Politika

Crna Gora otvorila posljednje poglavlje sa EU: Ostvareni zapaženi rezultati, slijedi još puno posla

Na Međuvladinoj konferenciji između Crne Gore i Evropske unije EU, danas u Briselu i zvanično je otvoreno posljednje pregovaračko poglavlje 8 – Konkurencija. Zbog situacije sa epidemijom koronavirusa i ograničene mogućnosti prisustva, u ime Crne Gore na konferenciji je učestvovao šef Misije Crne Gore pri EU ambasador Bojan Šarkić, a u ime EU Irena Andraši, stalna predstavnica Hrvatske pri EU, i Kristijan Danijelson, generalni direktor za evropsku susjedsku politiku i pregovore o pristupanju.

Na današnji dan prije osam godina otvoreni su pregovori o članstvu u EU sa Crnom Gorom. Povodom osme godišnjice pregovora sa EU glavni pregovarač Aleksandar Drljević kazao je juče da je Crna Gora ostvarila zapažene rezultate u saradnji sa EU, te da je važno da ubuduće pokaže da su njene institucije i zakonodavni okvir funkcionalni. Kako je ocijenio, zvaničnim otvaranjem i posljednjeg pregovaračkog poglavlja briselska administracija je pokazala da politika proširenja ostaje aktivna i u ovim teškim vremenima, kad se svijet suočava sa pandemijom koronavirusa, i da su vrata EU širom otvorena za nove članice.

“Crna Gora je do danas ostvarila zapažene rezultate, prije svega kada je u pitanju zakonodavni i institucionalni oblik saradnje sa EU. Važno je da u narednom periodu kroz konkretne rezultate i mjerljivi bilans rezultata pokažemo da su naše institucije i zakonodavni okvir koji smo kreirali u prethodnom periodu apsolutno funkcionalni”, naveo je Drljević.

On je istakao da Crnu Goru u narednoj fazi pregovaračkog procesa očekuje još puno posla, “a to se, prije svega, odnosi na vladavinu prava i poglavlja 23 i 24, koja će ostati u fokusu naše pažnje i u narednom periodu”.

Hronologija: Evropska integracija Crne Gore

Rezultati koje bilježi Crna Gora u procesu pristupanja EU, oslanjaju se na iscrpan i predan rad, kao i partnerstvo s Evropskom unijom koje je postavljeno kao cilj nakon obnove nezavisnosti.

Od prvog ugovornog odnosa s Evropskom unijom – Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji je potpisan 15. oktobra 2007, slijedili su dalji uspjesi kao što je obezbjeđenje bezviznog režima građanima Crne Gore, podnošenje zahtjeva za članstvo u Uniji, ali i složeni zadaci kao što su dostavljanje odgovora na Upitnik Evropske komisije do konačnog dobijanja statusa kandidata za članstvo u EU 17. decembra 2010.

Kruna ostvarenih rezultata bilo je zvanično opočinjanje pristupnih pregovora, 29. juna 2012. u Briselu. Crna Gora je otpočela pregovore o pristupanju Uniji kao prva država koja pregovara u okviru novog pristupa što znači da su poglavlja koja se odnose na vladavinu prava – 23 Pravosuđe i temeljna prava i 24 Pravda, sloboda i bezbjednost zauzela centralno mjesto u pregovaračkom procesu.

2006.

Ubrzo nakon obnove nezavisnosti 21. maja 2006. Evropska unija i države članice su odlučile da razviju odnose s Crnom Gorom kao nezavisnom i suverenom državom.

Kolektivno priznanje nezavisnosti Crne Gore koje je uslijedilo 12. juna 2006. bio je istorijski potez dvadesetpetorice budući da je EU prvi put donijela kolektivno jednu odluku te vrste.

Uslijedila je odluka Savjeta ministara EU o uspostavljanju bilateralnog političkog dijaloga s Crnom Gorom na ministarskom nivou. Ovo je formalizovano i usvajanjem Zajedničke deklaracije o političkom dijalogu između EU i Crne Gore 15. septembra 2006. Evropska komisija je 8. novembra 2006. objavila prvi put poseban dokument za Crnu Goru – Godišnji izvještaj o napretku u procesu stabilizacije i pridruživanja. Izvještaj je obuhvatio period od 1. oktobra 2005. do 30. septembra 2006. i sadržao je pregled odnosa Crne Gore i Evropske unije.

2007.

Željko Šturanović
Željko Šturanović

15. oktobra 2007. u Luksemburgu potpisan je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Evropskih zajednica i njihovih država članica, s jedne strane i Crne Gore, s druge strane čime je uspostavljen prvi sveobuhvatni ugovorni odnos Crne Gore s Evropskom unijom. U ime Crne Gore Sporazum je potpisao predsjednik Vlade Željko Šturanović, u ime Evropske komisije, Komesar za proširenje, Oli Ren, i u ime Portugalskog predsjedništva Luiš Amado, zajedno s 26 predstavnika država članica Evropske unije.

2008.

Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović predao je 15. decembra 2008. u Jelisejskoj palati u Parizu Zahtjev za članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji predsjedniku Francuske Nikoli Sarkoziju, u svojstvu predsjedavajućeg Evropskog savjeta.  Ovom događaju je prethodio Izvještaj o napretku Crne Gore u 2008. u kojem je Evropska komisija ocijenila da je Crna Gora postigla napredak u gotovo svim oblastima, te da se Privremeni sporazum o trgovini i srodnim pitanjima primjenjuje u potpunosti.

Ovu godinu je obilježilo i usvajanje Nacionalnog programa za integraciju Crne Gore u EU 2008-2012. Nacionalni program za integraciju je predstavljao strateški okvir ukupnih demokratskih i ekonomskih reformi u zemlji za period od 1. januara 2008. do 31. decembra 2012. Bio je to detaljan plan aktivnosti neophodnih da bi Crna Gora bila “unutrašnje” značajno spremnija da preuzme obaveze koje proizilaze iz članstva u EU do kraja 2012.

2009.

Ključna aktivnost koja je prethodila otvaranju pregovora za punopravno članstvo u Evropskoj uniji i što je obilježilo 2009. je odgovaranje na Upitnik Evropske komisije.

Đukanović i Ren

Upitnik koji je obuhvatio 2178 pitanja na 368 strana je predao predsjedniku Vlade Milu Đukanoviću evropski komesar za proširenje Oli Ren 22. jula 2009.  Đukanović je 9. decembra u Briselu komesaru za proširenje Evropske unije Oli Renu predao odgovore na Upitnik Evropske komisije koji su bili sastavljani u 12 knjiga na 4.433 stranice.

Ovu godinu je obilježila i Odluka Savjeta ministara Evropske unije od 30. novembra 2009. o ukidanju viza za Crnu, Goru, Makedoniju i Srbiju. Odluka je stupila na snagu 19. decembra 2009, čime je građanima ovih država omogućeno da bez viza putuju u svih 25 članica koje pripadaju šengenskoj zoni, ali i u tri zemlje koje nijesu dio EU (Island, Norveška i Švajcarska).

Ukidanje viznog režima zahtijevalo je ispunjavanje ključnih odredbi u oblasti vladavine prava, izdavanja putničkih dokumenata i bezbjednosti granica. Ovom odlukom je građanima Crne Gore omogućeno da, poslije gotovo dvije decenije, mogu slobodno putovati u EU.

2010.

Tokom 2010. je nastavljen proces odgovaranja na Upitnik EU i pripremanja mišljenja EK na članstvo Crne Gore u EU. Evropska komisija je dostavila Ministarstvu za evropske integracije 1. marta 2010. novi set od 673 dodatna pitanja na odgovore iz Upitnika Evropske komisije. Crnogorska administracija je uspješno završila proceduru oko izrade odgovora na set dodatnh pitanja i predala ih Evropskoj komisiji u predviđenom roku, 12. aprila.
Evropska komisija je nakon cijelog završenog procesa pripreme odgovora na Upitnik 9. novembra 2010. objavila Mišljenje u kojem je preporučila Savjetu da dodijeli Crnoj Gori status zemlje kandidata.

Evropski savjet je na sjednici održanoj 17. decembra 2010, odlučio Crnoj Gori dodijeliti status kandidata za članstvo u EU.

2011.

Dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU značilo je početak intenzivnijeg procesa evropske integracije. Prethodno ostvareni rezultati su obavezivali Crnu Goru na dalje sprovođenje reformi u cilju dostizanja narednog cilja u evropskoj integraciji, a to je početak pregovaračkog procesa. U tom pogledu, tokom 2011. jasno su definisane obaveze Crne Gore u vidu sedam ključnih prioriteta Evropske komisije.

Igor Lukšić i Štefan File

Kao rezultat uspješne realizacije akcionih planova za praćenje sprovođenja preporuka iz mišljenja Evropske komisije u sedam ključnih prioriteta, u svom Izvještaj o napretku Crne Gore za 2011. Evropska komisija je preporučila otvaranje pristupnih pregovora Crne Gore s EU. S tim u vezi, evropski komesar za proširenje Štefan File je 13. oktobra uručio predsjedniku Vlade Igoru Lukšiću pozitivno mišljenje Evropske komisije o spremnosti Crne Gore za članstvo u EU i preporuku za otpočinjanje pristupnih pregovora.

2012.

Nakon pozitivne ocjene Evropske komisije i podrške šefova država članica EU o početku pregovaračkog procesa, koji je indikativno određen za jun 2012, Crna Gora je započela s intenzivnim pripremama i uspostavljanjem adekvatne pregovaračke strukture. Vlada Crne Gore je 2. februara 2012. donijela Odluku o uspostavljanju pregovaračke strukture za pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji.

Evropska komisija je 23. maja 2012. predložila zemljama članicama Evropske unije da otvore pregovore između Crne Gore i EU u junu iste godine. Shodno tome, Evropski savjet opštih poslova je 26. juna 2012. prihvatio preporuku Evropske komisije da se započnu pristupni pregovori između Crne Gore i EU, što je dodatno prihvatio i Evropski savjet na svom sastanku 29. juna 2012. Time su postignuti svi uslovi da se zvanično istog dana 29. juna 2012. sazove prva Međuvladina konferencija i otvore pregovori o članstvu u EU između Crne Gore i Evropske unije.

Nakon nepuna tri mjeseca od održavanja bilateralnog skrininga, Crna Gora je 18. Decembra na Međuvladinoj konferenciji u Briselu otvorila i privremeno zatvorila 25. Pregovaračko poglavlje – Nauka i istraživanje. Ispunjavanjem kriterijuma za završetak rada na ovom poglavlju Crna Gora je ostvarila najbrže zatvaranje poglavlja u istoriji pregovaračkog procesa jedne države s EU.

Osim poglavlja 25 privremeno su zatvorena poglavlja 26 – Obrazovanje i kultura i 30 – Vanjski odnosi.

A.O.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
DUKJLA
Gost
DUKJLA

TREBA DA SE KONAČNO ZATVORI POGLAVLJE SA OKUPATORSKOM SRPSKOM PRAVOSLAVNOM CRKVOM,ZATVARANJE POGLAVLJA SA EU JE RUTINSKA STVAR .

C G
Gost
C G

Bilo EU ili ne,Crna Gora usvaja taj sistem življenja.Zakoni i progres.

Lux
Gost
Lux

Hahahahah, aktivirali se Spartanci po komentarima, džaba vam

roro
Gost
roro

Otvorili 33,zatvorili 3 poglavlja.Ovim tempom za nekih 80 god.ćemo ući u EU !!! Nikad više 1918!! Nek je vječna!

eto
Gost
eto

Ok ,otvoreno je sve ali to je kao da student počne da čita iz svih 15 knjiga za ispite a položio je samo jedan.Svi priželjkujemo to članstvo ali treba biti pošten prema građanima pa saopštiti pravo stanje.

Vanzemaljac
Gost
Vanzemaljac

Crna Gora ostvaruje izvanredne rezultate.

Crnogor
Gost
Crnogor

Osjeca se to i vidi. Meni se brze npr puni telefon, kao da je punjac proradio bolje.

Ljudska dusa
Gost
Ljudska dusa

Ima li neko u drzavi da pokrene pitanje plata
penzija djecijih dodataka I td

mrkela
Gost
mrkela

Opozicija na aparatima , bore joj se za život !

Balsa
Gost
Balsa

Zadnje poglavlje zakon o porijeklu imovine…uh.ne smijem pomislit na ovaj slag na torti

BEDEM
Gost
BEDEM

tako je, da vidimo ko je prepisao crnogorske hramove na Srbiju

Rade007
Gost
Rade007

Naravno,uskoro smo EU! Isto želim i nezavisnoj državi Kosovo i budućoj nezavisnoj državi Vojvodini!

Balsa
Gost
Balsa

Pustite mi komentare zvacu obdusmana(mada i on je vase obrtno sredstvo)

Pjer
Gost
Pjer

2032 i dalje lideri u regionu
Zatvorili 5 poglavlja

Prle
Gost
Prle

Lako ih je otvoriti, kad će zatvoriti neko poglavlje?

CiciMici
Gost
CiciMici

Glavno je da smo mi u NATO savezu i da smo sigurni od napada ,,velike” srbije i domacih izdajnika,lako cemo za evropejizaciju drustva

Dakica
Gost
Dakica

Kao balkanska zemlja sa najvecim rastom BDPa u proteklih par godina definitivno je da smo sledeca clanica EU

S morske pjene
Gost
S morske pjene

U samoposlugana do prije par dana 1 kg jabuka = 0.59 centi DANAS posto je jabuka najjeftinija voce kupih djeci 1 kg jabuka = 1.69 e O mesu povrcu I osnovnim zivotnim namirnicama ne mogu ni napisati jer ovo je ludilo od cijena . Kao da imamo turiste tako su povecali trgovci cijene DOKLE VISE

Srna
Gost
Srna

Cestitam ! Bicemo sledeca clanica NATOa

Minja
Gost
Minja

Hahahahah a medojevic i becic samo nek su zdravo,od proevropskih brzo su se prebacili na procetnicke

Unico
Gost
Unico

A u medjuvremenu opozicija paradira ulicama sa popovima

Planinka
Gost
Planinka

Evropa voli Mila,kraj price.

Marko76
Gost
Marko76

Crna Gora je primjer u regionu i pokazatelj kako treba voditi dalji drzavni kurs

Kika
Gost
Kika

Ovo je jos jedan dokaz koliko u EU cijene i postuju nas napredak i razvoj

Slobo
Gost
Slobo

Eto dlga sad svim dezurnim kriticarima i dusebriznicima i evro skepticima

Lenka
Gost
Lenka

Mnogo smo radili na implementaciji brojnih zakona i podizanjem nivoa svijesti. Ocekujem da ce to biti brzo nagradjeno nasim clanstvo u EU

Srbadija
Gost
Srbadija

Nama je mjesto u savezu sa Rusijom Bjelorusijom i Kazahstanom. Kad mi iz DF-a dodjem na vlast napustam evropski put i to clanstvo u NATO koji nas je bombardova.

CrnaGora
Gost
CrnaGora

Dje ti je ta Rusija dok su Bombe padale 72 dana po vama?Dje ti je ta bratska Rusija tada bila,dali ste im dijelove nevidljivog aviona a za uzvrat dobili ste….A to da ćete doći na vlast to sanjaj te,bliži vam se kraj u Crnu Goru.

Tamara
Gost
Tamara

Vama stvarno jeste. I za to ste “nekvalifikovani”… mozda da vidite sa Ruandom, imate isti genocidni “rukopis”…

Lovcenac
Gost
Lovcenac

Crna Gora je primjer svim drzvama koje trebaju da slijede evropski put

Miroljub
Gost
Miroljub

Crna Gora je mnogo napredovala i odmakla u pregovorima, mi smo prva sledeca clanica u EU

Vasojevka
Gost
Vasojevka

🤔 Da, da… Od 2012. otvorena 33 poglavlja i privremeno zatvorena 3.
Ogroman” uspeh!

Lenka
Gost
Lenka

Ma pametnice 😜😂😂😂😂
Sta su tvoji otvorili i zatborili…za sada samo Novi Paxar i Tutin…

Crnojevic
Gost
Crnojevic

Svaka cast, ovo su sjajne vijesti. Mnogo je uradjeno i zasluzili smo ovo

Pjer
Gost
Pjer

A kolka ste zatvorili
Strcnjaci

Marko
Gost
Marko

Viš nego komšije 🤫

Lenka
Gost
Lenka

Za sada samo Pazar i Tutin
AV

pčelica
Gost
pčelica

Bravoo ! Prvi ulazimo u EU to je sigurno od svih!

SenvičaruDPSa
Gost
SenvičaruDPSa

Pretpostavljam da vam treba još jedan mandat…

KNJAZ DANILO
Gost
KNJAZ DANILO

Od 2010 do danas otvorena su 31 i sad ovo 32 a zatvorili ste ih samo 3. Bravo majstori. Ovim tempom cemo u EU 2050.

Hana
Gost
Hana

Vidi se uzajamno postovanje EU i Crne Gore, svaka cast, da se i ovo poglavlje zavrsi!

Pop Riki
Gost
Pop Riki

Samo da se prikljucimo vise EU i da pocinemo od ovih cetnika

Nestle
Gost
Nestle

Vijesti su postale glavni rušilac Crne Gore, njihov portal i televizija su smetlište laži i propagande DF i SPC, da li vidi Državni tužilac šta ova ekipa takozvanih novinara radi. Nema ni jedne pozitivne informacije o CG, i ova informacija o otavaranju zadnjeg poglavalja nema na poralu, samo DF, Demokrati, URA, SPC, litije, pljuvanje po institucijama, policiji, postavili tekst i… Više »

Aloinformer
Gost
Aloinformer

Posto se mnogi snebivaju kad god nesto Crna Gora dobro uradi…samo jedan podatak…Srbija je otvorila 18 poglavlja od ukupno 35….toliko o Vucicevom “lideru” u evropskim integracijama…

MONTENEGRO
Gost
MONTENEGRO

majstore nije pitanje koliko je otvoreno nego koliko je zatvoreno. Boli me uvo za srbiju ona ne moze u eu pa da ih je zatvorila svih 35 zbog saveza sa rusijom itd itd..

Pjer
Gost
Pjer

Koliko smo zatvorili
Majstore
Ostavi se srbije
Gledaj u svoju
Avliju
Kakvi su god
Bolji su od nas

Momo
Gost
Momo

Pjer, ti si onaj sa srbijanskim barjakom što je na litijama.

Dima
Gost
Dima

Tebi su bolji svakako. Nama nisu. Znas onu – ostvaio bih ja njega ali on mene nece…

Aloinformer
Gost
Aloinformer

Ja se drzim svoje avlije ne s’jekiraj se…samo konstatujem cinjenice…CG je otvorila sva poglavlja i privremeno zatvorila tri….a ne diram ja Srbiju niti mi pada napamet…samo komentarisem izjavu Vucica koji tvrdi da su lideri u regionu po ovom pitanju a nijesu pola poglavlja otvorili…

luka
Gost
luka

A koliko si ih ti zatvorio,srbomrzac?

Student
Gost
Student

Citajuci Cdm reklo bi se da zivimo pa eto skoro kao Švajcarci

Sitnije Cile
Gost
Sitnije Cile

Citajuci Kurir, Informer i sl reklo bi se da je Stbija primjer Svajcarskoj. Ma da je Svajcarska ustvari Srbija… hahahahaha…sta vam radi Vucko i hospodin Brnabic.. malu decu vam prave da ne jazem drugo

Baki
Gost
Baki

Gdje je zakon o porijeklu imovine gospodo? Recite nam posteno kako stoje stvari

KontraMiting
Gost
KontraMiting

Dok je Mila bice Crne Gore ,samo da se zna !

Kaktus
Gost
Kaktus

Kada sam ja bio dijete CG je bila najraspalija zemlja jugoslavije a vidite nas sad ,hoteli,asfalt,turisti,porto,elitni turizam….

KOCOBO
Gost
KOCOBO

Uporedite CG danas i CG iz 2001ve i sve ce vam biti jasno

Leart
Gost
Leart

Zalisno je sto jos uvijek postoje ljjdi koji osporavaju naoredak crne gore

Bar_pamti
Gost
Bar_pamti

A dje bi nam kraj bio da nam opozicija nije ovako promitivna

Liberal
Gost
Liberal

Zar je iko i sumnjao u Crnu Goru

Stefo12
Gost
Stefo12

Crna gora je ostvarila ogroman napredak,tu nema dileme

Младен
Gost
Младен

Скандалозно! Награђивати режим за сва непочинства која су у задњих пола године урадили. Да не причам шта су све лоше урадили за предходних 30 година. Да се разумијемо отварање поглавља је добро, али у мандату овога лошега и деструктивног режима је лоше. ЕУ је лицјемерна.

Dobrovoje 64
Gost
Dobrovoje 64

Evo se najezih ….suze mi na oci… 😜😇

Bokelj
Gost
Bokelj

Neka je sa srecom

Zabjelo je majk
Gost
Zabjelo je majk

Da li je ijedna clanica EU duze pregovarala? Sto je razlog stagnacije? Koliko su trajali pregovori EU sa Hrv Bug i Rum?

Bole
Gost
Bole

Zatvorismo li koje poglavlje? 🙂

Živa Istina
Gost
Živa Istina

Objavite koliko ste poglavlja zatvorili!!!!

Nagual
Gost
Nagual

Sve otvorismo, a skoro ništa ne zatvaramo… ubi nas promaja

Suprise
Gost
Suprise

Ubi tebe promaja u glavu

gradjanka CG
Gost
gradjanka CG

polakote, mi bar otvorismo, a vi nećete lako

Dijamant
Gost
Dijamant

Crna Gora već sada je država sa najdužim vremenom.za pregovore, toliko o nasem napretku

Nob
Gost
Nob

Sve su. tezi uslovi za ulazak u EU,CG ce bit u EU do 2025,a neki susjedi hrle ka euroazijskoj uniji

Budva
Gost
Budva

Mi smo najbliži EU, tek će se načekati Srbija, Bosna, S Makedonija, to će tek biti čekaonica.

Pjer
Gost
Pjer

Mi smo daleko koliko i oni
Zivijo ti mene 100 godina
Ali EU neces gledati
Jedino da odes licno

Budva
Gost
Budva

Ajde moj Litijamenu

Dijamant
Gost
Dijamant

Druže mene ne zanima Srbija, BIH,Makedonija.Da su me zanimale mozda bih zivio u nekoj od tih država.Zašto na konstaraciju kad je nešto loše a jeste, uvijek se uhvatite za okolne zemlje i njihove probleme koji su veći od naših.Kao što rekoh, one me ne zanimaju, a ti demantuj ako nije tačno da je trenutno Crna Gora zemlja sa najdužim pregovaračkim… Više »

Vasojevka
Gost
Vasojevka

Mozda i nije, ali sa pregovorima se krenulo 2012… otvoreno 33, a privremeno zatvorena citava 3… potrajace. Na zalost.

AcoooooU
Gost
AcoooooU

Postigli smo veci napredak no sto bi ga ikad postigli sa Srbijom, ne smaraj

Pjer
Gost
Pjer

Tuga
Jedam manji grad u HR ili SR

gradjanka CG
Gost
gradjanka CG

mi to radimo temeljno, a brže bismo da nas vi ne vučete u ponor

Lida
Gost
Lida

Cetnici na respiratore,baj baj nikad vise nazadnici.

Bokelj
Gost
Bokelj

Ovdje se radi o pregovorima sa EU , ostavi se komita, zelenasa, cetnika i ostalih fasista, u kojem vijeku ti zivis?

Živa Istina
Gost
Živa Istina

Lida@da sam na tvom mjestu ozbiljno bih razmislio o posjeti nekom doktoru specijalisti.Ovdje ne tema budućnost CG,neko se ne slaže sa ovom i ovakvo politikom a neko se ipak slaže,prema tome licne frustracije i antipatije prema određenom narodu nema potrebe da iskazuješ.Nijesmo svi ni ustaše ni četnici,a koliko sam vidio iz komentara živiš u Srbiji. Sto radis tamo ako toliko… Više »

Lesinari
Gost
Lesinari

Reese sigurno a pogotovo MMF kad nas CASTI
😀

Burin
Gost
Burin

A da malo obnoviš gramatiku, naprednice?

Send this to a friend