Politika

Crna Gora preuzela predsjedavanje Jadransko-jonskom inicijativom

Sa Savjeta ministara JJI

Crna Gora je preuzela od Italije jednogodišnje predsjedavanje Jadransko-jonskom inicijativom i EUSAIR-om koje će zvanično početi 1. juna. Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović učestvovao je danas u Kataniji na sastanku Savjeta ministara Jadransko-jonske inicijative (JJI) i Strategije EU za Jadransko jonski region (EUSAIR), saopšteno je z Ministarstva vanjskih poslova.

Darmanović je kazao da će u fokusu crnogorskog predsjedavanja biti dalje razvijanje veza Jadransko-jonske inicijative i Evropske unije, kao i promovisanje evropskih standarda i vrijednosti.

“Želio bih da istaknem našu snažnu namjeru da nastavimo sa njegovanjem dobrosusjedskih odnosa i saradnje, kako bismo ubrzali razvoj i rast u regionu”, poručio je Darmanović.

Crnogorski šef diplomatije je kazao da će aktivnosti tokom našeg predsjedavanja biti usmjerene na saradnju u oblastima od zajedničkog interesa na regionalnom nivou, posebno u sektorima pomorstva, transporta i energetskih veza, održivog turizma i kulture, zaštite životne sredine i obrazovanja.

Tokom ministarskog sastanka u Kataniji usvojena je Deklaracija, koja odražava zajedničku posvećenost saradnji unutar okvira JJI i procesa integracije.

Crnogorski šef diplomatije je pozdravio pridruživanje Makedonije Jadransko-jonskoj inicijativi, pri čemu je izrazio uvjerenje da će njihov doprinos biti važan za naš budući rad.

Sastanku Savjeta ministara Jadransko-jonske inicijative i EUSAIR prisustvovali su predstavnici Evropske komisije i devet zemalja članica JJI: Albanije, Bosne i Hercegovine, Grčke, Hrvatske, Italije, Slovenije, Crne Gore, Srbije i Makedonije.

Send this to a friend