Politika

Crna Gora krajem godine otvara Generalni konzulat u Istanbulu, u planu ambasade u Danskoj i Hagu

Istanbul

Crna Gora će krajem godine otvoriti Generalni konzulat u Istanbulu, a planirano da otvoranje ambasada u Danskoj i Holandiji, saopšteno je CdM-u u Ministarstvu vanjskih poslova.

Crna Gora ima 38 diplomatsko-konzularnih predstavništava (DKP),  odnosno 28 ambasada, šest misija i četiri generalna konzulata, uključujući i Generalni konzulat Crne Gore u Istanbulu čije otvaranje je planirano krajem godine.

“Vlada kontinuirano radi na jačanju diplomatsko-konzularne mreže na najvažnijim političkim i geostrateškim adresama u cilju ispunjavanja  vanjskopolitičkih prioriteta, a rukovodeći se nadležnostima MVP”, kažu za CdM u  resoru Srđana Darmanovića.

Širenjem konzularne mreže, kako dodaju, Vlada ide u susret potrebama i interesima dijaspore – crnogorskih iseljenika, sa ciljem da se na što efikasniji i efektivniji način posveti rješavanju njihovih statusnih pitanja, kao i svakodnevnom unapređenju njihovih veza sa maticom.

“S tim u vezi, shodno ranijoj odluci Vlade, planirano je otvaranje prve ambasade Crne Gore u jednoj skandinavskoj zemlji – u Danskoj, imajući u vidu da u toj državi živi značajan broj pripadnika crnogorske dijaspore. Istovremeno, radimo na uspunjavanju svih administrativnih, tehničkih i pravnih preduslova za otvaranje ambasade u Hagu, prvenstveno cijeneći važnost Holandije za nastavak našeg procesa evropske integracije”, tvrde za CdM u MVP-u.

Hag

Na današnji dan u diplomatsko-konzularnim predstavništvima je raspoređeno 99 službenika, od čega je najviše u Stalnoj misiji pri NATO-u, njih šest.

U najvećem broju DKP, trenutno su raspoređena dva službenika – ambasador/konzul i diplomata. Kada je riječ o budžetu, za 2019. godinu, DKP mreži je opredijeljeno 14.495.443,23 eura za ukupno poslovanje.

“Važno je istaći da se zarade diplomata sastoje od osnovne zarade i posebnog dodatka koji je proizvod bruto osnovice za obračun troškova života i indeksa troškova života, definisanim po metodologiji Ujedinjenih nacija (PAI indeksom). Šefovi diplomatsko-konzularnih predstavništava redovno prilažu Izvještaje o prihodima i imovini, koji su javno dostupni podaci i nalaze se na internet stranici Agencije za sprječavanje korupcije”, ističu u Ministarstvu vanjskih poslova.

Miraš Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ardita begoviq
Gost
Ardita begoviq

Mogu li ja radit tamo kao stanovnik u skadar

mne-more
Gost
mne-more

Konstatinopolis …Jednom sam bio ka Turista i najvece prevare s Dolarima…Platis nesto i das 100 Dolara..Vrati ti kusur …odes dalje. S tim vracenim novcem da kupis..Zelis da platis. …prodavac vam veli da su Dolari krivotvoreni…U cudu se vratis di si dobio taj novac i zelis povracaj novca koji si da..Onda nastaje scena krenu na tebe njih par. .prijete oce policiju… Više »

LSCG
Gost
LSCG

Vidite li koliko se povecao broj Turskih drzavljana u Crnon Gori?Imaju svakakve privegije.Zakupili su..i dalje zakupljuju..najbolje lokacije po Crnoj Gori..U Kotori su sce zivo uzeli u zakup Utrkunu se Kotorani,ko ce prvi da im izadje u susret,da im izda poslovni prostor,stan…kola..Kad oni pocni “barjaciti”zaboravicete Albanske zastave.A,sve pripomignuti gradonacelnicima i lnudima na vlasti.I mi pricamo o cojstvu..postenju.Kotor kao Turska mahala….sramota.

🛸🛸🛸🛸
Gost
🛸🛸🛸🛸

UZ pomoc Bega Djukan age

duduk
Gost
duduk

Mirna Nikčević

Tvrtko
Gost
Tvrtko

Prihvalilo pozicija domacim Turcima.

Goran
Gost
Goran

Najjači dio teksta je vezan za Dansku, gdje živi “značajan broj” naših ljudi. Garantujem ti da nemaju predstave niti bilo kakve evidencije koliko je to.
Ali u svakom slučaju lijepo je imati konzulat ili ambasadu u što više zemalja, naravno

Bob Rock
Gost
Bob Rock

Baš nam ovo treba, ambasador da prima 3-4-5 hiljada eura platu za praktično ništa i još nekoliko zaposlenih, uz plaćene troškove stanovanja u Istanbulu. Nemamo prečih (i jeftinijih) stvari za rješavanje. Pih

Rade
Gost
Rade

neka Darmanovic pruzi jos jednu sansu Mirni (ako ona oce da se pomire) pa je opet zaposli hehehe cccc… Ne bi me cudilo

Ako cemo pravo
Gost
Ako cemo pravo

Rade, neka ti te priče, bolje vidi sto rade manjine po Crnoj Gori…njima sve bjanko prolazi.

Rade
Gost
Rade

prijatelju , isti ti sto zaposljavaju ovakve ka Mirnu dopustaju tim istim manjinama to sto ti pricas tako da njima se obrati nemoj meni , vidim ja to .

Bnjj
Gost
Bnjj

Skupa država, zato radnici u CG nemaju neoporezivi dio zarade jer finansiraju skupu državu. Privatnik koji recimo daje platu neto od 222e mora još 130,140e dati državi na poreze

Prešo
Gost
Prešo

Ko će da plati ovočike troškove.

Aco i Braco
Gost
Aco i Braco

Ti Prešo, i kako ti se neće!

Svetac
Gost
Svetac

Ihh..

Milos
Gost
Milos

Bravo Selime!

Cufo
Gost
Cufo

To su ta nova radna mjesta.
Pdv na 24%

Gavrilo
Gost
Gavrilo

Ima se može se. Svaka čast Vladi!

Ako cemo pravo
Gost
Ako cemo pravo

I neka može, mora se raditi

max
Gost
max

Gavro,nek ti se desi problem u Holandiju,Dansku,Afriku,Tursku…da te čujem kako cviliš i skvičiš,i pozivaš ambasadu,konzulat,tražiš pomoć…Pušti tu demagogoško-ruralnu priču…

Send this to a friend