Politika Darmanović u Briselu

Crna Gora snažno povećena politikama NATO

Crna Gora podržava ključne politike NATO – odvraćanja i odbrane, kao i projektovanje stabilnosti kroz učešće crnogorskih vojnika u misijama i operacijama Alijanse, kazao je danas u Briselu ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović, na sastanku šefova diplomatija zemalja članica NATO.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, na sastanku su razmijenjena mišljenja o najvažnijim pitanjima za evroatlantsku bezbjednost, u sklopu priprema za NATO samit koji se održava 3-4. decembra u Londonu.

“Tokom radne sesije, bilo je riječi o politici projektovanja stabilnosti, situaciji na Crnom moru, Mediteranu i Baltičkom moru, kao i borbi protiv terorizma”, ističu u Ministarstvu.

Darmanović je predstavio poziciju Crne Gore u vezi sa aktuelnim pitanjima od značaja za funkcionisanje NATO i bezbjednost sjevernoatlantskog prostora i šire.

“Šef crnogorske diplomatije je ukazao i na značaj podizanja svijesti u vezi sa hibridnim prijetnjama i potrebu jačanja kapaciteta saveznica i partnera”, dodaju u resoru vanjskih poslova.

Eriksen Soreide i Darmanović

Ministar je istakao i posvećenost Crne Gore politici projektovanja stabilnosti južnih partnera i suprotstavljanju izazovima koji dolaze s juga.

“Na toj liniji, ukazao je na doprinos koji Crna Gora daje kroz povjerilačke fondove za izgradnju njihovih odbrambenih kapaciteta, ali i kroz privrženost projektovanju stabilnosti Alijanse van sopstvenih granica, kao i na porast broja naših predstavnika u misijama NATO-a”, navode u Ministarstvu.

Sijarto i Darmanović

Na marginama sastanka, Darmanović je razgovarao sa šeficom diplomatije Norveške Ine Eriksen Soreide i ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom.

Send this to a friend