Politika

Crna Gora na NATO Konferenciji

Delegacija Ministarstva odbrane na NATO konferenciji

Crna Gora učestvuje na NATO Konferenciji šefova za transformacije u Norfolku u sjedinjenim Američkim Državama (SAD), a prvi put biće i dio konferencije posvećene samo članicama Alijanse.

Delegaciju Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore (VCG), na konferenciji u sjedištu NATO strategijske komande za transformacije, predvodi zamjenik načelnika Generalštaba VCG, Rajko Pešić.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, tema ovogodišnje konferencije je „Inovacije, adaptacija i transformacije – pripreme za 2030. godinu“.

Rasprava je organizovana kroz niz sesija posvećenih dugoročnim implikacijama zaključaka sa NATO Samita u Varšavi, neophodnim transformacijama Saveza na dugoročnim osnovama i unapređenju procesa donošenja odluka kroz implementaciju naprednih tehnologija.

„Crna Gora, pored učešća na dijelu konferencije koji NATO realizuje zajedno sa partnerima, po prvi put učestvuje i na dijelu konferencije posvećene samo NATO članicama“, kaže se u saopštenju.

Na marginama konferencije održan je i sastanak sa predstavnicima NATO radne grupe za pristupanje i integraciju (NATO Accession and Integration Working Group – AIWG), koju predvodi ACT.

Tokom sastanka razmotren je progres ostvaren po pitanjima iz procesa vojne integracije Crne Gore u NATO i usaglašen kalendar narednih aktivnosti.

„Takođe, održano je i više bilateralnih susreta sa predstavnicima NATO i partnerskih zemalja tokom kojih su razmijenjena iskustva iz procesa transformisanja sistema odbrane i usaglašavanja nacionalnih sistema planiranja odbrane sa NATO procesom odbrambenog planiranja (NATO Defence Planning Process – NDPP)“, rekli su iz Ministarstva.

Tokom susreta, kako se navodi, iskazana je snažna podrška procesu pristupanja Crne Gore u NATO, uz želje za skori završetak procesa ratifikacije Pristupnog protokola i ostvarenja statusa punopravne članice.

Pored Pešića, u crnogorskoj delegaciji su vojni savjetnik u Misiji Crne Gore pri NATO, kapetan bojnog broda Dragoslav Pumpalović, vojni izaslanik Crne Gore u SAD, potpukovnik Mitar Klikovac i kapetan fregate Darko Knežić iz Generalštaba VCG.

Konferencija, kako je saopšteno, predstavlja redovnu godišnju aktivnost koju organizuje ACT i koja okuplja šefove za transformacije NATO i partnerskih zemalja i predstavnike industrije i organizacija koje se bave tehnološkim razvojem.

„Tokom konferencije razmatraju se i diskutuju dugoročni aspekti i potrebe transformacije Alijanse i razvoj sposobnosti potrebnih za odgovor na buduće izazove i prijetnje“, saopšteno je iz Ministarstva.

Send this to a friend