Politika

Crna Gora stagnira i bez klauzule balansa

Đurović

Crna Gora veoma stagnira u procesu evropskih integracija, iako od strane Brisela nije dobila klauzulu balansa, ocijenile su sagovornice emisije “Dvogled” RTCG. Bivša ministarka za evropske integracije Gordana Đurović ocijenila je kako Crna Gora, u ovoj godini, nema nikakav plan na polju evropskih integracija, kao i da nema najava nikakvog napretka u ispunjavanju tranzicionih mjerila za vladavinu prava.

To je već jedna vrsta odlaganja procesa pregovora, upozorava Đurović.

“U ovoj godini ne možemo očekivati da ništa otvorimo i da ništa zatvorimo, zbog toga što nijesmo ispunili ono što je prethodno, a to je Poglavlje 23 i 24. Dakle, ne mora se formalno zvati prekid, ali je svakako odlaganje, što je samo po sebi loše i samo po sebi odlaganje nekih benefita integracija i pristupa EU fondovima o kojima toliko pričamo”, ocijenila je Đurović.

Građanska aktivistkinja Dina Bajramspahić saopštila je kako je saglasna da će klauzula balansa da sve više gubi na značaju, iz razloga što, kako smatra, Crna Gora neće formalno dobiti takvu odluku.

Bajramspahić

“Ali, samim tim što ne napredujemo to je kao da smo blokirani. To smo imali i ranije, neformalnu klauzulu balansa jer prosto ogroman vremenski period ne pravimo velike korake i nema atmosfere da mi idemo ka završavanju pregovora”, ocijenila je Bajramspahić.

EU traži od nove vlasti da ispuni mjerila za poglavlja 23 i 24, navodi Bajramspahić i dodaje da Crnu Goru nakon toga čeka još dosta posla da zatvori ta dva poglavlja.

“Posla ima još mnogo i mislim da nadležni državni organi još uvijek nijesu došli u taj kontekst. I da se odluke donose van okvira pregovora i to je veoma loše”, ocijenila je ona.

Bajramspahić poručuje da ova vlada ima veću podršku zapadnih partnera od prethodne, ali i da će se, ukoliko ne umije da čuva saveznike, naći u još većem problemu.

Send this to a friend