Politika

Crna Gora predsjedava Centralno-evropskom incijativom naredne godine

Na sastanku ministara vanjskih poslova država članica Centralno-evropske inicijative (CEI), na kojem učestvuje šef crnogorske diplomatije Srđan Darmanović, usvojena je danas Tršćanska deklaracija, kojom je potvrđeno da će Crna Gora preuzeti predsjedavanje Inicijativom od 1. januara 2020. godine.

Drugo predsjedavanje CEI-em biće realizovano na desetogodišnjicu od prvog crnogorskog predsjedavanja ovim najstarijim regionalnim mehanizmom, što predstavlja potvrdu da je Crna Gora prepoznata kao aktivan i odgovoran regionalni akter, posvećen otvorenoj i bliskoj saradnji, te zajedničkom djelovanju ka održivom razvoju regiona.

“Crnogorsko predsjedavanje CEI-em nastojaće da dodatno osnaži regionalni dijalog i veze između 17 država članica Inicijative, s ciljem postizanja najučinkovitijih rezultata i stabilnog socio-ekonomskog napretka”, istakao je Darmanović.

Dodao je da dobro osmišljeni zajednički pristup predstavlja najbolji instrument za adresiranje regionalnih potencijala i izazova te naglasio da ćemo u okviru predsjedavanja ohrabriti saradnju i povećanje sinergije između relevantnih regionalnih inicijativa.

Darmanović je kazao da je CEI tokom trideset godina postojanja potvrdila da predstavlja važan element u izgradnji demokratičnijeg i stabilnijeg regiona.

Ukazao je da Inicijativa u velikoj mjeri podstiče promociju demokratskih principa i izgradnju institucionalnih kapaciteta, te je iz tog razloga od posebnog značaja za države koje se nalaze na putu pristupanja Evropskoj uniji.

“Crna Gora je danas država koja je najviše napredovala u reformskom procesu, u kontinuitetu harmonizujući unutrašnji pravni okvir sa evropskom legislativom, stoga ćemo, nesumnjivo, biti prva naredna članica EU”, kazao je ministar.

Uvjeren je da će novi sastav Evropskog parlamenta i Evropske komisije afirmisati i osnažiti politiku proširenja.

“To će biti geostrateška investicija u mir i ekonomski prosperitet cijele Evrope”, zaključio je Darmanović.

Na ministarskom sastanku CEI-a je posebno naglašen značaj nastavka politike proširenja EU i dodatno jačanje evropske perspektive Zapadnog Balkana, te pružena podrška postizanju jasnog napretka u pristupnim pregovorima za Crnu Goru i Srbiju, kao i pozdravljene reforme koje su sprovele Sjeverna Makedonija i Albanija u svijetlu očekivanog otvaranja pregovaračkog postupka.

Takođe, ponovljena je važnost saradnje u realizaciji saobraćajnih i energetskih infrastrukturnih projekata, kao i snaženja politika koje su usmjerene na inkluziju mladih u savremene društvene procese.

Na marginama sastanka, Darmanović se sastao sa ministrom vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Nikolom Dimitrovim.

Šef crnogorske diplomatije je istakao da rješavanje makedonsko-grčkog spora predstavlja model za prevazilaženje najsljeđenih otvorenih pitanja u regionu, naglasivši da snažno podržavamo otvaranje pregovora sa EU za Sjevernu Makedoniju i Albaniju.

S druge strane, Dimitrov je naglasio da Crna Gora predstavlja uzor u sprovođenju reformi i realizaciji obaveza koje proizilaze iz evroatlantske i evropske integracije, te da je od posebnog značaja bila crnogorska podrška u procesu pristupanju Sjeverne Makedonije NATO-u.

Send this to a friend