Politika

Crna Gora nije pogodno tlo za širenje nasilnog ekstremizma i radikalizacije

Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije u kontinuitetu sprovode preventivne i proaktivne aktivnosti u oblasti borbe protiv nasilnog ekstremizma i radikalizacije koja vodi ka terorizmu i nastaviće da jačaju kapacitete za afirmaciju tog pitanja, kazao je državni sekretar Dragan Pejanović na današnjem sastanku sa oficirom za vezu Velike Britanije za oblast borbe protiv terorizma za Zapadni Balkan Aleksom Tarisom.

Kako je saopšteno iz MUP-a, Pejanović je istakao da Crna Gora nije postala pogodno tlo za širenje ove ideologije, zahvaljujući kvalitetnom strateškom okviru, intenzivnom radu bezbjednosnih službi, ali i učešću u regionalnim i evropskim inicijativama u oblasti borbe protiv terorizma i nasilnog ekstremizma.

On je naglasio značaj aktivnosti koje se uspješno sprovode na polju ranog prepoznavanja pojavnih oblika nasilnog ekstremizma i radikalizacije koja vodi ka terorizmu, ali i aktivnosti na planu deradikalizacije i rehabilitacije povratnika.

“Prepoznajući potencijalnu opasnost koju predstavljaju dešavanja u susjednim zemljama, Crna Gora, iako u odnosu na zemlje regiona najmanje pogođena ovim problemom, ostaje otvorena za razmjenu informacija, iskustava i metoda koje će doprinijeti sprečavanju i suzbijanju ovih pojava, i u tom smislu izuzetno cijeni praksu Velike Britanije”, naveo je državni sekretar.

U MUP-u ističu da je sastanak bio prilika da Taris predloži novi oblik saradnje kroz projektne aktivnosti, putem kojih bi se operativnim službama Crne Gore pružila prilika za upoznavanje sa aktuelnim modelima i praksom koja se primjenjuje u Velikoj Britaniji, te iskaže uvjerenje da će se time unaprijediti operativni rad i dalji pravci djelovanja.

“Sagovornici su se saglasili da je Crna Gora pokazala snažno opredjeljenje da doprinosi rješavanju izazova u oblasti borbe protiv nasilnog ekstermizma i radikalizacije koja vodi ka terorizmu i izrazili očekivanje da će se saradnja nastaviti, kako na operativnom, tako i na strateškom planu”, zaključuju u MUP-u.

Ž.N.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
LJUTA
Gost
LJUTA

A ko i zasto prijete Srbima u CG?

Nikšićanka
Gost
Nikšićanka

KOLIKO ZNAMO SRBI PRIJETE I IZIŠLJAJU SOPSTVENU UGROŽENOST, PREMA TOME, NE MUDRUJ

Send this to a friend