Politika Ministarstvo vanjskih poslova saopštilo

Crna Gora ne dozvoljava prelete ruskih aviona osim u izuzecima, koji se nijesu mogli uzeti u obzir u slučaju Lavrova

Ministarstvo vanjskih poslova

Crna Gora ne dozvoljava prelete ruskih vazduhoplova preko svoje teritorije, osim u tačno navedenim izuzecima, koji se nijesu mogli uzeti u obzir u ovom slučaju, saopštili su iz Ministarstva vanjskih poslova.

Podsjećamo, Crna Gora, Bugarska, Sjeverna Makedonija i Rumunija zabranile su prelet aviona ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova koji je trebao da doputuje u dvodnevnu posjetu Beogradu.

“Vlada Crne Gore je na sjednici početkom aprila usvojila izmjene i dopune Odluke o uvođenju međunarodnih restriktivnih mjera utvrđenih odlukama Savjeta Evropske unije 2014/512/ZVBP iz 2014. godine, s obzirom na agresiju Rusije kojom se destabilizuje situacija u Ukrajini, a saglasno Zakonu o međunarodnim restriktivnim mjerama. U Skladu sa ovom Odlukom, a imajući u vidu da se Crna Gora 100 odsto usaglašava sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, Crna Gora ne dozvoljava prelete ruskih vazduhoplova preko svoje teritorije, osim u tačno navedenim izuzecima, koji se nijesu mogli uzeti u obzir u ovom slučaju”, ističu u saopštenju.

Iz MVP su obrazložili da u članu 7g pomenute Odluke regulisano je pitanje (zabrana) slijetanja, polijetanja i preleta vazduhoplova preko teritorije Crne Gore, a on jasno i nedvosmisleno, kako navode, propisuje da:

“Nadležni organ iz člana 8 ove odluke svim vazduhoplovima kojima upravljaju ruski vazdušni prevoznici, uključujući i marketinške prevoznike u okviru dogovora o letovima pod zajedničkom oznakom ili o rezervaciji kapaciteta, ili za bilo koji vazduhoplov registrovan u Rusiji ili za vazduhoplove koji nijesu registrovani u Rusiji, a koji su u vlasništvu ili zakupu ili pod drugim vidom nadzora bilo kojeg ruskog fizičkog ili pravnog lica, subjekta ili tijela, uskraćuje odobrenje za slijetanje na teritoriju Crne Gore, polijetanje sa ili prelijetanje”, pojasnili su iz MVP.

Iz Ministarstva vanjskih dalje navode da zabrana iz stava 1 ovog člana “ne primjenjuje se u slučaju prisilnog slijetanja ili prisilnog prelijetanja”.

“Izuzetno od stava 1 ovog člana, nadležni organi iz člana 8 ove odluke mogu odobriti slijetanje vazduhoplova, polijetanje ili prelijetanje preko teritorije naše države ako su prethodno utvrdili da je to potrebno u humanitarne ili za bilo koju svrhu koja je u skladu sa ciljevima ove odluke. Nadležni organi iz člana 8 ove odluke će obavjestiti države članice EU i Evropsku komisiju o svakom odobrenju iz stava 3 ovog člana u roku od dvije sedmice od davanja odobrenja. Nadležni organi iz člana 8 ove odluke dužni su da odbiju sve planove leta koje dostave operatori vazduhoplova u kojima se ukazuje na namjeru obavljanja aktivnosti nad državnom teritorijom Crne Gore, a koje predstavljaju kršenje ove odluke ili drugih uspostavljenih mjera bezbjednosti i zaštite na način da se pilotu ne dozvoli letjenje”, pojasnili su iz MVP.

Potrebno je, dodaju iz MVP, istaći da Generalni direktorat za konzularne poslove i dijasporu Ministarstva vanjskih poslova pojedinačno razmatra svaki zahtjev za prelet.

“Pridruživanjem restriktivnim mjerama EU i njihovim sprovođenjem, ne dovode se u pitanje diplomatski odnosi između dvije zemlje”, zaključuju u saopštenju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Merkur aum omHK
Gost
Merkur aum omHK

Crna Gora treba da je zahvlma Rusima s obzirom koliko su novca Rusi doneli i potrosili u CG.

Mirko
Gost
Mirko

Nece proc jos puno zabranit i JATu neka ljete do Nisa

Reka
Gost
Reka

Tako treba

Miljan
Gost
Miljan

Izmedju ostalog, kaže Lavrov danas, htio sam i da podržim otvoreni balkan ?!?! Znači njima odgovara taj projekat !? Eto ti abazovicu, pa pristupi !!!

JovoZ
Gost
JovoZ

Baš šteta, htjela je to biti dobra prilika da se i Abazović sretne sa Lavrovom i da se lično uvjeri u podršku Rusije tom projektu.

Loš
Gost
Loš

Meni je nejasno zašto je CG bitna u ovome slučaju,,

La Martina Fina
Gost
La Martina Fina

Sve im zabranit u potpunosti još su počeli, da prjete iz prazne puške.😂😂😂😂
Bi oni da smiju ne bi, pričali ko smije taj ne priča taj uradi.Sve im oduzet sakcionisati, oporezovati.I nogu…

Mariminija
Gost
Mariminija

Sto se pravdate?

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Bespotrebno.Neka narede svojim građanima da ne dolaze kao turisti i neka zabrane ruske investicije u crnoj gori i mi smo pred bankotom,a ako to istovremeno uradi i srbija mi smo u bankrotu.

StoSeReadiii
Gost
StoSeReadiii

@Onajkojizna Mi smo u bankrotu od kad su oni dosli kao investitori.

Send this to a friend