Politika

Crna Gora prednjači i u ostvarivanju ciljeva iz Agende održivog razvoja do 2030

Crna Gora je lider u ispunjavanju obaveza iz procesa pristupanja Evropskoj uniji i jedna od zemalja koje prednjače u ostvarivanju ciljeva iz Agende održivog razvoja do 2030, ocijenjeno je na sastanku glavnog pregovarača Crne Gore sa EU Aleksandra Drljevića sa stalnom koordinatorkom sistema UN u Crnoj Gori, Fionom Mekluni.

Iz Vlade su saopštili da je glavni pregovarač zahvalio na podršci koju sistem UN pruža Crnoj Gori u jačanju kapaciteta za pristupanje EU, ocjenjujući je veoma značajnom za sveukupan razvoj crnogorskog društva.

Drljević je predstavio novi organizacioni format pregovarčke strukture koji se ogleda u formiranju Kancelarije za evropske integracije, navodeći da će odlična saradnja sa sistemom UN biti nastavljena i kroz taj format. te je predstavio Mekluni trenutno stanje u pregovorima Crne Gore sa EU, podsjećajući da je 31 poglavlje otvoreno, a tri su privremeno zatvorena.

„Spremni smo da pređemo u novu fazu pregovora i počnemo sa zatvaranjem poglavlja, svjesni da dinamika, u skladu sa novim pristupom u pregovaranju, zavisi od rezultata u svim poglavljima, a naročito u poglavljima 23 i 24, koji predstavljaju temelj ovog procesa. Crnogorski građani već osjećaju koristi koje je ovaj proces donio tokom proteklih šest godina, iako je pred nama još dosta posla“, istakao je Drljević.

On očekuje da će napori i rezultati koje Crna Gora ostvaruje biti prepoznati od strane EU i nagrađeni skorim otvaranjem preostala dva poglavlja.

Mekluni je istakla spremnost sistema UN za nastavak saradnje sa Kancelarijom za evropske integracije, ukazujući na jasnu povezanost Ciljeva održivog razvoja iz Agende 2030 i obaveza iz procesa pristupanja EU, posebno u oblastima životne sredine, socijalne politke i zapošljavanja i pravosuđa i temeljnih prava.

“Ispunjavanje obaveza u tim poglavljima najviše doprinosi ispunjavanju ciljeva iz Agende 2030. Naš mandat u Crnoj Gori je pružanje podrške u ostvarivanju nacionalnih prioriteta, prvenstveno procesu pristupanja EU, uključujući izgradnju i jačanje nacionalnih kapaciteta za taj proces”, rekla je ona.

Sagovornici su zajednički ocijenili da je Crna Gora dobar primjer saradnje Vlade i sistema UN na svim poljima i izrazili zadovoljstvo programima podrške, uz spremnost da se oni nastave i intenziviraju.

Ž.N.

Send this to a friend