Politika

Crna Gora nije prećutala: Logično je da Rusija sarađuje u istrazi terorizma

Crna Gora nije prećutala na izjavu portparola ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marije Zaharove koja je kazala da Moskva smatra da su tvrdnje o miješanju Rusije u unutrašnje stvari Crne Gore potpuno neosnovane, te da vlasti u Podgorici stoje iza antiruske informativne kampanje.

U crnogorskom Ministarstvu vanjskih poslova ističu da je izjava Zaharove jedan u nizu pokušaja sa zvaničnih ruskih adresa da se bez argumenata odgovori na naša saznanja da se Moskva kontinuirano miješa u unutrašnja pitanja Crne Gore.

“To je posebno bilo izraženo u susret parlamentarnim izborima 16. oktobra i nema potrebe dokazivati tu nespornu činjenicu”, jasno poručuju u Ministarstvu.

Istovremeno, dodaju oni, na najvišim adresama u Moskvi primani su predstavnici crnogorskih opozicionih stranaka koje je zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije podržao u ideji organizovanja antiustavnog referenduma o članstvu Crne Gore u NATO.

“Da li je to miješanje u unutrašnje stvari jedne suverene države? Kada portparol ruskog MID-a ocjenjuje šta su interesi naroda Crne Gore – da li je to miješanje u unutrašnje stvari suverene države? I konačno, kada opsežna tužilačka istraga povodom organizovanja terorističkog akta 16. oktobra dovede do imena dvojice ruskih državljana– da li je za Moskvu jedino prihvatljivo da Crna Gora ćuti o tome, ili bi u duhu „viševjekovne tradicije bliskih crnogorsko -ruskih kontakata“, na koje s pravom ukazuje portparol MID-a, bilo logično da zvanični ruski organi sarađuju u istrazi kako bi se otkrila puna istina o ovom događaju?”, pitaju u Ministarstvu.

Vlada Crne Gore se do sada uzdržavala od zvaničnih komentara povodom pogoršanih odnosa sa Rusijom.

“Ne želimo da probleme rješavamo na konferencijama za štampu niti u medijima. Otvoreni smo za razgovor sa zvaničnom Moskvom o svim pitanjima koja opterećuju naše odnose, na bazi argumenata i dobre volje da se nesporazumi prevaziđu ali i uvažavanja prava svake zemlje da suvereno bira svoj put i vanjskopolitičke orijentacije”, poručuju u Ministarstvu.

Umjesto dijaloga na koji pozivaju, u kontinuitetu iz Moskve stižu savjeti i instrukcije šta je u interesu Crne Gore i njenih građana.

“Na taj način se nanosi ozbiljna šteta rusko-crnogorskim odnosima. Stoga pozivamo Ministartstvo vanjskih poslova Rusije na strpljenje i uzdržanost od neutemeljenih izjava”, naglašavaju u Ministarstvu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Neutralan
Gost
Neutralan

Nisu mi jasni ljudi koji pored svega sto se desava jos uvijek misle da je majka Rusija nesto dobro za Crnu Goru. Jel moguce da toliko mrznje postoji prema svom narodu… Neka nam je Bog u pomoc!

marko
Gost
marko

A kako to Moskva treba da sarađuje u istrazi tz Državnog udara, a jeste li im se možda obratili kakvim zvaničnim zahtjevom po tom pitanju sa tim dokazima koje imate?Koliko je javnosti poznato još nijeste a vjerovatno i nećete !

Zivko
Gost
Zivko

Jesu traze se dvoje Rusa po Interpolovoj potjernici, malo li je…

brainsprinter
Gost
brainsprinter

Hahahahaaa, ima li vece bijede i sramote na svijetu od “montenegra”. Ma proci ce Milo gore od Gadafija i to uskoro i od nasih ruku, niko nam ne treba….

Brezbeli
Gost
Brezbeli

To pa tamo nedje dje je to praksa, ovde moze sve ali samo mirno bez lincovanja sudijo…

tuljo
Gost
tuljo

Pojedose se rusi živi što im nije uspelo da crnu goru ko srbiju pretvore u svoju prćiju. Al lako je za njih sve je to interes i sukob s Usa al mi nije jasno ovih domaćih budala koje bi da je plan uspeo rado ratovali potivu braće i rođaka i unazadili državu za 20 godina

Virus
Gost
Virus

Nema potrebe dokazivati činjenicu koja nikad nije dokazana. Show

MNE
Gost
MNE

Svaka cast na reakciji vlade, dosta je bilo cutanja na bezobrazluk Ruskih zvanicnika.

Duki
Gost
Duki

Jes, stavili su im soli na rep!

Send this to a friend