Politika

Crna Gora se mora spašavati iz ralja fanatizovanog nacionalizma

Aleksandra Vuković

Crna Gora se mora spašavati iz ralja fanatizovanog nacionalizma. Nama treba moderna država đe će sve nacije razvijati svoje najbolje plodove, a ne namjesništvo đe će pirovati vampiri za ratne zločine osuđene ideologije, poručila je, u intervjuu Pobjedi, Aleksandra Vuković, poslanica i članica Predsjedništva DPS-a.

Vuković je kazala da je Vlada od najavljenog apostolata dovela državu do pozicije protektorata, da perfidno mijenja karakter crnogorskoga društva institucionalizujući projekat “srpskog sveta”, te da radi na propasti Crne Gore.

DPS od sredine maja ne učestvuje u radu Skupštine i njenih tijela. Jesu li medijska saopštenja i pres konferencije adekvatna zamjena plenarnoj raspravi i dobar odgovor najveće opozicione partije na sve što se dešava danas u Crnoj Gori? I da li ima svrhe vaš izlazak iz Skupštine ako ste usamljeni u tome?

Vuković: DPS je državotvorna partija koja je učestvovala u izgradnji višestranačkog sistema u Crnoj Gori i razvoju parlamentarne demokratije. Vrlo dobro poznajemo smisao parlamentarizma, jer smo ga kreirali i podsticali. DPS ne bojkotuje parlament, mi smo u njemu, samo ne učestvujemo u parlamentarnoj diktaturi ustavorušitelja. Odsustvo najjače partije sa plenarnih zasijedanja govori o slabosti parlamenta i osionosti jedvite većine koja svakominutno radi na srozavanju države Crne Gore i njenog Ustava.

Zar postoji crnji scenario za vladajuću većinu od toga da su za devet mjeseci svoje vladavine uspostavili krnji parlament u kome donose nakaradne zakone i igraju se budućnošću Crne Gore? Za sada im prepuštamo da u monološkoj formi ispisuju sramne stranice crnogorske politike, dok građani i međunarodni subjekti ne vide u kakvom je ćorsokaku Crna Gora. Ustav se brani svim silama, mi smo pokušali riječima u parlamentu, kao i obraćanjem Ustavnom sudu, jer smo se uzdali u institucije, bez čijeg razvoja i napretka nema države.

Predsjednik DPS-a Milo Đukanović nagovijestio je da ćete učestvovati kada se bude glasalo o prijedlogu rezolucije o Srebrenici i smjeni Leposavića. Ali, kakva vam je strategija za dalje? Planirate li neku akciju mimo bojkota, možda vladu u sjenci?

Vuković: Budite sigurni, DPS nikada neće izostati iz procesa koji služe za dobro Crne Gore, makar to ne bilo politički profitabilno za nas. Slijedićemo svoje programske ciljeve, a onda vam je jasno kako ćemo postupiti u vezi s ovim pitanjem. Kako sada imamo Vladu u mraku ili preciznije, mrak-vladu, bitno je ne dozvoliti da ma koji njen potez ostane u śenci i nepredstavljen javnosti. Argusove oči ne bi bile dovoljne da isprate sva nedjela ove Vlade, te imamo mnogo posla na njenom raskrinkavanju. Oni znaju da ih budno pratimo dok pokušavaju da umrtve svaki segment države, od ekonomskog do prosvjetnoga i kulturnog i promijene suštinu Crne Gore, građanske i evropske.

Predsjednik parlamenta Aleksa Bečić najavio je da će sredinom juna inicirati dijalog parlamentarnih subjekata kako bi se pokušalo naći rješenje za pitanja gdje je potrebna dvotrećinska ili tropetinska podrška poslanika, kao što su izborni zakon i izbor čelnika pravosuđa. Hoće li DPS pozitivno odgovoriti na tu inicijativu?

Vuković: Predśednik Bečić je stvorio apsurdnu situaciju. Prvo mu je cjelokupna opozicija ponudila dijalog u vezi sa pitanjima koja zahtijevaju kvalifikovanu većinu, uz uslov da za 20 dana odgodi usvajanje antiustavnog i antievropskoga zakona o tužilaštvu, suprotstavljenog stavu Venecijanske komisije, što je on eksplicitno odbio, a sada on najavljuje da će otvoriti dijalog. Ne smijemo im dozvoliti da nas zasipaju maglom demokratije koja za njih podrazumijeva političku igru po njihovim pravilima, đe je kompromis moguć samo ako se mi povučemo sa svojih pozicija do granice gubljenja svoga političkog obraza. Vladajuća većina se mora uozbiljiti i prestati despotski da se ponaša, ukoliko stvarno želi dijalog koji bi doveo do izlaska Crne Gore iz šatorskog nacionalizma u koji nas je za kratko vrijeme uvela. Nijesu uspjeli s ulice, ali jesu iz parlamenta.

Zakon o državnom tužilaštvu usvojen je i to drugi put, bez obzira na upozorenja VK i PSSE da nova rješenja predstavljaju rizik za nezavisnost Tužilačkog savjeta. Udaljavaju li nas takvi potezi od Evrope?

Vuković: Zakon o državnom tužilaštvu donesen je uprkos stavu Venecijanske komisije, uprkos pravu i pravdi. To je zakon koji sumira prirodu sadašnje vlasti, zlonamjerne i neozbiljne. Ne udaljava nas ovaj zakon samo od Evrope. Udaljava nas od dobrih običaja, približava nas bezakonju. Njime se narušava princip tripartitne podjele vlasti, uvodi se svevlašće, koncentracija moći u rukama vlasti nemoćne da učini ma što za dobro društva, koja ,,ćeranijom“ umjesto suda želi prikriti učinke svoje nakaradne vladavine. Prijeko sudovanje i nacionalističko ludovanje, to nam je donijela ova “istorijska” promjena vlasti.

U parlamentu se raspravljalo o prijedlogu rezolucije o genocidu u Srebrenici. Jeste li iznenađeni što taj prijedlog nije “prošao” na odborima, očekujete li da bude usvojen na plenumu?

Vuković: Nijesam iznenađena, jer smo mi sve vrijeme govorili ko su naši politički protivnici. DF-ove pozicije su jasne. Njihovi heroji su Draža i Pavle Đurišić, Karadžić i Mladić. Rezolucija ni u jednom dijelu ne pominje da je neki narod genocidan, već osuđuje genocid u Srebrenici, koji je relativizovao ministar pravde izabran glasovima Demokrata i GP URA. Navodno građanske partije nijesu u stanju da kažu “da” rezoluciji kojom se sprečava negiranje genocida u Srebrenici i optužuju nas za politizaciju toga pitanja i stvaranje podjela. Ta gospoda moraju znati da je odnos prema zločinima i genocidima suštinska politika. Sve drugo je političica i udvaranje, dodvoravanje utvarama nakaznih politika koje su sunovratile region u ambis iz koga Evropa izgleda kao udaljeni san. I da, ja jesam za te podjele, da se zna ko genocidu kaže glasno “ne” bez ikakvog “ali” i “amandmanšenja”, a ko mu pripisuje karakteristike suprotne stavu međunarodnog suda.

Kako biste, nakon pola godine od izbora Vlade, ocijenili njen rad?

Vuković: Za pola godine, ova vlada je postigla istorijski cilj, od najavljenog apostolata dovela je državu do pozicije protektorata. Bez obrzira na to što je formirana kao rezultat pobjede tadašnje opozicije na izborima 30. avgusta, ovo je pučistička vlada. Zavjerenička je, jer perfidno mijenja karakter crnogorskoga društva institucionalizujući projekat ,,srpskog sveta“, a stvarni je državni udar, jer pod njom pucaju sve vrijednosti za koje smo se borili mi i naši politički prethodnici u proteklom stoljeću.

Ova vlada radi na propasti Crne Gore, ekonomskoj, demokratskoj, kulturnoj. Prednjači u promovisanju nepotizma, u tome obara sve rekorde, dok građani još žive u zabludi da im je osvježilo. Raste broj nezaposlenih, ali porodicama vladajuće većine ne pada na pamet da odustanu od svoga zapošljavanja “po dubini”.

Najugroženije su oblasti prosvjete i kulture, jer u njima dr Bratić vrši vivisekciju crnogorskog identiteta, odlučna da preobrazi otvoreni crnogorski duh u palanački, petparački i parohijalni zloduh velikosrpskog “sveta” kome ništa nije sveto do nacionalizma, etnofiletizma i negacije građanskog koncepta društva. Budite uvjereni, njen kadar će biti identičan onome koji pod pritiskom javnosti otpušta, samo što će sada, prije nego što ga inauguriše, izbrisati profile svojih pitomaca, ukoliko su bili na društvenim mrežama i naučiti ih da bez glaskanja sprovode politiku “posrbljavanja” crnogorske prosvjete i kulture.

Nedavno je za novog mitropolita izabran Joanikije, za kojeg je u Beogradu lobirao premijer Zdravko Krivokapić. Uslijedila je večera sa Joanikijem, na kojoj su se čelnici vladajuće koalicije veselili uz nacionalističke pjesme. Upravo to je bilo mjesto odakle su iz DF-a poslali poruke da su spremni da riješe međusobne nesporazume. SPC je birala Vladu, da li sada rješava i njene unutrašnje probleme? Kako Vam sve to izgleda, ko vlada Crnom Gorom?

Vuković: Ona “pevanija” na večeri mitropolita SPC u Crnoj Gori kazuje više od svake riječi. I snimak potvrđuje sve ono o čemu govorimo godinama i zbog čega smo se zakonom željeli spasti pošasti klerikalizacije društva i uspostavljanja crkvene vlade. Ti fariseji i licemjeri ne smatraju lošim ,,pevaniju“ prigodnu Happy ili Pink produkciji, nego okolnost da je ona snimljena. Bez snimka, DPS se može predstavljati kao otimalac svetinja, bezbožnička i partija koja radi na slomu pravoslavlja. Bez snimka i dokaza, ta podla laž i podmetačina je prolazila. Sada svi uviđaju da su nastupila potonja vremena i da se Crna Gora mora spašavati iz ralja fanatizovanog nacionalizma. Nama treba moderna država đe će sve nacije razvijati svoje najbolje plodove, a ne namjesništvo đe će pirovati vampiri za ratne zločine osuđene ideologije.

Crnom Gorom sada vlada ko stigne, dok premijer pokušava da namigne svima, od SPC do evropskih ambasada.

Krivokapić je predložio da se temeljni ugovor sa SPC potpiše 30. oktobra na Cetinju. Kako to komentarišete, hoćete li imati konkretan odgovor na to?

Vuković: Da ima ičega časnog u tome temeljnom ugovoru, crnogorska javnost bi znala sve o njemu. Država nam liči na pijacu u koju svako može da upadne kad mu je volja, da uzme što mu je volja i da nam državne prvake voda đe stigne. Moram vam reći da nijesam srećna zbog toga. U svojoj državi njenom premijeru moram da kažem sve što o njemu mislim, ali se gnušam kvalifikacije da je “mekušac” kad ona dolazi od predśednika parlamenta Republike Srbije i svih Šešeljevih opservacija. To našoj vladajućoj većini ne smeta, kao što ih raduje blaćenje predśednika države na srpskim medijima, jer su to ljudi podaničkog mentaliteta. Niko se tome nije usprotivio, jer ljudima bez digniteta možete lomiti kičmu do mile volje, oni i nijesu za bolje. Zato se ođe “junače”, galame i lupaju, jer se slabići i kukavice tako hrabre za svoje nedostojne poteze.

Hoće li konačno biti neke zajedničke inicijative državotvornog bloka koja bi bila odgovor na dešavanja u Crnoj Gori? Kako zaštititi temeljne vrijednosti naše države?

Vuković: Sve velike akcije za dobro ove države i društva sproveli smo zajedno sa našim političkim partnerima koji ośećaju pripadništvo Crnoj Gori i žele je vidjeti u Evropi. Nema nijednoga društvenog aktera koji smije biti izostavljen iz procesa koji slijedi, odbrana građanske i obnova moderne države, suprotstavljanje negatorskoj i ultranacionalističkoj ujdurmi na Crnu Goru. U momentima medijske okupacije i političke diverzije na našu državu, moramo biti pribrani i složni, nepodložni čuvenim crnogorskim zađevicama kad im vrijeme nije, jer se ovako mala država i društvo mogu očuvati samo zajedništvom.

Moramo biti jači od svojih slabosti, da bismo savladali moćnu alu koja dolazi iz više pravaca i finansirana je iz centara kojima samo oslabljena Crna Gora obezbjeđuje jake pozicije na regionalnoj i svjetskoj političkoj sceni.

Ođe je bezbjedna samo pravna nesigurnost i rušenje ustavnog poretka
Premijer Krivokapić imenovao je Dejana Vukšića za direktora ANB-a bez mišljenja Odbora za bezbjednost i Skupštine Crne Gore. Kako komentarišete takav potez – kršenje Zakona o ANB-u i nepoštovanje parlamenta?

Vuković: Znate, kad se prvi čovjek na bilo kojoj poziciji ovako bira, on ne može biti prvi u očima javnosti. Kad se na ovaj način bira prvi čovjek jedne od najvažnijih institucija u državi, možete pretpostaviti koliko je bitna država tima koji ga biraju. Kao u Top listi nadrealista, “daj šta daš”, Crnoj Gori se dešava to, svi su funkcioneri plod ucjene i trgovine.

Zamislite kakav je to parlament kad se bez njegovog mišljenja bira direktor ANB-a! Zamislite bezbjednosnu sliku Crne Gore! Ođe je bezbjedna samo pravna nesigurnost i rušenje ustavnog poretka. Vlast koja djeluje kao političko ruglo čini sve da ocrni Crnu Goru.

Ko dirne Ljuba Čupića, osramotio je Crnu Goru
Kako komentarišete skrnavljenje spomenika Ljubu Čupiću? Šta je dovelo do ovakvog nepoštovanja tekovina antifašističke borbe?

Vuković: Ljubo Čupić se ne dira, to se znalo, to se u Crnoj Gori vazda znalo. Otkad je ubijen da se osmijehom zavazda rodi, Ljubo Čupić je simbol crnogorskog dostojanstva, slobode, prkosa. Ko dirne Ljuba Čupića, osramotio je Crnu Goru.

U ovakvom političko-društvenom ambijentu prirodne su neprirodne pojave kao ova. No, da citiram Miladina Šobića iz pjesme posvećene Ljubu: Drugovi sviće! Sloboda na vidiku.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ni po babu...
Gost
Ni po babu...

Poslije kriminalaca, stigli vjerski i nacionalistički fanatici. Prilično jadan izbor.

Figud
Gost
Figud

Živa bila; pravo zboriš. Zovi onu bitangu Ilića i daj mu tvoj šešir. On će znati šta mu je činiti.

Jovetic
Gost
Jovetic

Vuksanovicka,Kenana,Azra i Vukovicka osnivajte stranku sto prije mozete vas 4 bi napravile Monaco od CG ako citate moj komentar pozurite jer prosle god nas je spasla korona od nestanka nase drzave ove god spasava nas pomalo Dritan e sledece nema vise ko

Hurem
Gost
Hurem

Kso i uvijek svaka na mjestu👏👏👏👏👏👏👏👏👏

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Da ti nije taj sinjel malo nakrivo?

Eksciplitno
Gost
Eksciplitno

Buduca Predćednica, Vrrlo fina Đena.. nama neko treba ko mrzi Spski narod, samo ćemo tako ópštat

AAF
Gost
AAF

Nacionalizam,preblago receno-nacizam je u pitanju.Pa videli smo u bosni i konc. Logore i trake oko rukava i masovne grobnice itd.

Žeks
Gost
Žeks

I žalosno je da pojedini roditelji truju svoju djecu da nisu šta su nego da su neko drugi

Crna Crna
Gost
Crna Crna

Ljubo Čupić , Aleksandra Vuković i Džaković su najveći ponos Crne Gore .

Krkan
Gost
Krkan

Samo nas nemojte vi spasavati.

Kako je
Gost
Kako je

Vrnite se u Parlament I pokrite se usima ovo ste nam vi napravili

Trece jutro
Gost
Trece jutro

Aleksandra svaka cast tebi i ostalim cistim patriotama iz dps.

Enigma
Gost
Enigma

Neka hvala lijepo li je u čeljusti a kako je bilo u pamuku kod Vas

Komita
Gost
Komita

Prelijepa i pametna Crnogorka!!
Bravo!

Luka
Gost
Luka

Svaka cast!

Bokelj
Gost
Bokelj

Ljubo Cupic i Rako Mugosa su ponos Crne Gore

Eksciplitno
Gost
Eksciplitno

A dje ti je Krsto Popovic ?

Srećko
Gost
Srećko

Kako će te ju spašavati kad bojkujete Parlament sve ste puštili Apostolima a DF i Popovi komanduju sve u korist BG

Emanon
Gost
Emanon

A istinu nikada ne izgovarate? Vi ste za sve odgovorni, vi ste zapoceli, potpalili vatru i sada svi kusamo ono sto ste nam posijali. Sram vas bilo.

Posmatrač
Gost
Posmatrač

Spašena je u avgustu, samo opušteno.

Nika
Gost
Nika

Bravo,Aleksandra!

Send this to a friend