Politika

Crna Gora i Slovenija da prošire saradnju i na reformu javne uprave

Suzana Pribilović

Crna Gora i Slovenija imaju odlične bilateralne odnose i saradnja se može proširiti i na reformu javne uprave, sa posebnim fokusom na e-usluge i digitalizaciju, saopštila je ministarka javne uprave Suzana Pribilović nakon sastanka sa slovenskim kolegom Borisom Koprivnikarom.

Ona je kazala da je sa Koprivnikarom razgovarala o više tema od značaja za bilateralne odnose dvije zemlje, ali i intenziviranje saradnje dva ministarstva.

“Složili smo se da Crna Gora i Slovenija imaju odlične bilateralne odnose, i da u narednom periodu, imajući u vidu pozitivna iskustva Slovenije iz procesa pristupanja Evropskoj uniji, saradnju možemo proširiti i na oblast reforme javne uprave, sa posebnim fokusom na e-usluge, digitalizaciju“, rekla je Pribilović na konferenciji za novinare.

Kako je navela, razgovarali su o mogućnosti za razmjenu iskustava i najboljih praksi u oblasti upravljanja ljudskim resursima, reorganizacije sistema državne uprave i temama iz oblasti sajber bezbjednosti, digitalizacije i daljeg razvoja e-Uprave u Crnoj Gori.

“Upoznala sam potpredsjednika Koprivnikara da je reforma javne uprave u fokusu rada Vlade i Ministarstva javne uprave, i da smo u prethodnom periodu stvorili institucionalne i normativne pretpostavke za jačanje profesionalizma, odgovornosti, otvorenosti i efikasnosti naše administracije, kako na državnom, tako i na lokalnom nivou“, kazala je Pribilović.

Za Crnu Goru, i predstojeće obaveze u oblasti reforme javne uprave, prema njenim riječima, veoma su značajna pozitivna iskustva i najbolje prakse Slovenije u oblasti upravljanja ljudskim resursima, jačanja administrativnih i institucionalnih kapaciteta koji mogu da doprinesu razvoju službeničkog sistema u Crnoj Gori u skladu s najboljim evropskim praksama.

Pribilović je kazala da je sa Koprivnikarom razgovarala o predstojećoj reorganizacij državne uprave kroz donošenje novog Zakona o državnoj upravi, koji je planiran Programom rada Vlade za ovu godinu.

“Dogovoril smo intenzivniju saradnju kroz razmjenu informacija, državnih službenika, organizovanje trening radionica i stažiranja, sprovođenje zajedničkih obuka, organizacija i uspostavljanje mreže institucija i ekspereta“, navela je Pribilović.

Kako je dodala, razgovarali su i o mogućnosti ostvarivanja i podsticanja međuopštinske saradnje.

“Složili smo se da vlade Crne Gore i Slovenije, i kompanije u sektoru informacionih i komunikacionih tehnologija, treba da rade na unapređenju saradnje i pronalaženju najboljih rješenja u ključnim projektima koji su u toku, ali budućim, a koji se odnose na digitalizaciju javnog sektora i druga pitanja od važnosti za razvoj informacionog društva u cjelini“, zaključila je Pribilović.

Koprivnikar je kazao da je sa Pribilović razgovarao o pitanjima koja su jednaka za sve državne uprave – efikasnosti, digitalizacije razvoja servisa koje državnu uprava pruža građanima i preduzetnicima.

“Saglasili smo se da je naša saradnja u reformi javne uprave odlična i da je trebamo staviti na konkrentiji nivo, za izmjenu konretnih rješenja“, rekao je Koprivnikar.

On je naveo da se u Sloveniji reformom javne uprave ne bave kao procesom koji počne i završi se, već koji je trajni i stalno se poboljšava.

“Tako na reformu gledamo kao na sistem stalnog poboljšanja sistema koje imamo“, dodao je Koprivnikar.

On je kazao da je za Sloveniju digitalizacija to bitan društveni proces koji nije samo proces državne uprave i preduzeća već čitavog društva u kojem je, za njegov uspjeh, bitno da je sinhronizovan.

“Tek kada radimo zajedno sa različitih aspekata ima konkrentih benefita za sve koji u tom procesu sarađuju“, rekao je Koprivnikar.

Prema njegovim riječima, digitalizacija donosi alate koji su jaki ako se pravilno upotrijebe, osigura bezbjednost na internetu, kao i mogućnost transraprentnosti, stalnog dijaloga svih koji sarađuju sa državnom upravom.

Koprivnikar je kazao da je Crna Gora lider u regionu na putu evropskih integracija i da je Slovenija spremna da otvori saradnju i dijeli pozitivna i negativna iskustva iz tog procesa.

“Interes nam je da jačamo saradnju, ali i evropske integracije kojih smo dio“, zaključio je Korivnikar.

Send this to a friend