Politika

Crna Gora ojačava kapacitete za upravljanje zalihama naoružanja i municije

Predstavnici više međunarodnih organizacija i savezničkih i partnerskih država sastali su se danas u kasarni „Milovan Šaranović“ u Danilovgradu, kako bi razmotrili koncepte jačanja kapaciteta Crne Gore za upravljanje zalihama naoružanja i municije.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, na skupu, čiji su domaćin i koji je otvorila generalna direktorica Direktorata za materijalne resurse Alma Ljuljanaj-Jovićević, razmatraju se budući projekti rekonstrukcije skladišta ubojnih sredstava Vojske Crne Gore, mogućnosti obuke predstavnika Ministarstva odbrane i VCG u oblasti upravljanja životnim ciklusom naoružanja i municije, nabavke mobilnih i stacionarnih laboratorija za ispitivanje stabilnosti baruta, kao i modeli za rješavanje problema preostalih viškova ubojnih sredstava u skladištima VCG.

“Cilj skupa je i razmatranje potreba Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije za rješavanje njihovih viškova ubojnih sredstava, projekata sigurnog skladištenja u njihovom sistemu, kao i eventualno objedinjavanje projekata na pomenute teme na nacionalnom nivou”, navodi se u saopštenju.

Šef delegacije OEBS-a Luka Buhin je istakao da će Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju OEBS sa drugim međunarodnim organizacijama i partnerskim državama podržati Crnu Goru i njene napore na putu jačanja njene bezbjednosti.

“Naglasio je spremnost za nastavak pružanja podrške Crnoj Gori na unaprjeđenju odbrambenog sektora”, dodaje se u saopštenju.

Sastanku prisustvuju delegacije OEBS-a, Programa za razvoj Ujedinjenih Nacija (UNDP), NATO Agencije za podršku i nabavke (NSPA), Organizacije ITF- Enhancing Human Security, kao i predstavnici SAD, Velike Britanije, Njemačke, Austrije, Švajcarske, ali i MUP-a, Uprave policije i Ministarstva vanjskih poslova.

Direktorat za materijalne resurse izradio je Master dokument za naoružanje, ubojna sredstva i njihovo sigurno skladištenje za naredni srednjoročni period, kojim se definišu obaveze međunarodnih aktera u izradi i realizaciji projekata.

Send this to a friend