Politika

Crna Gora modernizuje Vojsku, podiže efikasnost bezbjednosnih snaga

Alma Ljuljanaj Jovićević

U narednom periodu otpočeće proces modernizacije radara, pripreme radara za transport, sami transport, njegove instalacijena teritoriji Crne Gore. To je proces koji je veoma kompleksan i trajaće u narednih 18 do 24 mjeseca, nakon čega će radar biti stavljen u operativnu upotrebu, kazala je za CdM direktorica Direktorata za materijalne resurse u Ministarstvu odbrane, Alma Ljuljanaj Jovićević.

<<<Crna Gora dobija radar velikog dometa<<<

NATO Komitet za investicije prihvatio je 4. juna zahtjev Crne Gore za pomoć u uspostavljanju sistema nadzora vazdušnog prostora. Crnoj Gori odobrena je dodjela 3D radara velikog dometa za nadzor crnogorskog vazdušnog prostora. Radar je dat Crnoj Gori besplatno na korišćenje na neodređeno vrijeme.

Ljuljanaj Jovićević tvrdi sa dobijanje radara za nadzor crnogorskog vazdušnog prostora predstavlja još jedan očit primjer benefita članstva Crne Gore u NATO, koji pozitivno utiče na permanentnu modernizaciju Vojske, kao i na podizanje efikasnosti crnogorskih bezbjednosnih snaga u cjelini.

“Nabavka 3D radara za nadzor vazdušnog prostora, predstavlja jedan od nacionalnih prioriteta Crne Gore. Do sada su razmatrane razne mogućnosti i načini obezbjeđenja radara, kao i uspostavljanja funkcionalnog sistema nadzora i kontrole crnogorskog vazdušnog prostora. Kao optimalno i najbrže rješenje, Ministarstvo odbrane je odabralo donaciju radara kroz NATO Komitet za investicije. S tim u vezi, upućen je zahtjev prema NATO za ustupanje radara. Ovaj radar imaju Grčka, Turska i Portugal”, navodi sagovornica CdM-a.

<<<Crnogorsko nebo biće bezbjednije, stiže radar vrijedan više desetina miliona eura<<<

Kako poručuje, na ovaj način, Crna Gora je obezbijedila najpovoljnije srednjoročno rješenje za nadzor i kontrolu crnogorskog vazdušnog prostora koje će, pored uspostavljene NATO misije zaštite vazdušnog prostora (Air Policing), dodatno unaprijediti zaštitu suvereniteta i povećati bezbijednost vazdušnog saobraćaja u našoj zemlji, a u slučaju ugrožavanja vazdušnog prostora moći će se blagovremeno reagovati.

“Dobijanjem 3D radara, još jednom se potvrđuje bezrezervna NATO podrška Crnoj Gori u procesu daljeg unapređenja njene bezbjednosti. Ministarstvo odbrane veoma ozbiljno i odgovorno pristupa unapređenju sposobnosti Vojske Crne Gore kroz dalje opremanje i modernizaciju njenih kapaciteta u skladu sa NATO ciljevima sposobnosti koje je Crna Gora dobila nakon sticanja punopravnog članstva u Aliljansi. Kao pouzdan partner i saveznik u Alijansi, kroz proces opremanja i modernizacije, Crna Gora teži da njena Vojska bude jasno prepoznata kao faktor stabilnosti u regionu i Evropi”, zaključila je Ljuljanaj Jovićević u izjavi za CdM.

M.Dušević

68

avatar
1000
41
27
0
 
45
Klasika 🎩Ljulja me nežnomojsilovićBrskovoAbcd
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Abcd
Gost
Abcd

Sjeca li se ko one price da necemo trositi na vojsku kad se udje u Nato?

Brskovo
Gost
Brskovo

Pa i ne trošimo mi nego neki Budžet!

Car🇷🇺Romanov
Gost
Car🇷🇺Romanov

Tezak dan za botove DFa i SPCa, toliko clanaka treba da pokriju a tako malobrojni.

Vidoje
Gost
Vidoje

Ljuljanaj može. Ostali stoj! Tako nam i treba

Zraci
Gost
Zraci

Zraci li ona kugla manje od Cernobila. Ka na rengen.

Nevjernik
Gost
Nevjernik

Za ovu šaku jada od države i njenog neba ništa bolji radar od postojećeg nije potrebam. Ali igrom riječi sa narodom koji sve guta,ode još desetak miliona tamo neđe daleko. Vjerovatno će ga oni besplatno tamo negdje rasklopiti,pripremiti za transport i dovesti ga ovamo na ledinu,koju treba urediti. Ali eto vi zamolili,oni naplatili otpad i serviraj narodu da to nijesu… Više »

😎 mafijas.
Gost
😎 mafijas.

Neki genije u ministarstvu je izgleda bukvalno svatio da su Srbi nebeski narod, pa je narucio ovo cudo.

Cinik🇮🇱
Gost
Cinik🇮🇱

Bas je nezgodno imati ovakvo ime/prezime, zbune se nacionalisti.

Preśednik
Gost
Preśednik

Ko zna kakva je ovo oprema, sumnjam da je radar.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Alma ratovao bih zbog tebe

Zivio 21. maj!
Gost
Zivio 21. maj!

Crnogorci NIKAD nijesu bili srbi, niti ce ikad biti!
Uzalud ti nik.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Milogorce moj, uzalud tvoje parole, tu je Gorski Vijenac pa procitaj.

Vaso
Gost
Vaso

Kukuu kakvo tebi lijecenje treba…

Osveštani orao
Gost
Osveštani orao

I ona dva čamca, i vesla za njih i dvije vreće pasulja za mornaricu, stvarno efikasnost na nivou!

Cinik🇮🇱
Gost
Cinik🇮🇱

Sto nam nijesu citavu kuglu poslali?

m🍹n☀e
Gost
m🍹n☀e

Vidi li ko od vas sliku ili samo naslov citate

HomoSapiens
Gost
HomoSapiens

Tuzan dan za domace Srbe. Mogu zamisliti kako ce se razocarati kada saznaju, nekada, da USA (ne NATO nego USA) imaju najmanje dva mini kompleksa za nadzor, instalirana jos za vrijeme prvog mandata Borisa Tadica, a i novi vladar Srbije je produzio ugovor sa USA.

Pravoslavac
Gost
Pravoslavac

bravo! “kao i svaka mala drzava sto ulaze ogromne novce u vojsku”!? hahahahahahahaha…..

Placenici
Gost
Placenici

Nemojte se kacit po Generalstabu. Puskara li se jos

Send this to a friend