Politika

Crna Gora se zbog nove vlasti nalazi na ivici ambisa

Crna Gora se zbog nove vlasti nalazi na ivici ambisa, zemlja se razara raznim podjelama i mržnjom i u njoj se otvoreno ugrožava njen građanski i demokratski karakter, poručili su iz Crnogorskih organizacija u dijaspori.

Članovi udruženja iseljenika su u otvorenom pismu, koje je upućeno ambasadama, medijima i svima koji imaju kapaciteta da saslušaju, uvaže, poštuju i pomognu, istakli da podržavaju evropski put Crne Gore, te da žele da ona bude moderna, prosperitetna država.

“Ipak se plašimo da smo se vratili u devedesete godine prošloga vijeka i da imamo samo dva izbora”, poručili su oni. Kako navode, prvi izbor je da ćute, dok sve građanske vrijednosti „neznaveni i ostrašćeni nacionalisti urušavaju pred njihovim očima, zato što će nam neko reći da je pokušaj odbrane građanskih vrijednosti Crne Gore zapravo odbrana bivših vladajućih partija, što nije tačno”, ističu oni.

Dodaju da je drugi razlog da zbog dostojanstva i mira žele da pošalju poruku da se ne mogu zastrašiti.

“Da smo vidjeli sve greške koje su se prethodnih godina dešavale, ali da sad vidimo i kako se sami temelji suživota u Crnoj Gori ciljano urušavaju”, naveli su iz udruženja.

Ističu da potpisnici pisma nikada nijesu imali dilemu da li Crna Gora treba da bude u NATO i članica EU.

“Dok su na jednoj strani pripadnici nove parlamentarne većine, među njima i neki sadašnji ministri, učestvovali prilikom paljenja NATO zastava i slanja neprijateljskih poruka državama u kojima trenutno živimo, mi smo osjećali stid i sramotu što se takve stvari dešavaju u našoj Crnoj Gori…”, naveli su iz udruženja.

Kako su naveli, danas su svjedoci da se iz redova nove parlamentarne većine mogu čuti razne optužbe na račun iseljenika koji su uvijek podržavali evropski put Crne Gore.

“Čujemo i razne prijetnje i osjećamo da nas pokušavaju obeshrabriti da ne dolazimo u svoj zavičaj. Plašimo se da će ovakvim njihovim djelovanjem doprinijeti još većem iseljevanju iz Crne Gore, posebno pripadnika manjinskih naroda koje danas uklanjaju sa svih rukovodećih mjesta u državi, dok istovremeno aktivisti nove većine preko društvenih mreža šire mržnju, netrpeljivost i prijete svima koji ne misle kao oni”, ocijenili su iz udruženja.

Pozvali su međunarodnu zajednicu da ne “žmuri pred klerikalizacijom države koja je bila na pragu Evropske unije i koja je bez sumnje imala svojih propusta u izgradnji institucija, ali koja nikad kao sad nije ciljano gurana u haos”.

„Mi nećemo zabijati glave u pijesak dok nacionalističke i proruske snage vrše “sječe” u Crnoj Gori gdje god stignu pod izgovorom da joj donose slobodu! Želimo da sačuvamo građansku i demokratsku državu Crnu Goru”, zaključili su u pismu. Potpisnici pisma su Crnogorsko društvo „13. jul” NY, Montenegro House NY, Fondacija Gusinje, Bošnjački savez Crne Gore u Njujorku, Kulturni centar Montenegro, Euro Gusinje Njujork, Udruženje “Primorje” Njujork, Udruženje „21. maj” Njujork, Crnogorsko društvo “Lovćen” iz Lovćenca, Crnogorsko njemačko udruženje “MonteKoln”, Prijatelji Plava iz USA, Udruženje Montehess Frankfurt na Majni, Patriote Crne Gore iz Luksemburga, Islamska zajednica & Kulturni centar Plav Gusinje u Njujorku i Fondacija Petnjica.

Ne igrajte se sa našim obrazom

Crnogorske organizacije u dijaspori navode da im je žao što su političari poput Dritana Abazovića, Božene Jelušić, Miloša Konatara, Filipa Adžića i Suade Zoronjić, Branka Radulovića i Albina Ćemana, stali iza “nacionalističke politike i svojim glasom doprinijeli da građanska i sekularna Crna Gora preko noći postane jednovjerska i teokratska država”.

„Među nama iseljenicima brojni su pripadnici nacionalnih manjina, koji koriste priliku da poruče Abazoviću, Zoronjić i Ćemanu da se ne igraju s našim obrazom. Poručujemo im i da se, prije nego što još jednom daju podršku rušenju Crne Gore, sjete svih onih Cetinjana, liberala i ostalih časnih Crnogoraca, koji su devedesetih rizikovali svoje živote braneći nas od velikosrpske agresije. Nemojte da ono što oni na Cetinju brane vašim glasom dajete nekome iz Srbije. Sačekajte i nađite rješenje kako će svi pravoslavci u Crnoj Gori biti zadovoljni”, naveli su iz udruženja.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Miči mi se!
Gost
Miči mi se!

Ovo se više ne može trpjeti. Ovo je totalna propast države, morala, ekonomije. Ovo je propast etničkih Crnogoraca koji moraju zaustaviti propadanje jedine domovine. Ovo više nećemo tolerisati. Ova Vlada je zlo!

Boka kotorska
Gost
Boka kotorska

Dijaspora Rozaj se javila

D 50000 obada
Gost
D 50000 obada

Sve je živa istina.

Novi
Gost
Novi

Hahahahah

KapetanRitzudis
Gost
KapetanRitzudis

Gusinje,Plav,Petnjica hmmm vrlo zanimljivo 🙂

Valter
Gost
Valter

Bravo! Sve tačno! Zadnji je momenat!

General Diaz
Gost
General Diaz

Kako god okrenes, I sa onima I sa ovima mi smo u ambis ,ista pašta samo drugo pakovanje

Milo
Gost
Milo

Kukacete bi za milom

D lijeva 22 ❤
Gost
D lijeva 22 ❤

Kako je mene pomogao gazda banke kad pričate o kamatama dao mi je na jedan mil dvanaest procenata kamate.

Milos
Gost
Milos

Zbog nove vlasti a tu mjesec dana. Mislim da je zbog bivse

D lijeva 22 ❤
Gost
D lijeva 22 ❤

Naša dijaspora je jača od hrvatske.

Posmatrač
Gost
Posmatrač

Hoćete li da vam poklonimo ove što za njima žalite, možda ih Bajden uzme za savjetnike kad su tako dobri?

kuki
Gost
kuki

jeste…za 20 dana se sve desilo a 20 godina sve je bilo ok

Dijaspora
Gost
Dijaspora

Bas vi iz dijaspore znate kako je nama bilo 30 godina. Ostaće CG tu Dje je. Ne uzbudjujte se

Dule66
Gost
Dule66

Znamo i te kako. Problem je što vi neznate zato što vam oči prskaju pjeskom tako da neke stvari ne vidite. Vraćaju vas u 90-sete sa mržnjom i velikim srpskim nacijalizmom. To vam ništa dobro neće dobijeti. Ni vama ni Srbiji ni nijednoj zemlju u regionu.

mac12
Gost
mac12

Tako je braćo!Vaša pomoć,biće neophodna u tjeranju ovog zla.Ne puškom,nego olovkom,na prvim sledećim izborima,koji će brže nego se iko nada.Nemojte i ovaj put izostati,potrebniji ste nego ikada!!!

Boka kotorska
Gost
Boka kotorska

Samo dijaspora nece moci glasati 🥰

Maca
Gost
Maca

Zapecatili su postavljanjem ograde ispred Cetinjskog manastira naseg duhovnog i svjetovnog centra, nase Cetinje pokusali da ponizite. Time ste jasno pokazali vase namjere ako je iko sumnjao sada je jasno da ste okupatori i dosli da unistite sve nase. Na ovaj dan zapamtite da nikada necete uspjeti od danas i zvanicno odnosicemo se prema vama kao okupatorima.

Komovi CG
Gost
Komovi CG

Braćo Crnogorci, ma koje vjere bili.Vi ste ponos Crne Gore, đe god da ste po svijetu,nijeste zaboravili rodnu grudu i svoju kolijevku i u najteżim trenutcima bili ste uz našu majku i jedinu Svetinju Crnu Goru. Upravo je gdin.Brčvak dokazao ovim izdajicama kako se voli nasa domovina.
Da je vječna Crna Gora !!!

Festadjun
Gost
Festadjun

Ova vlada je čisto zlo

Kliki
Gost
Kliki

Zlo koje hapsi lopove.I

Novak
Gost
Novak

Sta rece ono Medo”Lopovi su se prepoznali”
Gotovi ste.vrcite proviziju.

Velimir
Gost
Velimir

Vakat je vise!
Digli ste se mnogo,prodati URASI!

Send this to a friend