Politika

Crna Gora lider u regionu, reforme važan dio integracionog puta

Crna Gora, zahvaljujući posvećenom radu u prvoj godini mandata Vlade, drži lidersku poziciju u integraciji regiona u EU.

Ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović kaže da smo tokom prve godine mandata otvorili četiri i privremeno zatvorili jedno pregovaračko poglavlje i time je ukupan bilans rezultata Crne Gore u dosadašnjem toku pregovaračkog procesa dostigao 28 otvorenih poglavlja, od kojih su tri privremeno zatvorena.

“Pored toga, Vlada je uspješno zaokružila aktivnosti i pripreme za otvaranje i preostalih pet pregovaračkih poglavlja. Spremno dočekujemo korake koje EU treba da preduzme kako bi ih otvorila. Ključno mjesto u procesu integracije zauzima vladavina prava. Bilježimo veoma visok stepen realizacije akcionih planova za poglavlja 23 i 24 od 81 i 75 odsto, što govori o tome koliku pažnju pridajemo ovoj oblasti”, jasan je Pejović.

Tvrdi je tokom ovog mandata dodatno unaprijeđen zakonodavni okvir kroz donošenje devet novih zakona iz oblasti vladavine prava, kao i desetine podzakonskih akata. Radom ključnih tijela za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala je dalje poboljšan administrativni okvir, a kroz stalnu i u blisku saradnju s pravosuđem rade na što boljim praktičnim rezultatima u ovoj oblasti.

Ministar kaže da je pravni sistem Crne Gore značajno unaprijeđen usklađivanjem crnogorskog zakonodavstva s pravnom tekovinom Unije, a Vlada je u prvoj godini mandata utvrdila 39 predloga zakona i donijela na desetine podzakonskih akata koji su nas dodatno  harmonizovali s pravnom tekovinom EU. Time smo, kaže on,  nekoliko koraka bliži potpunoj usklađenosti s pravnim sistemom EU.

“U kontekstu evropskih fondova, nastavili smo s veoma dobrim rezultatima. Programi s Albanijom i Kosovom koje Crna Gora koordinira su došli najdalje u procesu dodjele sredstava iz nove Ipe,  dok je, na primjer, u prvom pozivu Jadransko-jonskog programa, Crna Gora, iako najmanja učesnica programa, povukla gotovo trećinu sredstava od svih zemalja regije”, tvrdio on.

Zapažene rezultate smo, poručuje ministar,  ostvarili i u kontekstu Berlinskog procesa. Odobrena su dodatna sredstva od 18 miliona eura, i to 9 miliona eura za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici, te druga polovina za pripremu saobraćajnih projekata odnosno dva projekta u željeznici i dva za autoput Bar-Boljare.

Ministar Pejović dodaje da je sprovođenje reformi najvažniji dio procesa evropske integracije. No, ništa manje značajan nije, kaže on, ni segment informisanja građana o obavezama iz pregovaračkog procesa i koristima koje će članstvo donijeti.

On najavljuje da ih i u drugoj godini mandata Vlade očekuje dinamična evropska agenda.

“Ozbiljno i odgovorno smo postavili ciljeve i definisali obaveze koje će voditi njihovom ispunjenu. Prije svega, očekujemo da finalizujemo proces otvaranja pregovaračkih poglavlja i ubrzamo rad na njihovom privremenom zatvaranju. Dalje, u 2018. nam slijedi donošenje cijelog niza strategijskih dokumenata koji će doprinijeti nastavku uspješnog sprovođenja reformi i završetku pregovaračkog procesa, poput novog programa pristupanja Crne Gore EU 2018-2020, programa ekonomskih reformi i novog trogodišnjeg programa rada Vlade”, zaključio je Pejović.

 

M.Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
AlterNego
Gost
AlterNego

Lider u regionu a polaregiona vec u EU mi ni blizu. Hrvatska se pridruzila EU za malo vise od 5 god a mi evo 6tu god nismo ni na pola puta.. Ali bitno da je pregovarac zadovoljan progresom

Enigma
Gost
Enigma

Kako to da ja nikako ne mogu da osjetim da smo lideri u regionu pa čak ni tamo đe Bečić vrši vlast …..

Send this to a friend