Politika

Crna Gora posvećena zajedničkom učešću u mirovnim misijam

Tokom predsjedavanja A5 inicijativom, Crna Gora će biti posvećena i podizanju nivoa interoperabilnosti, sa posebnim fokusom na zajedničko učešće u međunarodnim mirovnim misijama i operacijama, čime zemlje ovog regiona dokazuju spremnost za aktivan doprinos kolektivnom sistemu bezbjednosti

To je saopšteno na sastanku političkih direktora ministarstava vanjskih poslova i odbrane Američko-jadranske povelje A5, održanom danas u Podgorici. Njime je ozvaničen početak predsjedavanja Crne Gore ovom regionalnom inicijativom, prvi put u statusu države članice NATO-a.

Generalni direktor za NATO i politiku bezbjednosti Ministarstva vanjskih poslova Vladimir Vučinić i generalni direktor za politiku odbrane Ministarstva odbrane  Ivica Ivanović ukazali su na značaj koji je Povelja odigrala u jačanju političkog dijaloga i praktične saradnje zemalja regiona i podršku koju je pružila integracionim procesima, što je do sada rezultiralo članstvom u NATO tri članice A5.

Sastanku su prisustvovali predstavnici zemalja članica A5 inicijative – Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija i SAD-a, kao i  zemalja posmatrača – Kosovo, Slovenija i Srbija.

Tokom dvije radne sesije učesnici su razmatrali aktuelne  bezbjednosne i političke izazove u regionu, a poseban fokus je dat  značaju NATO politike otvorenih vrata, čija promocija je jedan od prioriteta crnogorskog predsjedavanja.

Ukazano je da će ova tema biti jedno od važnijih pitanja koje će saveznici razmatrati na julskom Samitu NATO-a u Briselu, i u tom kontekstu pozdravljena pozitivna kretanja u regionu na ovom planu.

Učesnici su se saglasili da je potrebno nastaviti jačanje  saradnje i  međusobnog povjerenja članica i posmatrača A5, što je preduslov za ukupan napredak regiona. U tom kontekstu, ohrabreni su svi vidovi saradnje u okviru postojećih mehanizama NATO-a u kojima članice A5 i posmatrači učestvuju.

Upućena je jasna podrška aspirantima za članstvo u NATO i iskazana spremnost Crne Gore, kao nove članice NATO-a, da doprinese promociji interesa svih zemalja regiona u jačanju odnosa sa NATO, u skladu sa njihovim nacionalnim ambicijama. Naznačena je važnost dalje podrške SAD-a, EU i NATO reformskim procesima u regionu.

Na sastanku je usvojen Akcioni plan predsjedavanja Crne Gore Američko-jadranskom poveljom za 2018. godinu kojim je predviđeno održavanje petnaest aktivnosti na radnom i visokom nivou, koje za cilj imaju unapređenje političke i odbrambeno-vojne saradnje država članica Povelje.

Že.B.

Send this to a friend