Politika

Crna Gora očekuje da EU prepozna napredak

Crna Gora očekuje da Evropska unija u ovogodišnjem izvještaju prepozna napredak koji je država ostvarila na svim poljima i da se, nakon izbora za Evropski parlament, snažnije posveti integraciji zemalja Zapadnog Balkana u EU i njihovim reformskim procesima, poručili su predstavnici Pregovaračke grupe na sastanku sa ambasadorima država članica, kaže se u saopštenju Sektora za informisanje javnosti o Evropskoj uniji i procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Glavni pregovarač, Aleksandar Drljević, i članovi Pregovaračke grupe danas su na radnom doručku, organizovanom u saradnji sa Fondacijom Konrad Adenauer, sa ambasadorima država članica EU razgovarali o rezultatima koje je Crna Gora ostvarila u pristupnim pregovorima, kao i predstojećim aktivnostima.

On je istakao da Crna Gora ostaje posvećena reformama, uz uvjerenje da će i sama EU ostati privržena ciljevima postavljenim u Strategiji proširenja i na Samitu u Sofiji.

“Nadamo se da će novi sastav Evropske komisije, i nakon izbora u maju, bez sumnje ostati čvrsto posvećen politici proširenja, uz istu, ako ne i snažniju podršku pristupanju Crne Gore EU. Mi ćemo, bez obzira na dešavanja unutar EU, nastaviti da ispunjavamo naše obaveze u svim pregovaračkim poglavljima, jer one vode kvalitetnijem životu naših građana”, rekao je Drljević, ističući da su svjesni da ispunjavanje većine završnih mjerila podrazumijeva kvalitetnu implementaciju za koju je potrebno vrijeme te potvrdio da su odlučni da proces kvalitetno dovedu do kraja.

Pregovarači su ambasadorima EU pružili presjek stanja u svim pregovaračkim oblastima. Posebno je ukazano na rezultate u vladavini prava, koji su nedavno predstavljeni i u Briselu, a koji preporučuju Crnu Goru za narednu fazu pregovora. Sastanku je prisustvovao i glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, koji je predstavnicima zemalja članica EU predstavio aktivnosti SDT-a u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou, sa osvrtom na predmete aktuelne u javnosti.

Naglašeno je da se na planu ispunjenja završnih mjerila u pregovaračkim poglavljima ističe sedam oblasti u kojima Crna Gora bilježi najveći napredak, i to u poglavljima 6 – Privredno pravo, 7 – Pravo intelektualne svojine, 10 – Informatičko društvo i mediji, 20 – Preduzetništvo i industrijska politika, 21 – Trans-evropske mreže, 28 – Zaštita potrošača i zdravlja i 31 – Vanjska, bezbjednosna i odbrambena politika.

Predstavnici država članica EU istakli su da je Crna Gora od početka pregovora napravila izvanredan napredak na putu prema EU, kao i da su sprovedene reforme prepoznate na svim evropskim adresama. U saopštenju se dalje navodi da su sa pregovaračima razgovarali o predstojećim obavezama i prenijeli podršku za nastavak reformskih procesa koji će voditi članstvu u EU

Send this to a friend