Politika

Crna Gora ojačala vladavinu prava, stagnira u slobodi medija, borbi protiv korupcije

Crna Gora je ostala lider u evropskim integracija. Država je napredovala u oblasti vladavine prava, reformi pravosuđa, ojačala makroekonomsku i fiskalnu stabilnost, ali su sloboda medja, borba protiv korupcije, kriminala, pranja novca i trgovine ljduima i dalje oblasti u kojima još mnogo država mora da uradi i pokaže progres,  navodi se u Izvještaju Evropske komisije o napretku crne Gore.

Potpredsjednik Vlade Zoran Pažin kaže da je Crna Gora lider  na putu ka EU i zadovoljan je Izvještajem EK.

“To je podsticaj, ali i odgvovornost da dostignemo sve potrebne standarde. Ovaj Izvještaj EK o napretku Crne Gore jeste kontinuitet u napredovanju naše zemlje, što je naš cilj. Izvještaj je objektivan, ima jasan presjek svih oblasti gdje je Crna Gora napredovala, ali i pokazatelj u kojim oblastima je potrebno da postignemo bolje rezuzltate. Crna Gora je naprdovala u oblasti vladavine prava, a da nije bilo napretka u vladavini prava, ne bi bila u poziciji da otvori šest novih poglavlja i jedno privremeno zatvori. Očekujemo da se otvore i preostala tri poglavlja. Trideset otvorenih poglavlja i tri privremeno zatvorena su rezultat za uvažavanje”, naveo je Pažin.

On poručuje da je EK konstatovala i napredak u reformi pravosuđa.

“Ipak, ozbiljan izazov će biti stvaranje dobrih rezultata u oblasti finansijskih istraga i odzimanje imovine stečene kriminalnom djelatnošću, trgovina ljudima, pranje novca”, jasan je on.

Dodaje da Crna Gora u potpunosti ispratila bezbjednosnu politiku EU.

“Dobar progres bilježimo u reformi javne uprave, ali i i u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja. Kada je riječ o borbi protiv organizovanog kriminala, prioritet je borba za sigurnost svakog građanina. Imamo napredak u borbi protiv korupcije, ali je ponovljena ocjena da nema progresa u slobodi medija. Vlada je predvidjela izmjene zakona o medijima i Javnom servisu. Sami predstavnici medija biće uključeni u pripremi ovih zakona”, jasan je Pažin.

Prema njegovim riječima. Izvještaj ohrabrenje, jer daje jasne pokazelje u pogledu rezultata koji su ostvareni, ali i daje smjernice šta uraditi u narednom periodu.

Kada je riječ o Javnom servisu. Pažin kaže da on mora da bude koheziona snaga društva, a ne poligon za politička nadmetanja vlasti i opozcije.

Kada je riječ o radu Agencije za sprječavanje korupcije, Pažin poručuje da ima pozitivnih pomaka u njenom radu, ali i da ima prostora da se sve to unaprijedi i bude bolje. Kaže da tu nema mjesta zabrinutosti.

Šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori ambasadora Aivo Orav kaže da je potrebna sveobuhvatna izborna reforma.  Kaže da je, u političkom smislu, ovo obilježio period bojkota opozicije. Vraćanje u parlament je, dodaje on, odgovornost svih političkih aktera.

“Reforma javne uprave je napredovala, ponajprije usvajanjem novih zakona. Potrebna depolitizacija javne uprave. Ostvaren određeni napredak u pravosudnom sistemu, ali je potrebno u potpunosti implementirati zakone. Kada je riječ o korupciji, ima napretka, ali korupcija je i dalje pitanje koje izazva zabrinutost. Finansijske istrage poboljšati i oblast privremenog i trajnog oduzimanja imovine stečene kriminalom”, istakao je Orav.

Dodaje da postoje određeni inicijalni bilansi u oblasti krijumčarenja migranata.

“Potrebno  je više uraditi u oblasti pranja novca i trgovine ljudima.  Kada je riječ o slobodi izražavanja, nije ostvaren napredak. Nije došlo do napretka u istragama za stare slučajeve napada na novinare. Nedavna politička miješanja u rad Savjeta RTCG i Agencije za elktronske medije izazivaju zabrinutost”, poručio je on.

Tvrdi da je Crna Gora posvećena regionalnoj saradnji.

“Crna Gora je napravila određeni napredak u razvoju funkcionalne tržišne ekonomije. Makroekonomska i fiskalna stabilnost su ojačani, ali je potrebno riješiti pitanje velikog javog duga”, zaključio je on.

Miraš Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zaton
Gost
Zaton

Pazine, ides li sjutra na posao? Ljepo ce te docekati u Vladi. Mozda ti se samo Sasa Bogdanovic obraduje. I njemu je, ko i tebi, preca frizura i evropski domoroci od Crne Gore

E viva
Gost
E viva

Radojku Rutovic i njen tim iz rtcg koji se casno borio za nezavisnost Crne Gore niko nikad nije ovako pohvalio. A ove iz sadasnjeg menadzmenta, koji sve rade protiv svoje drzave, Pazin samo sto kuci ne vodi! Plemenito, nema sto!

...
Gost
...

Nije on pohvalio RTCG baš nimalo, a i ne zaslužuju pohvalu takvi podrivači Crne Gore.

Nidzo
Gost
Nidzo

500 miliona eura smo se zaduzili, a to ide na teret manje od 200 hiljada radnog stanovnistva. Ako je to napredak, ja bi ga natovario Milovim glasacima, da ovaj nas progres osjete k

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Je li ovo Pazin ide protiv Duska? Premijer jedno, a on drugo! Stamota

Mina
Gost
Mina

Pazin moze da prica bajke predstavnicima EU,ali ne i gradjanima Crne Gore.

Dejan ljubav 💶
Gost
Dejan ljubav 💶

Grupno 😃😂😀❤😆👍👿💋

Ide vuk
Gost
Ide vuk

Više sloboda ima Javni servis RTCG od svih drugih javnih servisa u Evropi. Ko postavlja direktora HRTa, kome je odgovoran direktor SLO TV ili MRT.

Dukljanin
Gost
Dukljanin

KORUPCIJA…A..IMAMO..620.000 STANOVNIKA..ZEMLJE IZ REGIONA RATOVALE…RAZRUSENE…PSIHICKI.FIZICKI I OPET TUTNJE PORED NAS…ZAOSTALI SMO 100%…

Zetatrans
Gost
Zetatrans

Kad mi sve to popravimo eu nam tada nista nece trebati

tebra
Gost
tebra

koji si iz zetatransa? da nisi iz predhodne garniture DBa??

KLM
Gost
KLM

Kojisu ovo ocjenjivaci bog te mazo

Ve$a
Gost
Ve$a

Ajde Orav besposlicaru jedan radi nesto korisno. Ne no treba da kilave ka ti i prepuste da televizijom upravlja ekipa koja bi da instalra Putinovu vlast (neko namjerno to radi, a neko neznaveno ka ti). Bolje se malo pozabavi tvojom drzavom, jer i tamo ce vam Putin doci kako ste sposobni. Da vam nije Amerike i Engleske strva vam se… Više »

tebra
Gost
tebra

rusi rusi rusi poznati svjetski dominatori hahahaha

Ve$a
Gost
Ve$a

Sprdaj se ti. Da si u Siriju ili Ukrajinu ne bi se sprda. A i odje si vidio da nijesu stajali skrstenih ruku no srecom imamo mocne saveznike koji su na vrijeme pomogli da neke stvari preduprijedimo.

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

Kakva vladavina prava i mediji…crna gora je opljackana srozana nemetnuta je nova elita koja je bez znanja kulture skole kroz sverc droge cigara ljudi itd kupila zemlju lokale hotele i nece posla i para za narod bit u skorije vrijeme

Meho
Gost
Meho

Ma nije to, zar niste znali to neko spolja radi da destabilizuje insttucije, dje bi ba to u CG, o cemu pricate …

Dejan ljubav 💶
Gost
Dejan ljubav 💶

Usvojićemo mi još zakona, nije problem, samo od toliko otvorenih a samo tri privremeno zatvorena, da nije malo za lidera u regionu.

Đoko Orlandić
Gost
Đoko Orlandić

Ambasadoru Oravu su ovaj dio oko korupcije i medija pisali Dalmatinka, Plagijatorka i Boškova Slovenka. Zaboravik na Vujovića i Željka. Krucijalni doprinos tome su dali oni iz Javne medijske kuće.

Dejan ljubav 💶
Gost
Dejan ljubav 💶

Kako si ti bistar Djoko. I ja sam iz Bara ali nijesam toliko bistar.

Đoko Orlandić
Gost
Đoko Orlandić

Vidi se odmah

gagi
Gost
gagi

prije upotrebe promuckati.Bog je stvorio salu.

Dejan ljubav 💶
Gost
Dejan ljubav 💶

@gagi. Ti si razumio a ovi ostali moraju da mućkaju. Pozz

profesor L
Gost
profesor L

Dejane , ti uopšte nijesi bistar a Đoko je potpuno u pravu .

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Bravo Djoko,
Kakvo je ovo ludilo!

Pazin da podnese ostavku! Pa neka vodi kuci ove iz Javnog servisa!!

gagi
Gost
gagi

Depolitizacija javne uprave,malo morgen,a sto ce se sa partijskim vojnicima od bilo koje politicke partije dje vrse vlast,na cijeloj teritoriji Drzave CG,a glasaci dovedeni “za ruku” i zaposljeni,koliko je viska tih radnika.NIKAD se to nece iskorijeniti u Crnoj Gori.A prednjace direktori javnih preduzeca i ustanova,pa to je UZAS,po CETVORO sjede na jednu stolicu.

Libero
Gost
Libero

Ovo da pročita neko ko ne żivi ođe pomislio bi da kad nas sve cvjeta! Ne mogu da vjerujem šta ovi pričaju !

Send this to a friend