Politika

Crna Gora planira otvaranje šest novih graničnih prelaza

Crna Gora planira otvaranje šest novih graničnih prelaza i zajedničke prelaze na granicama sa Srbijom i BiH, kazao je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

“I to Kotlovi-Kućište (na putnom pravcu Murino-Čakor-Peć); Zatrijebačka Cijevna-Grabon (na putnom pravcu Podgorica-Gusinje, preko teritorije Albanije); Ckla-Zogaj (na putnom pravcu Bar-Ostros-Skadar); Virpazar-Skadar; Meštrovac-Meštrovac (na putnom pravcu Pljevlja-Foča) i Biteljica–Biteljica (na putnom pravcu Nikšić–Bileća). U planu je i otvaranje zajedničkih graničnih prelaza između Crne Gore i Bosne i Hercegovine, i to: Šćepan Polje-Hum (na putnom pravcu Plužine-Foča); Vraćenovići-Deleuša (na putnom pravcu Nikšić-Bileća); Ilino Brdo-Klobuk (na putnom pravcu Nikšić-Trebinje) i Sitnica-Zupci (na putnom pravcu Herceg Novi- Trebinje). Postoji i inicijativa za uspostavljanje zajedničkog graničnog pelaza sa Srbijom: Dobrakovo-Gostun (na putnom pravcu Bijelo Polje-Prijepolje), pored zaključenih sporazuma o uspostavljanju zajedničkih graničnih prelaza: Vuča-Godovo (na putnom pravcu Rožaje-Tutin) i Čemerno-Granica (na putnom pravcu Pljevlja-Priboj)”, rekao je Nuhodžić danas u Skupštini odgovarajući na pitanje poslanika DPS-a Tarzana Miloševića.

Ministar je podsjetio da na riječi premijera Duška Markovića da moramo voditi računa prilikom projektovanja i planiranja.

“Moramo da budemo veoma oprezni kada projektujemo nove granične prelaze da bi bili sposobni da odgovorimo sigurnosti buduće evropske granice koju će Crna Gora štititi“, kazao je tada Marković.

Pristupanjem zemalja Regiona Evropskoj uniji, ovo pitanje se, ističe Nuhodžić, dodatno relativizuje.

“U ovom trenutku, naš prioritetni zadatak je da obezbijedimo funkcionalnost i mobilnost na postojećim graničnim prelazima, da stvorimo uslove kojima će biti olakšan promet robe i putnika, u pravcu valorizacije naših resursa i boljeg života naših građana. Da zaključim-MUP će nastaviti da ulaže sve raspoložive administrativne i finansijske kapacitete kako bi se dostigli standardi izgrađenosti graničnih prelaza, tehničke opremljenosti i obučenosti Granične policije”, naglasio je ministar.

Nuhodžić navodi da je u ljetnjim mjesecima povećan broj turista i da je pojačana frekvencija saobraćaja na graničnim prelazima.

“Pripadnici Sektora granične policije su u periodu jun-avgust 2018. na graničnim prelazima kontrolisali ukupno devet miliona i 237 hiljada putnika. Zadržavanja putnika su se kretala u prosjeku od 10 do 40 minuta na velikim graničnim prelazima, što je kraće u odnosu na granične prelaze susjednih zemalja”, kazao je Nuhodžić.

Prema njegovim riječima, kroz mehanizam direktne budžetske podrške u iznosu od oko četiri miliona eura, implementirana je savremena tehnologija kojom se ubrzavaju procedure vršenja graničnih provjera, ali i značajno poboljšava bezbjednost državne granice

“Naime, izvršena je nabavka kompjutera sa pristupom policijskim bazama podataka, čitača putnih dokumenata, setova za provjeru dokumenata i druge specijalističke opreme. Instaliran je video nadzor i kamere za očitavanje registarskih tablica, čime se unapređuje sistem granične kontrole. Zaključen je ugovor sa Radio difuznim centrom za zakup linkova, kojim se skraćuje vrijeme zadržavanja na graničnim prelazima. Takođe, u toku je nabavka dvije stacionirane stanice za elektronski nadzor granice, tri ručna sistema za elektronski nadzor i deset mobilnih sistema za detekciju prelaska granice. Sve ove aktivnosti preduzimamo u cilju usklađivanja sa evropskim sistemom nadzora spoljnih granica (EUROSUR), što je, ujedno, i mjera iz Akcionog plana za pregovaračko poglavlje 24”, navodi on.

U susret narednoj turističkoj sezoni, na najprometnijim graničnim prelazima instaliraće se dodatna oprema i dodatne kontrolne kabine na saobraćajnim trakama.

S.Đ.

11 Komentara na "Crna Gora planira otvaranje šest novih graničnih prelaza"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend