Politika Marković na centralnoj proslavi u Danilovgradu

Crna Gora ne želi tutore i staratelje, nijedna crkva neće pisati zakone

Današnja Crna Gora ne živi u davno prošlim vremenima, njih pamti, ponosna je na slobodarsku istoriju i zauvijek zahvalna precima koji su kroz vjekove očuvali našu slobodu i identitet, kazao je premijer Duško Marković na centralnoj proslavi Dana državnosti Crne Gore i Dana ustanka crnogorskog naroda. Marković se u govoru osvrnuo i na crkveno pitanje i rekao da će to pitanje biti riješeno demokratski, na osnovu Ustava i zakonom, a ne ničijom voljom ili dekretima.

“Nećemo ostavljati taj nepotrebni teret generacijama koje dolaze! Zato u današnjoj Crnoj Gori nijedna crkva neće pisati zakone, već će morati – kao i svi drugi – da poštuje one koje donosi demokratski izabrana vlast, u skladu sa najvišim evropskim standardima. Dakle, crkvi Božji zakoni; Vladi i parlamentu – zemaljski“, rekao je Marković.

Gepostet von Vlada Crne Gore am Samstag, 13. Juli 2019

On je dodao da su danas najveći grijesi Crne Gore to što ne želi tutore i staratelje; što je naučila da slijedi interese svojih građana, što je odlučna da odbrani državni identitet i nacionalnu posebnost Crnogoraca u okviru građanske države svih drugih koji sa njima žive.

“Na kraju, što je članstvom u Sjevernoatlantskoj alijansi obezbijedila nepovredivost svojih granica i trajni mir za svoje građane“, istakao je Marković.

Današnja Crna Gora, poručuje on, okrenuta je budućnosti.

“Pod našim zajedničkim krovom ima dovoljno mjesta za sve koji Crnu Goru vide kao svoju kuću: i Crnogorce i Srbe i Albance i Muslimane i Bošnjake i Hrvate i sve ostale kako se god osjećali i izjašnjavali“, rekao je premijer.

Marković je istakao da nikada u svojoj istoriji Crna Gora nije bila stabilnija, prosperitetnija i uvaženija među svjetskim narodima i državama.

“Sa obnovljenom nezavisnošću, sa ravnopravnim mjestom u vodećem političkom i bezbjednosnom savezu današnjice, sa nikada snažnijom ekonomijom – Crna Gora se izdigla iz balkanskih tmina i uhvatila korak sa najnaprednijim društvima 21. vijeka“, kazao je predsjednik Vlade.

On je istakao da uvažavamo svakog susjeda i njegovo suvereno pravo da uređuje odnose u svojoj kući te da se zalažemo za mirno rješavanje svih nesporazuma i sukoba na ZB, jer bez stabilnosti cijelog regiona nema ni stabilnosti, ni napretka za bilo koju državu pojedinačno.

“Vjerujemo da se do tog cilja najbrže može doći kroz našu i integraciju susjednih zemalja u EU. Naš region je poprište globalnog nadmetanja za uticaj, u kojem svako koristi mehanizme koji su mu na raspolagnju“, rekao je Marković.

On je izrazio uvjerenje da će države EU nakon rješavanja sopstvenih izazova odlučnije iskoristiti najsnažniju polugu svojih politika prema ZB – politiku proširenja.

Marković je dodao da Crnu Goru niko ne može obeshrabriti niti zaustaviti na putu ka EU, te da ćemo uvjeriti i skeptike i oponente da je Evropi potrebna ovakva Crna Gora.

Premijer je pozvao na ujedinjenje u narednih nekoliko godina u tom zajedničkom naporu – dobijanju punopravnog članstva Crne Gore u EU, na opšte dobro svih građana naše zemlje, a prije svega najmlađih generacija, naše djece i unučadi.

“Neka to bude zajednički cilj, važniji od ličnih sujeta i političkih omraza; važniji od naših svakojakih podjela. Neka to bude tačka budućeg kompromisa i društvene kohezije“, rekao je predsjednik Vlade.

Kroz istorijsku prizmu, Marković je govorio o uspjesima ali i stradanjima naših predaka zarad pobjede antifašizma, zarad pobjede današnje Evrope.

On je takođe dodao da, na Dan ustanka protiv okupatora, moramo podsjetiti na istorijske činjenice: nije svaki crnogorski građanin bio na strani antifašističke koalicije.

“Podsjećam na ovu neumoljivu istinu – ne da bi otvarali stare rane, ne da bi oživljavali vjekovne podjele. Neka sve žrtve bratoubilačkih stradanja počivaju u miru. Danas podsjećam na bolnu stranicu naše istorije da se ona ne bi nikad više ponovila“, kazao je Marković.

On je dodao da i danas ima onih koji su spremni da služe tuđim interesima, da crnogorsku nezavisnost vide kao prolaznu epohu do povratka pod tuđe skute.

Premijer je svim građanima čestitao Dan državnosti i Dan ustanka protiv fašističkog okupatora – i jedan i drugi kao datume crnogorske pobjede.

Predsjednica opštine Danilovgrad Zorica Kovačević ističe da joj je posebna čast što se centralna proslava povodom Dana državnosti održava u Danilovgradu, u godini kada ta opština slavi 150 godina postojanja.

“Sjećanje na ustanički 13. jul 1941. godine, koji je sa dubokim razlogom utemeljen kao Dan državnosti naše slobodne, nezavisne, suverene, demokratske Crne Gore u nama budi sjećanja na slavne dane narodnooslobodilačke borbe, na žrtve i stradanja, ali i na veličinu pobjede koja je izvojevana“, istakla je Kovačević.

S.Đ.

201

avatar
1000
83
118
0
 
142
Oprem je TurcinOprem je Turcinsusednije do krajaSEKULA DRLJEVIC
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Oprem je Turcin
Gost
Oprem je Turcin

Nece nam Turci pisat zakone pa da su jos toliki!

sused
Gost
sused

nekanam pozivi ova nasa domovina u miru i brastvujedinstvu

nije do kraja
Gost
nije do kraja

Oslobodili smo se od Turaka, od nacista a ostase nam velikosrpski klero – fasisti

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

A zašto neće plaćati porez, pdv i izdavati račune kao i svi građani ?? Zašto da plaćamo penziju nekome koji nikada nije radio ??
Hoću odgovor na pitanje Markoviću, za to te plaćamo!

Sogo M
Gost
Sogo M

Na ovom portalu malo ko ima krsten, sem mozda ovaj dejo milijarder !!!

Vladimir
Gost
Vladimir

Sve vi lijepo pricate ali vas stvarnost svaki dan demantuje. Nema ko da lijeci ovaj narod. Ni jedan valjan doktor ne osta… svi odose.

Bokelj
Gost
Bokelj

Kad se spomene u svijet ime Crna Gora ljude asocira na bijeli prah, organizovani kriminal, korupciju. Daleko od toga da je nezavisna, vise je privatna drzava u kojoj se vlast odrzava podjelama i ispunjavanjem zelja velikih sila. Hvala Boze sto nisam ni crnogorac ni srbin

Sefket
Gost
Sefket

Crna Gora zemlja kladionica.

Crna Gora!
Gost
Crna Gora!

Posrbice na aparatima! Mogu samo da nam zavide! Nek je vjecna Crna Gora!

Bnjj
Gost
Bnjj

Za većinu radnika dan državnosti je bio radan nisu im uvećane dnevnice

Patriota
Gost
Patriota

Naša mila Crna Gora je nadživjela kroz svoju vjekovnu istoriju najmoćnije svjetske carevine…
a ne ove krmeljavce….
Neka je vječna Crna Gora!

lazar
Gost
lazar

ocemo milojka pantica za pocasnog gradjanina Podgorice,ocemo peticiju bice na hiljade potpisa

Dejo milijarder
Gost
Dejo milijarder

Znaši ti da u italiju ako pane jedne godine BDP spuste ti i penzije isto. Treba izdržati sve ove godine BDP.

Dejo milijarder
Gost
Dejo milijarder

Slušam sinoć radio d plus pa momcima je najveća želja kako oni to kažu u žargonu da se spuste do budve.

Dejo milijarder
Gost
Dejo milijarder

Zamisli ti koja smo mi sirotinja u cg 65 milionera ima koji je to procenat 000000

Mišo
Gost
Mišo

Vrati nam se ti pa da imamo i milijardera.

Send this to a friend