Politika

Marković: EU u region uložila preko osam milijardi eura

Evropska unija je u proteklih 10 godina uložila u region preko osam milijardi eura, a te poruke ne dopiru do građana, jer ti podaci su često u sjenci drugih, više birokratskih poruka, koje ne ukazuju na pravi obim posvećenosti EU regionu Zapadnog Balkana i Crnoj Gori, poručio je premijer Duško Marković na konferenciji koju je organizovao Centar za građansko obrazovanje (CGO) povodom sedam godina crnogorskih pregovora sa EU.

“Od 2014. godine, u okviru Berlinskog procesa, a posredstvom Zapadno-balkanskog investicionog okvira, Crnoj Gori je za sedam infrastrukturnih projekata dodijeljeno 120 miliona eura podrške EU, uz dodatna sredstva za pripremu projekata. Konačno, kada su u pitanju investicije u infrastrukturu koje su finansirane ili kofinansirane sredstvima iz fondova EU, tokom prvih sedam godina pregovora, odobrena su sredstva u iznosu od oko 167 miliona eura za infrastrukturne projekte iz različitih oblasti i za različite namjene”, naglasio je premijer.

22 članice EU već dale pristanak na otvaranje posljednjeg poglavlja

Govoreći o našim uspjesima premijer je rekao da je Crna Gora otvorila 32 od ukupno 33 pregovaračka poglavlja, i da već imamo podršku 22 članice EU za otvranje posljednjeg preostalog poglavlja.

“Svakako, ono što je najviše obilježilo minuli period jeste rad na poglavljima 23 – Pravosuđe i temeljna prava i 24 – Pravda, sloboda i bezbjednost. Ispunjena je većina od ukupnog broja privremenih mjerila (83). Kroz donošenje, odnosno izmjenu preko 70 zakona u poglavljima 23 i 24, značajno je unaprijeđen zakonodavni okvir u ključnim oblastima, što najbolje govori o opsegu i složenosti reformskog procesa u dijelu vladavine prava. Želim da istaknem i to da je institucionalni okvir za sprovođenje zakona znatno osnažen jačanjem administrativnih kapaciteta postojećih, ali i osnivanjem novih institucija, kao što su Agencija za sprječavanje korupcije, Specijalno državno tužilaštvo, Specijalno policijsko odjeljenje, koje postupa po nalozima SDT, te Sektor za oduzetu imovinu, Centar za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu, Centar za tražioce azila i Prihvatilište za strance”, naglasio je on.

Marković je ukazao i na konkretne rezultate koji su prepoznati i u posljednjem Izvještaju Evropske komisije za Crnu Goru.

“Pored kontinuiranog napretka na zakonodavnom planu i u dijelu izgradnje institucija, Evropska komisija konstatuje početni bilans ostvarenih rezultata u borbi protiv korupcije na visokom nivou i u određenim oblastima organizovanog kriminala poput pranja novca, finansijskih istraga, privremenog oduzimanja imovine stečene kriminalnom djelatnošću. Konstatovano je, takođe, da je postignut napredak u pravosudnoj saradnji, kao i da poboljšana međunarodna policijska saradnja daje konkretne rezultate”,  rekao je predsjednik Vlade.

On je, nabrajajući postignuća pregovaračkog procesa odnosno harmonizacije sa EZ rekao da je oko 800 studenata i nastavnika bilo na nekom od evropskih univerziteta, da je Crna Gora dostigla nacionalni cilj od 33 odsto obnovljivih izvora energije u ukupnoj finalnoj potrošnji te da je naša zemlja uspješno isplanirala utrošak od preko 260 miliona eura bespovratne podrške Evropske unije i ostvarila značajan uspjeh u njihovom korišćenju.

“Najvažniji politički prioriteti Crne Gore su podudarni ciljevima procesa proširenja. Regionalna saradnja, dostizanje evropskih standarda i promovisanje demokratskih vrijednosti i vladavine prava uz ekonomski razvoj su u njegovoj srži. To je ono što nas pokreće i što smatramo najvećom vrijednošću kako za Crnu Goru, region Zapadnog Balkana ali i za Evropsku uniju. Crna Gora pouzdano napreduje ka članstvu u Evropskoj uniji”, kazao je on.

 

Istakao je da su započeti pregovori po novom modelu koji je prvi put primijenjen na Crnu Goru, novim i zahtjevnim principima, te dodao da su njima nastojali da proces učine obavezom i vlasništvom cijelog društva, prva zemlja sa ovakvim nivoom uključenja civilnog društva, suočavali sa različitim izazovima.

“Od nesnalaženja do vanrednih rezultata, prihvatajući i sprovodeći neke politike EU kao zemlja članica. Posebna karakteristika Crne Gore je što je u ovom periodu vodila paralelno drugi proces integracije u NATO i prije dvije godine ga okončala postajući 29. članica NATO-a. Moramo se složiti da je to bilo posebno pregnuće cijele administracije. Mi snažno promovišemo evropske vrijednosti kroz ispunjavanje obaveza na putu ka članstvu u Evropsku uniju i to jeste naš najvažniji vanjskopolitički cilj. Na to nas obavezuje i pozitivan odnos naših građana prema EU. Danas prema najnovijim istraživanjima pristupanje Crne Gore u EU podržava dvije trećine građana”, tvrdi on.

Ekonomski uspjesi i politika regionalne saradnje

Govoreći o našem ekononmskom razvoju za vrijeme pristupnog procesa predsjednik Marković je rekao da Crna Gora konstantno bilježi rast bruto domaćeg proizvoda (BDP), a da je stopa rasta BDP-a u prošloj godini bila na nivou od oko 4,8 odsto, po čemu je naša država na trećem mjestu u Evropi, iza Poljske i Malte te da je stopa nezaposlenosti sa 20% u 2012. godini spuštena na današnji dan na 15,3 odsto.

“Ono što je posebna vrijednost jeste naša privrženost dobrosusjedskim odnosima, regionalnoj saradnji i projektima od zajedničkog interesa. Konačno, svjesni smo da je kvalitet života građana pokazatelj dobrog smjera jednog društva, i u tom smislu sam posebno zadovoljan time što su efekti reformi sve vidljiviji u praksi i što se odražavaju na svakodnevni život naših građana. Najnoviji podaci EUROSTAT-a za 2018 g ukazuju da da je BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći, kao važan pokazatelj životnog standarda povećan na 47 odsto EU prosjeka. Kada je Zapadni Balkan u pitanju Srbija je na 40odsto, ostale zemlje su ispod”,  rekao je premijer.

On je obraćanje završio najavom novih sastanaka sa nevladinim sektorom kako bi ponovo bila obezbijeđena sinergija pregovaračkog procesa, a prema njegovim riječima, saradnja sa NVO je važan dio procesa.

“U poslednje vrijeme Vlada trpi konstantne kritike, pa i ja lično, da smo otupili oštricu te saradnje. Organizovaćemo sastanke sa svim relevantnim NVO kako bismo povratili povjerenje i sinergiju u ovom ključnom procesu za nas. Vlada je ako pogriješi spremna da prizna svoju grešku kao što je nesporno i spremna za saradnju”, kazao je Marković.

A.G.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
vado
Gost
vado

ovo je nesto sto najvise moze iziritirati obicnog covjeka.plate su nam iste ,one ne rastu a od njih izdrzavamo đecu.sto imamo mi od toga ?

Nekulturan
Gost
Nekulturan

Koliko je tu moje?

Prijatelj
Gost
Prijatelj

Đe je sad Dejo milijarder? Dejoooo! 🏦💶Aaa ha ha ha haaa 😂🤣😃😄😅😆😁👌👍

mojsilović
Gost
mojsilović

8 milijardi = 100 Tona bijele tehnike

Pjer
Gost
Pjer

8 ili 800 isto nam se pise.Koji je ozbiljni faktor otvorijo jednu fabriku u regionu za zadnjih 8 godina recimo.

KLM
Gost
KLM

Bacene pare

Vukan Đ.
Gost
Vukan Đ.

U svakom slučaju pregovarat cemo 21.godinu. Hrvati su 7.g.pa se vidjite i dje se djede Andrija evo god.dana…glavna uzdanica do juče. A zadužili dđo se od 2006…cca 3.milijarde. ..bez auto puta….

Black
Gost
Black

Pravnik, bezbednjak, ekonomista… Šta je sledeće? Patrijarh?

Na minimalcu222
Gost
Na minimalcu222

A zato je meni ovako dobro sa platom od 230e,još se ja izčudih oklen mi ovoliko para svaki mjesec…..bravo Dule.

Marv
Gost
Marv

Nemas ti 230 ti imas 530 … valjda monstat bolje zna …

Moj izbor
Gost
Moj izbor

Monstatu se MORA vjerovati

Sefket
Gost
Sefket

Gospodine Markovicu ja i moja porodica nikakvu korist od tih silnih milijardi nemamo.Vi sigurno imate jer da je drugacije nebiste “zvonili na sva zvona” o tim silnim ulaganjima.Srecno Vam bilo,mozda ostane koja mrva ili odgrizak i za nas “obicne” gradjane.

Roki
Gost
Roki

A ovi iz NVO posebno ova doticna persona su mi bas gadni , jer po novinama i pojedinim Tv stanicama pljuju i kude vlast a onda na vecinu sastanaka shede sa istima tima iz vlasti i lezerno i opusteno pricaju . Znaci ni ovi iz vlasti a ni ovi iz NVO ne valhaju boba

Tratincica
Gost
Tratincica

Gospodine cudno da ne pratite svijetske medije
CRNA GORA ZEMLJA KOKAINA…NAJVECA ZAPLIJENA U ISTORIJI…JOS IMA NA BRODU KOKAINA…To VAM gospodine SVI mediji svijetski prenose…
I jos hocemo u EVROPU…..
Zemlja CUDA

StarinaMlada
Gost
StarinaMlada

Mi imamo u Cg najmanju min platu u regionu i to je jedni podatak koji naseg gradjanina treba da interesuje jer ga direktno pogadja . Sve ostalo je samo birokatsko spinovanje. 8 milijardi u regionu ukljucuju 6 drzava a sve su vece od nas tako da nama ni 1/6 tih para nije pripala. Onda Hrvatska je vec dio EU sto… Više »

Send this to a friend