Politika

Crna Gora se pridružila sankcijama koje je EU uvela Bjelorusiji

Sedam zemalja koje nisu članice Evropske unije, među kojima je i Crna Gora, pridružile su se sankcijama koje je 27 članica ovog bloka uvelo Bjelorusiji kao odgovor na brutalni obračun sa prodemokratskim protestima izazvanih spornim predsjedničkim izborima u avgustu.

Visoki komesar Evropske unije EU za spoljnu politiku Žozep Borel naveo je u saopštenju da su kaznene mjere podržale Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Albanija, Island, Lihenštajn, Norveška i Ukrajina.

“Te države će osigurati da njihove nacionalne politike budu u skladu sa ovom Odlukom Savjeta EU. Evropska unija prima na znanje ovu obavezu i pozdravlja je”, stoji u saopštenju Borela.

Aleksandar Lukašenko, koji vlada Bjelorusijom 26 godina, suočava se gotovo sa svakodnevnim protestima na kojima se traži njegova ostavka nakon izbora 9. avgusta, koje opozicija smatra neregularnim, a Zapad odbija da prizna.

Nekoliko demonstranata je ubijeno, a na hiljade uhapšeno otkako su bjeloruske vlasti saopštile da je Lukašenko ubjedljivo pobijedio.

Takođe postoje vjerodostojni izvještaji o torturi nad demonstrantima od strane snaga bezbjednosti.

Većina opozicionih lidera je uhapšeno ili bilo prisiljeno da napuste zemlju, dok je nekoliko desetina privedeno.

EU je zabranila izdavanje viza i zamrznula sredstva Aleksandra Lukašenka i više od 50 bjeloruskih zvaničnika zbog njihove uloge u obračunu sa demonstrantima i izbornoj krađi.

Napominjući da prethodne mjere nisu uspele da zaustave represiju u Belorusiji, Borel je izjavio u četvrtak da su se ministri spoljnih poslova EU dogovorili da prošire sankcije tako da obuhvate i “institucije, preduzetnike i kompanije”.

Evropska komisija je takođe preporučila da EU redukuje saradnju sa Bjelorusijom, uključujući u trgovini, pravosuđu i bezbjednosti.

U međuvremenu, baltičke zemlje – Litvanija, Letonija i Estonija – dodale su još 28 bjeloruskih zvaničnika na svoje nacionalne liste na kojima se nalazi već 100 osoba, prenosi AFP.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
zabjelo
Gost
zabjelo

Nemojte nagrdicete ih

mujo džeger
Gost
mujo džeger

kakva šamarčina turizmu……………platežni bjelorusi otkrili cg primorje kao pravu bracku destinaciju a mi im udaramo sankcije, pa zar se još nijesmo opametili od proteklog ljeta,

Blažo
Gost
Blažo

Tužno je da još uvijek aktuelna vlast nije uvidjela da je EU neprijatelj Crne Gore

Karl
Gost
Karl

Katastrofalan potez, mi nismo EU i ne treba da sprovodimo njihove odluke, posebno zato što je EU neprijatelj Crnoj Gori. Slijedimo odluke NATO, u donošenju tih odluka i sami učestvujemo, a ne odluke EU birokrata

Leon
Gost
Leon

Sramota, slijedite EU iako je anti crnogorska tvorevina. NATO, čija smo članica, nije donio nikakav zaključak što se tiče Bjelorusije, CG da slijedi samo NATO. Amerika nije uvela sankcije

Send this to a friend