Politika Srđan Darmanović

Crna Gora ohrabrena podrškom Finske daljoj integraciji Zapadnog Balkana u EU

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović učestvovao je danas u Helsinkiju na neformalnom sastanku šefova diplomatija (GIMNIH), na poziv visoke predstavnice EU za vanjsku i bezbjednosnu politiku Federike Mogerini i ministra vanjskih poslova Finske Peka Havista, i tom prilikom naglasio da smo ohrabreni podrškom predsjedavajućeg daljoj integraciji Zapadnog Balkana u EU, kao i narednim koracima u procesu proširenja.

“Vjerujemo da je politika proširenja, zasnovana na principu regate, jedina vjerodostojna strategija za reformu naših društava i ubrzanje ekonomskog rasta, ali i za garantovanje bezbjednosti, mira i konkurentnosti Evrope”, azao je crnogorski šef diplomatije.

Naglasio je da je Crna Gora predvodnik u ovom procesu, te da je našoj državi evropska integracija prioritet.

Na toj liniji, izrazio je uvjerenje da ćemo preostalo pregovaračko poglavlje 8 – Konkurencija otvoriti do kraja ove godine i da ćemo ispuniti privremena mjerila u oblasti vladavine prava.

Na sesiji posvećenoj saradnji u regionu, Darmanović je kazao da prepoznajemo značaj napretka svih zemalja ka EU, jer od ostvarenih rezultata u procesu evropske integracije zavisi i stabilnost regiona.

Na sastanku u Helsinkiju, kojem su prisustvovali ministri zemalja članica, Zapadnog Balkana i Turske, razmijenjena su  mišljenja i o zaštiti ljudskih prava i rodnoj ravnopravnosti, imajući u vidu da je cilj finskog predsjedavanja da se poštovanje međunarodnog prava, promocija univerzalnih ljudskih prava, demokratije i vladavine prava nalazi u centru vanjskog djelovanja EU.

Tom prilikom, ministar je naglasio da je Crna Gora posvećena zaštiti i promociji ljudskih prava kako na nacionalnom, tako i na međunarodnom nivou.

Na marginama sastanka, ministar je imao bilateralni susret sa ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom.

S.Đ.

Send this to a friend