Politika

Crna Gora posvećena evropskim i evroatlanskim vrijednostima

U politici Crne Gore nema lutanja između različitih opredjeljenja i vrijednosti, već je karakteriše čvrsta posvećenost evropskim i evroatlantskim vrijednostima i reformama koje je neophodno dovršiti, poručio je premijer Duško Marković tokom sastanka sa delegacijom Parlamenta Kraljevine Holandije koja je u radnoj posjeti Crnoj Gori.

Premijer je informisao predstavnike Parlamenta Holandije o odličnim rezultatima Vlade na političkom i ekonomskom planu i o našim prioritetima i strateškim ciljevima.

Govoreći o našim integracionim procesima  Marković je ocijenio da je Vlada nakon uspješno okončanog procesa učlanjenja Crne Gore u NATO usmjerila težište aktivnosti na proces evropskih integracija u kojem vjerujemo da ove godine možemo da otvorimo preostala tri pregovaračka poglavlja.

“Naše ambicije su i veće – da do kraja godine ispunimo privremena mjerila za zatvaranje poglavlja 23 i 24“, rekao je on.

U tom kontekstu premijer je istakao naše opredjeljenje da kontinuirano radimo na unapređenju vladavine prava i da još snažnije pristupimo reformi javne uprave.

“Ne tražimo da nam bilo ko progleda kroz prste, ali očekujemo da nam pomognu oni koji u ovim procesima imaju više znanja i iskustva“, rekao je predsjednik Vlade.

On je ocijenio dragocjenom pomoć Holandije u ranoj fazi naših reformi kada su u Crnoj Gori, zahvaljujući podršci i partnerstvu sa Kraljevinom Holandijom, preduzimani prvi koraci na poboljšanju prava i položaja LGBT populacije.

“Za nas je prije vaše pomoći to bila gotovo nepoznata oblast, a danas smo lideri u regionu“, rekao je Marković.

Predstavnici Parlamenta Holandije, na čelu sa predsjednikom Parlamentarnog odbora za evropske poslova Malikom Azmanijem, koji su naglasili da su u posjeti Crnoj Gori kao zemlji koja je na čelu pregovora sa EU kako bi se uvjerili na licu mjesta o napretku i daljim planovima u procesu integracija, razmijenili su  sa predsjednikom Markovićem mišljenja i o drugim ekonomskim i političkim temama.

Send this to a friend