Politika

Crna Gora pokazala demokratsku zrelost

Aleksa Bečić

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić sastao se danas sa predsjednicom Predstavničkog doma Belgije Elijan Tilije, koja je podstakla planove Crne Gore kao mlade demokratije koja želi da napreduje i pohvalila dosadašnje uložene napore.

Apostrofirajući spoljnopolitičke prioritete Crne Gore, Bečić je upoznao sagovornicu sa aktuelnostima i izazovima u pogledu reforme pravosudnog sistema.

Govoreći o evropskim integracijama, Bečić se osvrnuo na novu metodologiju, ističući da je Crna Gora jedina država kandidat sa svim otvorenim pregovaračkim poglavljima i potpuno usklađenom spoljnom i bezbjedonosnom politikom sa EU, te da je fokus nove parlamentarne većine usmjeren ka reformama u poglavljima 23 i 24.

Tilije je izrazila zadovoljstvo nastavkom crnogorske aspiracije ka EU i uputila ohrabrujuće poruke u pravcu ključnih reformi, sa akcentom na vladavinu prava.

Naglašena je puna podrška Belgije crnogorskom putu prema EU i procesu pristupanja, uz konstataciju da je „Crna Gora u predvodničkoj poziciji u odnosu na druge zemlje Zapadnog Balkana, kao i da pregovori moraju biti strogi ali pošteni, isključivo na osnovu individualnih postignuća“.

Bečić i Tilije su razmijenili mišljenja o unapređenju ekonomske, privredne i turističke saradnje, sa posebnim osvrtom na dosadašnje belgijske investicije u sektoru turizma.

Sastanak, koji je organizovan u kontekstu protekle Konferencije predsjednika parlamenata država članica EU, bio je prilika da Bečić i Tilije nastave dijalog o brojnim započetim temama na margini konferencije.

Send this to a friend