Politika

Crna Gora na udaru dezinformacija

Evropski parlament

Crna Gora na udaru je dezinformacija koje dolaze iz inostranstva, ali i onih domaće prirode, navodi se u studiji o ulozi lažnih vijesti na Zapadnom Balkanu, koja je urađena za potrebe Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta AFET. Autori studije kažu da su dezinformacije bile važan instrument tokom domaće političke utakmice.

Glavni srpski mediji podržavaju Za budućnost Crne Gore

U Studiji više evropskih autora navodi se da u crnogorskom medijskom pejzažu dominira “malo jezgro establišment medija”, koji su usko povezani sa Demokratskom partijom socijalista, i nešto veća grupa koja se svrstala uz listu Za budućnost Crne Gore ZBCG, uključujući i neke sa sjedištem u Srbiji.

Konstatuje se da kao i svuda u regionu, srpski mediji snažno “odjekuju” u Crnoj Gori, rezultirajući time da se “značajni narativi iz srpskih medija – kako činjenični tako i oni drugi – probijaju u crnogorski diskurs”.

“Razvoj događaja u Crnoj Gori je i sâm često tema pokrivanja i komentara u srpskim medijima, što zauzvrat izaziva odgovore u Crnoj Gori. Opšte je mišljenje da glavni srpski mediji podržavaju ZBCG“, navode autori studije.

Dezinformacije iz inostranstva

Dezinformacije iz inostranstva prvenstveno dolaze od ruskih i srpskih medija, a povezane su uglavnom sa pokušajem državnog udara 2016. godine protiv tadašnjeg premijera Mila Đukanovića, navodi se u Studiji.

Poslije pokušaja državnog udara – i pristupanja Crne Gore NATO-u 2017. godine – mediji povezani sa Rusijom nastavili su da mobilišu javno mnjenje protiv NATO-a, kaže se u dokumentu.

Autori podsjećaju na istaknutu “lažnu vijest” o NATO vojnicima KFOR-a koji koriste satanske simbole, nastalu na veb stranici (in4s.net). Zatim su tu vijest preuzele Večernje novosti i Sputnjik Srbija, i na kraju je “završila na svim mrežama glavnih i manjih publikacija na srpskom jeziku širom Zapadnog Balkana u roku od nekoliko sati”.

Kampanja za 2020. godinu, koja je, kako se navodi, propagirana na slične načine, i koju je Sputnjik podstakao ili pojačao – vezana je za “iskrivljene (mada ne u potpunosti fabrikovane) optužbe da su Crnogorska pravoslavna crkva i crnogorska Vlada eksproprisali bogomolje Srpske pravoslavne crkve“.

Nezavisni posmatrači vjeruju da je to pomoglo da se javno mnjenje preokrene ka pobjedi “proruskog i anti-NATO ZBCG“ u avgustu 2020.

“Prebacujući se ponovo na meku moć, Rusija je mobilisala Sputnjik i njegove mreže u srpskom govornom svijetu na podršku ZBCG i protiv Đukanovića. Iako nije moguće procijeniti uticaj koji su Sputnjik i razne anti-NATO i anti-EU poruke mogle imati na izbore 2020, čini se neizbježnim da je ZBCG, barem donekle, imala koristi od ovih napora“, navodi se u studiji.

Lažne vijesti dolaze i sa domaćeg terena

Autori studije konstatuju da sve crnogorske dezinformacije nijesu međunarodne prirode, te da su “lažne vijesti“ bile važan instrument tokom domaće političke utakmice i korišćene su posebno od strane dugogodišnje Vlade kojom dominira DPS da diskredituje svoje protivnike.

“Đukanović je sam širio dezinformacije tokom meteža oko puča, bez potkrijepljenih dokaza, stavljanjem opozicionih lidera Milana Kneževića i Andrije Mandića na spisak procesuiranih učesnika u zavjeri“, navodi se u studiji za potrebe AFET-a.

Autori studije konstatuju i da je u martu 2020. godine, Vlada dopustila da u javnost procure identiteti prvih potvrđenih slučajeva koronavirusa u zemlji, “što dovodi do prijetnji smrću i internet zastrašivanja pacijenata sa COVID-19“.

“Vjeruje se da je ovo učinjeno kako bi se stvorio protok informacija putem senzacionalističkog izvještavanja, ali i poboljšao Vladin učinak u upravljanju pandemijom“, navodi se u studiji.

Ističe se da u zemljama poput Crne Gore i Srbije, u kojima je politikom dominirala jedna grupa, dezinformacije teže da slijede “partijsku liniju”, služeći interesima moćnika i podrivajući opoziciju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Orson Vels
Gost
Orson Vels

Samo ne kazu ko su autori studije…

Bugarin
Gost
Bugarin

Ljudi propagirajmo veliku Bugarsku to srbijancima smeta

Bugarin hn
Gost
Bugarin hn

Pa srbi dadosmo vam cirila i metodija mi vas opismenismo pa ocemo nazad Dimitrovgrad

Tamjan 🤣🤣
Gost
Tamjan 🤣🤣

I georgieva isto

Bar
Gost
Bar

Necemo srbijanski svet niti je primorije srbijansko niti ce bit

Democratic
Gost
Democratic

Pa srbija na kvarno revidira istoriju ali dolazi Bajden morace se lepo ponasati

Zoka
Gost
Zoka

Tako je a huskac iza kulisa je Rusija

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Democratic u pravu si Bajden ce se morati lepo ponasati nije im ovo 99 hihihihihihihihihihihiiiii

Gernsheim
Gost
Gernsheim

Sad kad dodje Bajden Madjari uzimaju Vojvodinu ,Kosovo uzima Preševo ,Bujanovac i Medvedju i Niš Crnoj Gori pribada Novi Pazar,Tutin i Prijepolje .Šumadija republika za sebe a vama što ostane…

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

A njima neka pripadne po zasluzi to jest nista.

Fendi
Gost
Fendi

Nemojte nas vi čuvati dezigormavija

Send this to a friend