Politika

Crna Gora može sama da se nosi sa izazovima

FOTO: EPA

Članstvo u NATO šalje jasnu poruku spoljnjem svijetu da je zemlja članica sigurna i da se odlučno kreće naprijed. Primjer za to je i naša najnovija saveznica Crna Gora, koja je za godinu dana, koliko je dio Alijanse, uspjela da udvostruči direktne strane investicije, rekao je Pobjedi neimenovani zvaničnik Alijanse.

“Imamo dobre vijesti iz Crne Gore o direktnim stranim investicijama. Od kada je zemlja postala članica NATO, veoma je jasno da se to odrazilo pozitivno na direktne strane investicije u zemlji jer su one uvećane duplo”,  rekao je NATO zvaničnik.

Dodaje da i Skoplje, koje je započelo pristupne pregovore sa Alijansom, ima priliku da se ugleda na Crnu Goru i pošalje sličnu poruku i sa ekonomskog i političkog aspekta.

Ističe da je u Crnoj Gori za vrijeme pregovora sa NATO bilo mnogo izazova u zemlji, a veliki dio njih odnosio se na eksterni pritisak koji je dolazio iz Rusije.

“U toku je sudski proces zbog incidenata koji su se desili na dan izbora i koji su prijetili da ugroze bezbjednost zemlje, ali, na sreću, bezbjednosne službe i policija su bile jake i sposobne da se izbore sa tim pritiskom i sada je važno sudski proces dovesti do kraja. Rekao bih da je dobar dio saradnje sa NATO na reformi obavještajnog sektora zaslužan za to što je vaša zemlja sada sposobna da se sama nosi sa izazovima, i to posebno zahvaljujući reformama koje je sprovela dok je pregovarala sa NATO. Da se to desilo prije nekoliko godina, nijesam siguran da bi se ovo moglo izbjeći”, rekao je sagovornik Pobjede.

Send this to a friend