Politika

Crna Gora posvećena ispunjavanju standarda za kontrolu oružja na Zapadnom Balkan

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović predvodio je danas crnogorsku delegaciju na drugom sastanku na visokom nivou koji se održava u Berlinu, u okviru francusko-njemačke Inicijative za sveobuhvatnu kontrolu malog i lakog oružja na Zapadnom Balkanu.

Na sastanku, čiji su domaćini ministri vanjskih poslova Njemačke i Francuske, Hajko Mas i Žan Iv le Drijan učestvovali su evropski komesari za unutrašnje poslove i proširenje i politiku susjedstva, Ilva Johanson i Oliver Varhelji, kao i ministri vanjskih i unutrašnjih poslova Zapadnog Balkana, čime su još jednom demonstrirali značajnu ulogu u ostvarivanju politike kontrole oružja, kao i podršku doprinosu regionalnoj, ali i globalnoj stabilnosti.

Darmanović je izjavio da Crna Gora, kao kredibilan partner, ostaje spremna da doprinosi naporima u razvoju i implementaciji politika i najviših standarda u ovom domenu, kako bi učinila region Zapadnog Balkana sigurnijim područjem za sve nas.

“Nekontrolisana proliferacija i ilegalna trgovina malim i lakim oružjem ima alarmantan uticaj na mir i stabilnost, održivi razvoj, ali i ljudska prava, koja se u mnogim djelovima svijeta krše upravo iz ovih razloga, rekao je šef crnogorske diplomatije”, kazao je on.

Govoreći o napretku koji je Crna Gora do sada postigla kroz implementaciju određenih ciljeva iz „Mape puta“, dodao je da će budući koraci u pravcu suzbijanja ilegalne trgovine malokalibarskim i lakim oružjem i pripadajućom municijom na prostoru Zapadnog Balkana, olakšati dalje napore našeg regiona u ispunjavanju ključnih bezbjednosnih zahtjeva potrebnih za evropsku integraciju.

Domaćini skupa pohvalili su progres i volju zapadno-balkanske šestorke da doprinese bezbjednijem okruženju, što je u strateškom interesu obje strane, i EU i našeg regiona. Francuski ministar vanjskih poslova posebno je istakao da se zvanični Pariz želi više uključiti i ojačati saradnju sa zemljama Zapadnog Balkana kako bi se otklonile prepreke za njihovo članstvo u EU.

Darmanović je bio gost i na ručku koji je šef njemačke diplomatije Hajko Mas priredio za ministre vanjskih poslova Francuske, zapadno-balkanske šestorke, komesara EU za proširenje i generalnog sekretara OEBS-a. Ovom prilikom razmijenjena su mišljenja o strateškim pitanjima, globalnim bezbjednosnim izazovima, terorizmu, ilegalnim migracijama, ekonomskom razvoju i regionalnoj saradnji.

Na marginama skupa, ministar je imao i niz bilateralnih susreta.

Send this to a friend