Politika Snažnija saradnja sa Turskom

Crna Gora otvara konzulat u Istanbulu

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović zvanično će posjetiti Tursku 10. septembra i tada će se susresti sa turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Čavušogluom. U platformi za posjetu, koju je Vlada usvojila, navodi se da će posjeta ministra Ankari dati podsticaj daljem produbljivanju bilateralne saradnje dviju prijateljskih zemalja, putem definisanja konkretnih zajedničkih aktivnosti čija se realizacija može očekivati u narednom periodu, piše Dan,

Kako se navodi, razgovor dva ministra vanjskih poslova predstavlja mogućnost za neposrednu razmjenu mišljenja o aktuelnim regionalnim i međunarodnim temama od obostranog značaja, saradnji u okviru NATO-a, kao i projektima od zajedničkog interesau oblasti ekonomije, obrazovanja i kulture.

“Dobrim odnosima sa Turskom u značajnoj mjeri doprinose djelovanje i aktivnosti Turske agencije za saradnju i kordinaciju TIKA, koja u kontinuitetu ulaže u razvojne projekte u Crnoj Gori, najviše na lokalnom nivou, podizanju infrastrukturnih sadržaja, u oblasti kulture, obrazovanja, zdravstva, podsticanja preduzetništva i druge”, naveli su iz Vlade.

Navodi se da je u cilju jačanja bilateralnih odnosa i saradnje u svim oblastima Vlada na sjednici 21. marta donijela odluku o otvaranju Generalnog konzulata Crne Gore u Istanbulu.

U oblasti odbrane, saradnja će se odvijati kroz definisanje teksta sporazuma o vojnoj finansijskoj saradnji i implementacije Protokola u vezi sa finansijskom pomoći između Vlada Turske i Crne Gore.

U oblasti kulture to će se dogoditi kroz finaliziranje aktivnosti na usaglašavanju teksta Sporazuma o saradnji u oblasti kulture između dviju Vlada, u cilju podsticanja institucionalne saradnje u oblastima kulturno-umjetničkog stvaralaštva, te razmjene programa, izložbi, koncerata, predstava i ostalih vidova koprodukcijskih odnosa.

Planiran je i konkretan nastavak jačanja saradnje u oblasti policijskih poslova i na prevenciji vanrednih situacija.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Blagota
Gost
Blagota

super, eto covjek koji opstruira rad pocasnih konzula za generalnog konzula!

mojsilović
Gost
mojsilović

Suada Šehovića za konzula odma’, više nego zasluženo.

dosta više
Gost
dosta više

Samo vi otvarajte, a narod će da plaća vaše bahaćenje.

Istorija CG
Gost
Istorija CG

Super, eto odma da glasa 350 000 hiljada naših iseljenika iz CRNE GORE ,

role
Gost
role

onda ce BOSNJACI I DPS biti jos jaci!

Send this to a friend