteste u Crnoj Gori pokrenula je afera iza koje stoji odbjegli biznismen Duško Knežević. Sličnu situaciju imali ste i u Hrvatskoj sa Todorićem. Odgovarajući na pitanje može li se povući paralela između ta dva slučaja Gjenero je rekao da “Hrvatska ima nekakav rascjep u društvu, ali on je povjesni i polako izumire, a u Crnoj Gori imate jako vitalni rascjep i tu nema rješenja u kratkom roku”.

“Hrvatska nema takvih neugodnosti kakve se mogu dogoditi ili se događaju Crnoj Gori.Ta čitava priča sa Todorićem je pokazala da se radi o čovjeku koji je potpuno krivo procijenio svoju društvenu poziciju i društveni ugled i renome, koji je potpuno potrošen i nema nikakve naznake toga da bi na bilo koji način on mogao funkcionisati kao lider protiv aktuelne administracije koja ima relativno tanku podršku, ali koja ima strukturni legitimitet. Dakle, aktuelna administracija u Crnoj Gori ima malu parlamentarnu većinu, ali i čvrst politički legitmitet tako da treba razdvojiti dvije stvari tolerisanje nekakve socijalne dinamike i pitanje političkog legitimiteta. Zbog toga administracija u Crnoj Gori ne smije dozvoliti bilo kakav oblik nervoze i prijekih reakcija. Samo to je može destabilizovati i ništa drugo”, zaključio je on.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bhf
Gost
Bhf

Ideja velike srbije nikada nije napuštena

MaleCuce
Gost
MaleCuce

Nikad nece dok je jednog crnogorca na planeti zemlje

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Nema nikakog srpskog uticaja ,nego li velikoalbanskog jer preve uniju albanskih opstina Tuzi ,Ulcinj,Tirana,Tetovo,Pristina .

Bhf
Gost
Bhf

Hahaha

xxy
Gost
xxy

Sto je to velikosrpski uticaj ?
Sto je to srednjesrpski uticaj ?
A sto je to malosrpski uticaj?
Logicno kad postoji velikosrpski a onda vjerovatno postoje manji ,kako se to mjeri?

xxy
Gost
xxy

“Crna Gora još izložena snažnom ruskom i velikosprskom uticaju”,pa staje tu snaznije a sta vece ruski ili srpski uticaj.
Po cemu je ruski uticaj snazan, a po cemu je srpski uticaj velikosrpski.?
Kakvi je to neveliki srpski uticaj.?

xxy
Gost
xxy

Ovi strucnjak iz Zagreba se razumije i u imovinu Crkve u Crnoj Gori .

Edi89
Gost
Edi89

Ni Srbija ni Rusija ne mogu da prihvate crnogorsku realnost , a to je nezavisnost i clanstvo u NATO

samoreciaaa
Gost
samoreciaaa

Srbija je skoro u NATOu vjerovao ili ne a uvjerit ces se uskoro.

ZarkoGolubic
Gost
ZarkoGolubic

Rusija preko Srbije i dalje vodi haeangu protiv Crne Gore

Zigman
Gost
Zigman

Zajedno sa SPC i prosrpskim partijama , Rusija i dalje pokusava da destabilizuje CG

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Sampras

razocarani
Gost
razocarani

,,Ugledni Hrvatsski analiticar ……
.

Niksa
Gost
Niksa

Cuj ugledni analiticar.
Kod nas u Hrvatskoj ovoga zovu na lokalnu Z1 televiziju i lokalne nacionalisticke programe. Rezimski covjek i slizan s svakom vlasti. Na sto ste spali pa da Gjenera stavljate da vam brani vlast. Jadno. Bas vas vuku za nos.

drug
Gost
drug

Čuj Nikša.

MaleCuce
Gost
MaleCuce

Ovaj liliputanac je otkrio toplu vodu. Kao da kaze da u Kini izlozena snaznom azijatskom uticaju

Dormeo
Gost
Dormeo

Kakav je ovo punoglavac….

Leart
Gost
Leart

A dzaba rusima ulaganje u sve proteste,do sad im je svaki protest propao zbog nesposobnog ljudskog faktora

Komita
Gost
Komita

Jaki vjetrovi nas sibaju s bokova ali ja ne sumnjam u Mila i u dps. Proci cemo kroz ovu oluju kao i kroz sve do sad

Liberal
Gost
Liberal

Mogu samo da nam se dive ,Milo je vladao kad je putin jos obican radnik bio ,za 30 godina je stekao takve kontakte i uticaj da ga nista oborit nece a pogotovo ne taj putin kome se ruke tresu od parkinsoma i koji jedva kontrolise stanje u svojoj drzavi

Tim snova
Gost
Tim snova

To neće dozvoliti Lj. Filipović, S. Mandić, Bugajski, Janjić, Kilibarda, Djonović, Radončić, Jovanović, G. Sekulović, V. Sekulović, Djenero, Trifunović, Drecun, Pančić, Pustahija, Cerović, M. Perović, A. Damjanović, Lješević, V. Djukanović, Čanak, Tomić, Jakšić i ostala mnogobrojna rodbina.

Sveta zemljaCG
Gost
Sveta zemljaCG

Necemo dozvoliti MI, naravno, i ova “grupa”, a ni JOS PONEKO. Vazno je DA VAM NECEMO DOZVOLITI da rasturate ovu zemlju, no cemo SREDITI i ovo sto ste vec prilicno rasturili. Stop srpskom nacionalizmu na prostoru Crne Gore!!!

MaleCuce
Gost
MaleCuce

Ovaj bolje da manje jede McDonalds, za drugo nije

Stefan Niksic
Gost
Stefan Niksic

Ko drugi finansira proteste nego rusi

Mujo
Gost
Mujo

Imaju lutke poput Mandica i Knezevic koji igraju kako rusi sviraju

Edmond
Gost
Edmond

Ne bi nama mogli rusi nista da nemaju unutrašnju podrsku crnogorski izdajnika iz DF-a.

Lale
Gost
Lale

Ko je sad ovaj strucnjak ? Ja rekoh da nije sanader

Stojan
Gost
Stojan

truju nas i izazivaju najteže bolesti. 4.I prilikom skorašnjeg ispada na fudbalskoj utakmici Crna Gora -Engleska(taj ispad je za svaku osudu,ali svi znamo,a znaju to i Englezi i svi koji hoće da znaju,to je nećovječno i nepošteno ponašanje male grupe huligana)predsjednica vlade Engleske gospođa Mej traži osudu i kažnjavanje Crne Gore.Eto nam novih prijatelja opet. Stari Latini su kazali:”Historia est… Više »

Bnjj
Gost
Bnjj

Rusi i Srbi su glavni turisti i ostavljaju pare istjerajte jos njih i slobodno moze da se seli200000 ljudi iz CG da bjeze u bogatije zemlje sto neki mracni umovi mozda i zele

18+
Gost
18+

Brkas odnose pojedinaca, trzisne, drzavne i nacionalne interese.

Sveta zemljaCG
Gost
Sveta zemljaCG

Bnnj, a, nemojte nam ostavljati pare, kumimo vas, nosite ih na neko drugo more, evo crkosmo kupeci paradajz po plaza.

Bnjj
Gost
Bnjj

Ko to mi. Tvoje smo porazili jos 13jula41 to je politika koja bi mrznju neces ti istjerivat nikog iz CG

Milan
Gost
Milan

O kakvom paradajzu i budalaštinama govoriš?Ovdje je riječ o nečemu što je duboko ukorijenjeno u crnogorsku istoriju, a to je povezanost crnogorskog i srpskog i ruskog naroda, i ma koliko se tzv. novim čitanjima istorije pokušava negiranje i falsifikovanje- sve je to kratkotrajno. Mogu brojni analitici, i samoteoretičari da govore suprotno – džabe im je. Kao da u državi narečenog… Više »

MaleCuce
Gost
MaleCuce

Sveta zemljaCG – nasi ljudi iz Niksica Cetinja Podgorice i sa sjevera nemaju para ni da suncaju no rade ljeti u supermarketima po primorju…

Stojan
Gost
Stojan

Evo nekoliko istorijskih činjenica koje pokazuju koliko velike prijatelje imamo u zapadnoj Evropi i Americi: 1.Crna Gora je izgubila državnost 1918.godine kada su Versaju tadašnje velike sile odlučivale o budućnosti Evrope.Podsjećanja radi-na tom skupu nije bilo ni Rusije ni Crne Gore.Zapadne sile su izbrisale Crnu Goru sa mape Evrope iako je u tom ratu Crna Gora ratovala na njihovoj strani.Čak… Više »

Car🇷🇺Romanov
Gost
Car🇷🇺Romanov

1,2,3 u svim slucajevima nam se to desilo jer smo za saveznike birali one koje ti i danas prizeljkujes. I na kraju su nam se i ti “saveznici” bas fino oduzili.

Tomos
Gost
Tomos

Prvo su nas napadali valjda, pa smo onda bili prinuđeni da biramo. Nismo mi birali saveznike pa napadali druge, tolko bi trebao da znaš.
Odnosno ako nas je napala Turska uzeti Tursku kao saveznika je nemoguće, a sobzirom da nas Rusi gotovo jedini nisu nikada napadali nekako je bilo i logično da su u nekim monentina i bili saveznici..

Vitni Voren
Gost
Vitni Voren

Stojane, Stojane, nijesmo tinte pili! Ne pricaj gluposti, no, stani, kako ti ime kaze, pa pocni da razmisljas dje je istina kad si vec toliko odje ” nadrobio”. Uzgred, procitaj sto je Vitni Voren zapisao o tij cuvenoj Konferenciji u Parizu, STO JE, I KO JE TADA UCINIO VELIKO ZLO DRZAVI, KRALJEVINI CRNOJ GORI. Zlocin Srba i Srbije, podpomognute Rusijom… Više »

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

gorivo i struja …hrana i stanovi sve prejeftino ….plate velike posla dosta osiguranje obavezno….nema droge ubistava korupcije…a uticaj …e to je zajebano …..djeco bjesteeeeee

...
Gost
...

Vjecna, pa ne spavaj do 12 no radinesto, nema dzabe…

Mina
Gost
Mina

Evo ga jos jedan,ali iz Hrvatske,tek ovakvih ne fali za rezimske medije.Izgleda da oni bolje poznaju Crnu Goru od nas.Humor.

SEKULA DRLJEVIC
Gost
SEKULA DRLJEVIC

Mina pratim tvoje komentare isprala ti spc i ono malo ljubavi za C.G.

Ipsis
Gost
Ipsis

A dok nas srba ima,pa makar jedan,pod vama biti necemo,ili u prevodu s mirom biti necete:-):-)a potrajace to,barem jos malo:-):-)

drug
Gost
drug

Nažalost, đe god vas ima pravite probleme.

murko
Gost
murko

“Problematična je ta izrazito niska razina demokratske kulture unutar SPC i ta vrlo skromna vjerska razina.” Šta nekog ko nije vernik SPC briga kako smo organizovani. Šta je dovoljan nivo demokrtaije? Da nam oni postavljaju patrijarhe. Šta je skromna verska razina? Da ne treba malo da nam prerade pravoslavlje da bude bolje? Ne bih o njihovoj verskoj razini, neće mi… Više »

Car🇷🇺Romanov
Gost
Car🇷🇺Romanov

Iako bi voljeli neki da nas ubjede da su od Srba nastali Sloveni, od Albanaca -Iliri a od spc-Pravoslavlje, u to mogu samo da ubjedjuju sebe.
Kada to svatis, svatit ces mnoge stvari.

MaleCuce
Gost
MaleCuce

Care Plini i Ptolemej spominju pleme Srbi u prvom vijeku nove ere, vecina naucnih slavista tvrdi da je “Srbin” prvobitno ime svih Slovena.

Zalazak sunca
Gost
Zalazak sunca

A dje ih nalazite samo da mi je znat… Svaki dan po jedan pametni

Filota
Gost
Filota

Nikad Marinkova bara mada bi to neki voljeli samo Montenegro🇲🇪

Mister x
Gost
Mister x

A tko je gospodin

Mućak
Gost
Mućak

Pa Crna Gora je zemlja Srba oni su je i isnovali i stvorili sto bi Milo Djukanovic rekao 1912 na popisu u Crnu Goru je zivjelo 98% Srba i ostalo su bili romi i muslimani.

...
Gost
...

Mucak, to sto pricas je obicni mucak, i ti to znas, ali ti se slaze uz tvoj politicki profil

Obnevidio
Gost
Obnevidio

Možda se zato i raspadamo,jer dje god ste, to se raspada

MaleCuce
Gost
MaleCuce

Obnevidio ma jbg brate, i ti si dje smo mi jer smo isti

SEKULA DRLJEVIC
Gost
SEKULA DRLJEVIC

Mucak ,da nije bilo srba ne bi bilo zivota na zemlji

eto
Gost
eto

Letopis Matice Srpske – prvi broj, 1825. godina.Digitalna biblioteka Srbije.Viđećeš da ni jednog jedinog Srbina ne pominju u CG tada.Piše đe žive a to je Bosna,Vojvodina(Mađarska),Srbija i nešto Kosovo.U CG živi 53000 Crnogoraca(Montenegra) kako onda napisa Matica srpska kad ih CG nije interesovala jer je bila teška sirotinja.

Izazvana
Gost
Izazvana

Hrvatskom nećemo sigurno. Naročito posle Splita

Obnevidio
Gost
Obnevidio

Misliš poslije ‘?91-e

Car🇷🇺Romanov
Gost
Car🇷🇺Romanov

Za korupciju sve stoji…. ali ovako malu ,populaciono i teritorijalno, drzavu na Balkanu okruzenu imperijalisticki nastrojenim drzavama, napraviti nezavisnom i odrzavati je slobodnom je umjece.
Da ne pominjemo unutrasnje diverzantske elemente.

Sistem
Gost
Sistem

Ti misliš da smo nezavisni, fino

Car🇷🇺Romanov
Gost
Car🇷🇺Romanov

Ti mislis da je Srbija nezavisna, jos ljepse.

MaleCuce
Gost
MaleCuce

Care posljednji nezavisan predsjednik u Evropi je bio nas Slobo, posljednji drzavnik

Sistem
Gost
Sistem

Nije ni ona evo 20g

Bnjj
Gost
Bnjj

Još malo nece o postojati drugi ce zivjet odje to je ova tvoja politika donijela

Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

Kakve su ovo manipulacije.odje se masovno krade i to niko ne pominje nego smisljaju teorije zavjera rusije i srbije.sve je ovo okrenuto protiv naroda.

...
Gost
...

Tragikomicno razmisljanje

Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

Makar je moje a ti si obavezan da razmisljas kako ti naloze.

Obnevidio
Gost
Obnevidio

Domovnice-Otadžbnce-zakletva nezavisnoj CG i ne čačkajte oko NATO-a,vrlo prosto!!!

Tomos
Gost
Tomos

Da, da…oni su krivi što su nas napali Turci, austrougari, njemci.. italijani.. 99’…

...
Gost
...

Ovaj Zomos uporno kasapi istoriju, cak i kad istorija nema veze s temom. Bolesno.

Tomos
Gost
Tomos

Ovo su isto pričali u svim periodima koje sam pomenuo, pričaju sada, a i sjutra će. I naravno da kada je ovo tema da je sve vezani sa istorijom, pogledaj, uvjek su nad isti nspadali i “napsdaće” . Neće iz Nikaragve niko doći da širi uticaj u cG…

Car🇷🇺Romanov
Gost
Car🇷🇺Romanov

To je ta mantija brigada beogradske partrijasije.
Imaju skripte koje im je napisala sanu, i samo copy/paste non stop i na svaku temu.

Serdar
Gost
Serdar

Koliko su ti platili “stručnjače” za ovu izjavu ?

VitniVoren
Gost
VitniVoren

Pa, jeste, preca je nama nasa crnogorska pizma od razmisljanja hladnom glavom. Zato je sve ovako udrobljeno. Licni interesi opozicije i strane pare i uticaj razlamaju ovu drzavu, a neka nasa, toboz, proevropska gospoda uveliko idu na ruku velikosrpskom, na smrt osudjenom projektu. Umjesto da razumno udju u Skupstinu i budu tas na vagi koji ce pomoci da se izbjegne… Više »

Car🇷🇺Romanov
Gost
Car🇷🇺Romanov

Mimo licnog interesa, 4/5 opozicije zastupa interese drugih nacija i drzava. Da toga nema druge bi nam pjesme pjevale sto se standarda tice. A ove cemo pjesme slusati jos dugo duugooo

Crna Gora
Gost
Crna Gora

5 od 5 drug

Bnjj
Gost
Bnjj

Nisam za opoziciju ali CG je jedina zemlja dje se optužuje opozicija a vlast drzi DPS i sateliti, sve unististe a kriva je opozicija

dagy
Gost
dagy

Da je toliko poznat i ugledan culi bi za njega dosad.

Jack
Gost
Jack

Naravno da je izlozena,to je prirodna pojava..Nesto sve redji i slabiji glasovi se cuju poput ovog strucnjaka..Nesto sve tisi i stidnji glasovi😁😉

Progledaj
Gost
Progledaj

Jeki, ne brini, pojavicemo se, no ne znamo u koju ces rupu biti

Send this to a friend