Politika

Crna Gora sjutra otvara Poglavlje 8

Brisel

U Briselu će u utorak, biti održana Međuvladina konferencija između Crne Gore i Evropske unije na kojoj će i zvanično biti otvoreno 8. pregovaračko poglavlje – Konkurencija.

“Zbog situacije sa epidemijom korona virusa i ograničene mogućnosti prisustva, u ime Crne Gore će na Međuvladinoj konferenciji učestovati šef Misije Crne Gore pri EU, ambasador Bojan Šarkić. U ime Evropske unije, konferenciji će prisustvovati ambasadorka Irena Andraši, stalna predstavnica Hrvatske pri EU, i Kristijan Danijelson, generalni direktor za evropsku susjedsku politiku i pregovore o pristupanju”, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Crna Gora je, kako ističu,  dobila odobrenje drľava članica EU za otvaranje jedinog preostalog pregovaračkog poglavlja 8 – Konkurencija.

“Održavanju Međuvladine konferencije prethodilo je pozitivno izjaąnjavanje o predlogu za otvaranje poglavlja 8 predstavnika EU zemalja u Radnoj grupi Savjeta EU za proąirenje (COELA) i Odbora stalnih predstavnika zemalja članica EU u Briselu (COREPER)”, dodaju iz Ministarstva.

Poglavlje Konkurencija obuhvata zaštitu konkurencije i državnu pomoć.

“Pregovori u ovom poglavlju imaju za cilj efikasno sprovođenje politike zaątite konkurencije, što doprinosi unapređenju ekonomije, razvoju i rastu broja privrednih društava, unapređenju ulaganja u istraživanje i razvoj novih proizvoda, privlačenju novih investicija, povećanje proizvodnje i izvoza”, objašnjavaju oni.

Zvaničan početak pregovora u posljednjem poglavlju koje će biti otvoreno predstavljaće potvrdu posvećenosti Crne Gore evropskoj integraciji s jedne strane, kao i spremnosti Evropske unije da njena vrata i dalje budu otvorena za drľave koje spunjavaju obaveze na putu prema članstvu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Anonimous
Gost
Anonimous

Kao što stalno kažem, pored ove prosrpsko/ruske opozicije i ovih sebičnih denuncijatorsko špijunskih nvo glasaću drps, jer imam samo jednu državu.

Budalice male
Gost
Budalice male

I? Koliko do EU. 5 godina? 10? Koga boli briga više. Iskreno.Ostarasmo.

Bot sa 7 imena
Gost
Bot sa 7 imena

..Da je bilo više sreće’ i pameti a manje lešinjarenja,davno bi mi ovu stranicu otvorili i zatvorili..Ali i ovako Srećno bilo ..Pa da udjemo u EU makar i ka’ lideri’..Sa svom ovom svitom..Kad nismo za drugo.

marius
Gost
marius

Koji je ovo udarac za anticrnogorsku opoziciju . Muka je sad na nji velja.

Boki
Gost
Boki

Da je vječna!

Send this to a friend