Politika

Crna Gora po ubrzanom postupku u EU?

Crna Gora bi mogla po ubrzanom postupku da bude primljena u Evropsku uniju, što bi značilo skraćenje sadašnjeg projektovanog roka od pet na tri, a možda i na dvije godine, saznaju Dnevne novine iz više izvora iz evropske administracije.

Ova ideja, koju je prvi, nedavno, plasirao predsjednik Vlade Slovačke Robert Fico, ponovo je aktuelizovana nakon zasijedanja Evropskog parlamenta u prošli četvrtak i petak kada su evropski parlamentarci saopštili da je Crna Gora najuspješnija zemlja kandidat koja svakodnevnim reformama pokazuje spremnost da postane članica evropske porodice naroda.

Oni su ukazali i veliki uticaj Rusije na procese u Crnoj Gori, i pozivali nadležne organe u zemlji da što prije ispita rusko miješanje u oktobarske izbore.

A da taj uticaj nije mali govori i činjenica da Crna Gora u međunarodnim odnosima nikada nije stajala bolje nego u posljednjih nekoliko mjeseci, ali da na unutrašnjem planu postoje snage koje otvoreno teže konfrontaciji i destabilizaciji države.

Da je potrebno hitno reagovati i da je Evropskoj uniji mjesto na Balkanu, a ne nekome drugom, ukazao je prije nekoliko dana u Sarajevu i predsjednik Vlade Duško Marković.

On je rekao da se ponekad stiče utisak da je prevladalo mišljenje da će se proces proširenja odvijati, makar i sporo i rutinski, bez obzira na turbulencije u samoj EU, bez obzira na snažan upliv takozvane treće strane na Zapadni Balkan, bez obzira na jačanje antievropskih snaga u regionu, saopštila je crnogorska vlada.

“Moje uverenje je da se Zapadni Balkan ne može pridruživati Evropskoj uniji ni sporo, ni rutinski”, naveo Marković.

On je izrazio očekivanje da, uprkos sopstvenim izazovima, Evropa pojača svoje prisustvo u regionu, da se proces proširenja ne usporava zbog formalnih, birokratskih ili drugih razloga koji nisu suštinske prirode, već da afirmiše kvalitetno urađen posao svake države u pregovaračkom procesu i na taj način drži otvorenim svoja vrata za Zapadni Balkan.

Podsjetimo, predsjednik Vlade Slovačke Robert Fico nekoliko puta je saopštavao svoju novu ideju da Evropska unija ubrza prijem najmanje jedne kandidatske zemlje sa Zapadnog Balkana kako bi dala podsticaj ostalima u regionu, navodeći da bi to mogla da bude Crna Gora.

“Zemljama Zapadnog Balkana potrebno je dati šansu da vide perspektivu. Najmanje jedna od šest kandidatskih zemalja bi trebalo da ima mogućnost da u pristupnom procesu napreduje brže. Mogu da zamislim da bi to mogla da bude Crna Gora koja bi bila primjer za ostale da ima značaj sprovoditi političke i ekonomske reforme da zemlja postane dio EU”, kazao je Fico na konferenciji o spoljnoj politici Slovačke.

Slovački premijer je kritikovao one u EU koji su protiv proširenja i upozorio je da je vjerodostojna politika proširenja efikasan instrument za političku i ekonomsku transformaciju u Evropi, javila je slovačka novinska agencija TAS.

Pored članica Evropske unije Crna Gora ima i snažnu podršku Sjedinjenih Američkih Država, a očekuje se da u najskorije vrijeme Senat SAD izglasa Protokol o pristupanju Crne Gore NATO. Od 100 senatora najmanje 98 podržava usvajanje protokola. Kolika je podrška ove zemlje govori i izjava senatora Džona Mekejna koji je optužio Rusiju za miješanja u unutrašnje stvari Crne Gore.

“Rusija je pokušala da izvede puč u Crnoj Gori, ubije premijera i zbaci vladu da bi je spriječila da uđe u NATO. Moskvi treba poslati poruku da nema pravo veta na proširenje NATO-a”, kazao je Mekejn.

Vašington je uz Podgoricu

Američki senator Džon Mekejn je rekao da bi članstvo Crne Gore u NATO poboljšalo bezbjednosnu situaciju na Balkanu koju je okarakterisao nestabilnom.

“Zaustavljanje crnogorskog članstva predstavljalo bi značajan zaokret u američkoj spoljnoj politici i označilo mirenje sa sve većim uticajem Rusije na Balkanu. To bi negativno uticalo na naše zajedničke bezbjednosne interese u regionu”, naglasio je Mekejn i dodao da bi Sjedinjene Države, koje su imale ogromnu korist od mira i stabilnosti u Evropi, trebalo da stanu uz Crnu Goru ili da rizikuju podrivanje vizije Evrope jedinstvene, slobodne i u miru, prenio je Glas Amerike.

Send this to a friend