Politika

Crna Gora u 2020. ulazi sa novim Zakonom o slobodi vjeroispovijesti

Poslanici u Skupštini Crne Gore

Poslanici crnogorskog parlamenta raspravljaće 24. decembra o inoviranom Prijedlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, kojeg je u četvrtak utvrdila Vlada. Očekuje se da će za usvajanje ovog zakonskog akta glasati poslanici vladajuće koalicije. Iz Bošnjačke stranke i Socijaldemokrata je saopšteno da će podržati pomenuti prijedlog zakona. U Crnoj Gori je još uvijek na snazi zakon o slobodi vjeroispovijesti donijet davne 1977. godine.

Novim zakonom garantuje se pravna sigurnost svakoj vjerskoj zajednici. Utvrđeni prijedlog zakona garantuje punu slobodu vjeroispovijesti svim vjernicima i ravnopravan položaj svih vjerskih zajednica u Crnoj Gori, kao i punu slobodu uvjerenja svim onim građanima koji nijesu vjernici.

<<<Bošnjačka stranka pozdravila odluku o usvajanju Zakona o slobodi vjeroispovijesti<<<

<<<Socijaldemokrate će podržati Zakon o slobodi vjeroispovijesti<<<

Takođe, predloženi zakon utvrđuje imovinska prava države nad vjerskim objektima koji predstavljaju kulturnu baštinu Crne Gore koja je kroz vjekove građena i sticana od javnih prihoda države.

Prijedlogom zakona je propisano da će svi vjerski objekti koji predstavljaju kulturnu baštinu, a koji su bili imovina države Crne Gore prije gubitka njene nezavisnosti 1918. godine i koji kasnije nijesu na odgovarajući pravni način prešli u svojinu neke vjerske zajednice, biti prepoznati kao državna imovina.

“Međutim, ako bilo koja vjerska zajednica raspolaže dokazima da je na osnovu nekad ili danas važećih propisa postala vlasnik neke imovine država će to priznati i poštovati. Svako sporenje u vezi vlasništva nad vjerskom imovinom biće rješavano pred nadležnim sudom, kao i svaki drugi imovinski spor, u skladu sa važećim zakonima u Crnoj Gori”, precizirano je ovim dokumentom.

Predloženim zakonom, međutim, nije zadovoljna Mitropolija crnogorsko primorska Srpske pravoslavne crkve. Iz MCP je najavljeno da će da će 21. decembra organizovati Predbožićni narodni sabor u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću povodom najavljenog skorog usvajanja Prijedloga zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica u Crnoj Gori.

<<<MCP zbog zakona o slobodi vjeroispovijesti organizuje sabor u Nikšiću<<<

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije rekao je da na taj način pravoslavni vjernici i Crkva još jednom žele da skrenu pažnju domaćoj i stranoj javnosti na, kako tvrdi, nepravdu kojoj su izloženi. Ponovio je više puta izrečenu prijetnju da su spremni da “svoje” svetinje brane, ako bude trebalo i svojim životima.

<<<Šta donosi inovirani Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti<<<

Potpredsjednik Vlade Zoran Pažin je pojasnio da je namjera Vlade bila da u jednom krajnje otvorenom dijalogu sa svim vjerskim zajednicama, pa i sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve, dođe do rješenja koje će u najmanjoj mjeri dijeliti Crnu Goru, nego koje će na odgovarajući način podržati ono što su najviši međunardni pravni standardi u ovoj oblasti.

<<<Pažin: Nećemo nikoga protjerivati ni iseljavati, Vlada ne namjerava da ulazi u hramove<<<

“Imali smo susret sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve. Na žalost, predstavnici Srpske pravoslavne crkve nijesu prihvatili dijalog o ispunjavanju preporuka Venecijanske komisije, uslovljavajući taj dijalog ujedno razgovorima i istovremenim donošenjem Zakona o restituciji crkvene imovine i zahtijevajući da se preotvori rasprava o svim drugim pitanjima koja uređuje ovaj zakon, što za Vladu nije bilo prihvatljivo, jer je značilo korak unazad u procesu donošenja samoga zakona”, istakao je Pažin nakon što je Vlada utvrdila Prijedlog zakona.

On je saopštio da su neosnovane su i neutemeljene spekulacije da Vlada ima namjeru da bilo koga iseljava iz hramova, da otima hramove.  Naprotiv, eksplicitno je rečeno, u članu 64 da vjerske zajednice koje su vlasnici hramova i nepokretnosti nastavljaju da koriste ove objekte do odluke državnog organa nadležnog za pitanje državine, korišćenja i raspolaganja državnom imovinom.

“Mitropolija nema od koga da brani hramove, jer ne namjerava Vlada da ulazi u te hramove, niti Vlada ima namjeru da onemogući bilo koga da uživa vjerska prava upravo u tim hramovima. Naravno da je pravo Mitropolije da učestvuje u slobodnom javnom diskursu o ovim pitanjima i siguran sam da njihovim stav o svim ovim pitanjima neće izostati. Moram reći da je moj dijalog sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom bio vrlo korektan i vrlo profesionalan, uz uzajamno uvažavanje”, poručeno je iz Vlade.

Zakon propisuje rok u kojem je Uprava za imovinu dužna da popiše sve ove objekte, nakon čega kreće postupak prijavljivanja, odnosno zahtjeva za vođenje odgovarajućeg upravnog postupka, pred Upravom za nekretnine, pri čemu je Uprava za nekretnine dužna da, bez odlaganja obavijesti vjersku zajednicu koja je u pitanju, kako bi imala priliku da ostvaruje sva svoja procesna prava.

A. Obradović

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
komarac
Gost
komarac

Napokon svoj na svome da nam vise niko ne govori ko je srbin a ko crnogorac svoju crkvu i adio amigo

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Prije ce biti gradjanski rat

komarac
Gost
komarac

Ovo pitanje je trebalo da se rijesi kad i nezavisnost

djuradj
Gost
djuradj

…sretno bilo u oba doma…:)))))

Nikac
Gost
Nikac

Nema nidje Velibora Dzomica u javnosti od kako je objavljen clanak iz knjige nekadasnjeg predsjednika SR Juoslavije pod naslovom “ISTORIJA JEDNOG DOBA “ u kojem je oprao ovoga popa, a koji je nakon toga proceran u Crnu Goru od strane episkopa sumadijskog Save.

Republika Boka
Gost
Republika Boka

Kakve veze ima Cg sa svetinjama u Boki?

Parilo
Gost
Parilo

Dajte u javnosti dokument ako postoji na koji nacin su crkve Sv. Luka i Sv. Nikola pripale srpskoj srkvi. Nema ga, i ne postoji!

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Daj u javnost kad je bilo koji hramm pripadao državi. Nema ga i ne postoji.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Parilo tebi je manastir Savina, Svetog Save – nesrpska?

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Samo mi nije jasno kako ćemo oteti ovolike crkve, pošto nas malo manje od 500 za Mirašem hodi, a i to bi se rasulo da nam neko boljih mekinja da. Otkako nas episkop Laf napusti, prepolovismo se.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ha ha pope providan si sa tim glupostima. Bolje pročitaj što prije 100 i kusur godina pišu Rusi i Grci o crkvi u Crnoj Gori. Zaludu ti je sve. Hvala internetu jer su nam je sve dostupno, pa vaše srbovanje pada u vodu.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Haha, Rome, pazi šta piše sveti Petar prije 200 godina:
„… Ја знам ваше биће и состојаније и вашу убоштину и сиромаштину, у коју се находите, али је оно српска црква свега славеносрпскога народа и мати свијех српскијех цркавах, у коју су патријари наши стојали и коју су цари наши оградили.”

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Pope takva ti je sva istina. Niđe u rukopisima Petra I nema “S” od srpstva. To ste dodali štampajući. Petar I cijelo vrijeme piše “Crnogorci, o Crnogorci…” i kaže da je na čelu Crnogorske crkve uvijek rođeni Crnogorac. Tako da si smiješan sa tom pričon. I misliš da si zbunio nekoga sa mojim nickom.

Glupost ključa
Gost
Glupost ključa

Hajmo malo srbovati i crnogorisati se, dok nam uvedu još koji krizni porez da se budale imaju čime zabavljati.

Marks
Gost
Marks

BS podrzava da se Mitropoliji otme imovina.
Nema vise facijalnog osmeha.
Pa lepo. Osilili pa misle da mogu da mute bracu.
Ali Marks rece, okrece se kolo srece.

Viđi ga
Gost
Viđi ga

Marks: Lepo?! Ma šta kažeš?

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ruski “Pregled” iz 1879 piše: „Dakle, Carigradski Patrijarh, dostigavši u posljednjem vijeku svoju punu dominaciju na Balkanskome poluostrvu, nikada nije proširio svoju vlast na Crnogorsku crkvu; potom je morao da prizna autokefalije crkvama Grčke, Srbije i Rumunije, i konačno posljednjih godina je svjedok odvajanja bugarskoga egzarhata, koji bi se mogao pretvoriti u samostalnu crkvu po konačnome ustrojstvu Knjaževine Bugarske…”

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Grčka “Istorija” 1899 piše: „Arhiepiskop Crne Gore je autokefalan, stoluje na Cetinju, nekada jedini vođa zemlje, koja se zbog svojih nepristupačnih planina nikad nije pokorila Turcima, nema drugoga episkopa”.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Arhiepiskop
😂😂😂

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Evo ti u originalu pa ti pope prevedi.„Ό αρχιεπίσκοπος τού Μαυροβουνίου είναι αυτοκέφαλος, έδρευει έν Κετίγνη, άλλοτε ήτο καΐ ήγεμών της χώρας, ήτις ένεκα τών άπροσίτων ορέων της ουδέποτε ύπετάγη τοϊς Τούρκοις, δεν έιει δέ ύφ’ έαυτον άλλον έπίσκοπον”. i uzmi svoj nick, da ne zbunjuješ.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

O ovome što si postavio na grčkom piše autokefalna srpska crkva u Crnoj Gori

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ha ha pope. Mučno ti je čitati jer piše Crnogorska Autokefalna crkve. Svi znaju što znači Μαυροβουνίου. Znaš li koliko si jadan?

saam
Gost
saam

ne pominje se crkva uopste u ovom grckom tekstu.

BOT Bubašvaba
Gost
BOT Bubašvaba

Svi za nas: zacanka, ines23, oliver14, Kosta, goran1978, Helena88, miona, HanaPG, Djurdjica, Mona99, Planinka, marta, KnjazMilos, Votka88, kamiondzija78, Igor88, InesBD, Prepelica, DonjiKokoti, Cipsy, Koviljka tomic, Stefo12, Vitinka, Iskra95, Kinez, Enesa, Svetlana_TV, Marelica, Tommy_h, ZarkoGolubic, Zigman, Silvana, Novinarka, CiciMici, Kaktus, KOCOBO, Leart, Komita, Sara, Bar_pamti, Simba, JunaK, KotorankA, Kleopatra, Boka, Petra, Gordan, StevanPG…

Glava
Gost
Glava

Koja simbolika na badnji dan raspravljaju.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ruska Церковныя Вѣдомости” 1893. pišu: „Pravoslavna crkva sada se sastoji od sljedećih pomjesnih autokefalnih crkava: Carigradske, Aleksandrijske, Antiohijske, Jerusalimske, Ruske, Kiparske, Karlovačke, Crnogorske, Sinajske, Grčke, Sibinjske, Bukovino-Dalmatinske, Srpske, Rumunske”.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ruski Skurat piše o 1834-oj : „S ukidanjem Pećke patrijaršije 1766. godine, Crnogorska crkva bila je potčinjena Carigradu, ali samo formalno. U stvari, ona se upravljala nezavisno, jer je i crnogorska država bila nezavisna. Za vrijeme uprave Crnogorskom crkvom mitropolita Svetoga Petar I, Svjatjejši Sinod Ruske pravoslavne crkve priznao je ovu Crkvu autokefalnom”.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ruski Zbornik godina 1877 piše: “Crnogorska crkva, bez obzira na to što Mitropoliti dobijaju inicijaciju u Rusiji, ne priznaju nad sobom nikakvu duhovnu vlast: ona je apsolutno samostalna (autokefalna).”

Krap iz Rogama
Gost
Krap iz Rogama

I Miraš kaže da je autokefalan!

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Iako si krap, valjda bi trebao da vjeruješ braći Rusima.

Krap iz Morače
Gost
Krap iz Morače

Tako je!

D porto melez
Gost
D porto melez

Pola kotora vodu ne pušta 😅😅😅😅😅😅😅

D porto melez
Gost
D porto melez

Nikola radoman je kršten tajno u katoličku zamjenik direktora u bolnicu dobrota. Markolovic ga je krstio.

Handzar divisi
Gost
Handzar divisi

Zakon nije uperen protiv nijedne vjerske organizacije jedino protiv Srbske crkve koja se mora na silu slomit.Pojenta svega je da na prostoru Crne Gore preovlada Islam i Katolici slavne Duklje

Podgorica
Gost
Podgorica

Sto se gicaju popici pa su sa In4S I Vijesti presli da ovdje komenarisu,ali cemu Vakat tome I vrijeme. Crna Gora Crnogorcima I onima koji je postuju kao Drzavu

Ljesnjanin
Gost
Ljesnjanin

Zivjela sveta Crnogorska Pravoslavna Crkva!!!
Okupatori neka podju na Kosovo ako smiju

DonjiKokoti
Gost
DonjiKokoti

Citam komentare pojedinaca koji kazu da se treba donijeti zakon u dogovoru sa crkvom, a je li ta ista crkva pitala drzavu CG moze li iznositi milione dzakovima iz tih crkvi za Srbiju.

Cunami
Gost
Cunami

MPC je obnovila od 1990 godine nekoliko stotina crkava i manastira, sve te pare za koje ti kazes da idu za Srbiju, ostaju u CG i sluzi sto za obnovu i izgradnju crkava i manastira, sto za redovan zivot svjestenstva i monastva.

More
Gost
More

“Laz je nacionalni interes Srbije”. Rekao je otac srpske nacije Dobrica Cosic.

Marko
Gost
Marko

Vakat je da se Crnogorci mogu pomoliti u Hramovima koje su im gradili preci i ici u Crkvu kojoj nije sjediste Van Crne Gore

Koviljka tomic
Gost
Koviljka tomic

To je zakon koji se mora usvojiti svakako, svaka ga zemlja ima mora i CG!

Blok
Gost
Blok

Ali u svim zemljama se donosio uz dogovor sa Crkvom, a ovdje je protov Crkve, da li vidiš razliku

Fileopg
Gost
Fileopg

Kakvi dogovor sa okupatorom koji kani gurnuti omladinu u stradanje da bi zadržao okupirano.

D porto melez
Gost
D porto melez

Mene je tajno krstio gospodin malteskog reda u Vatikan udario mi je otac sa pola snage tačno.

Radonja
Gost
Radonja

Na ovom portalu se samo obajvljuju komentari onih ko podrzava ovu milovu politiku.Puna podrska Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi.

Jelena Savojska
Gost
Jelena Savojska

Diskriminacija nad Srbima,siroti vi..smrcccc

Radonja
Gost
Radonja

Ko objavi rat Bogu provesti se dobro nece.Hocete da dozvolite da nase hramove,crkve i manastire skrnavi sekta na celu sa mirasom.Ali to vam Bog nece dozvoliti.Srpska Crkva je temelj prave Crne Gore,Njegoseve Crne Gore i nasih svetitelja Sv. Save,Sv.Vasilija Ostroskog i mnogih drugih nasih velikih svetitelja i mucenika.Zato braco i sestre svi 21.decembra da se zajedno Bogu pomolimo u Hramu… Više »

Fileopg
Gost
Fileopg

Bojim se da će popovi i militanti iz nekih partija pokušati da gurnu ispred sebe
, po navici, omladinu da Strada zarad njihovih džipova, zlatnih lančuga, zlatnih kvaka i slavina, a bogami i prepune trpeze.

Djuradj
Gost
Djuradj

Kako moze Bog biti na strani Kacavende,Pahomija i ostalijeh vladika spc-a cudnijeh sklonosti,a u svemu tome ih podrzava njihova crkva?

Radonja
Gost
Radonja

U svakom zitu kukolja ima

Radonja
Gost
Radonja

Pojma nemas

Lovcen
Gost
Lovcen

Vi ste svetosavska sekta, i vise od vase nema.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Dobro je da se svakoga dana izbači po citat iz neke knjige starije od 100 godina u kojoj se pominje Crnogorska Autokefalna Crkva. Knjige su ruske, srpske, vaseljenske, grčke, njemačke… tako da i oni najzadrtiji mogu lako da se uvjere da u Crnoj Gori srpske crkve nije bilo prije 1922-e godine.

Jelena Savojska
Gost
Jelena Savojska

Tako je…hvala Vadimiru Jovanovicu

Sistem
Gost
Sistem

Pa i svodi vam se priča na pet citata i dva telegrama, a sa druge strane na hiljade knjiga i istorijskih podataka i to vam ne smeta

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Sistem, ja to amaterski pratim i imam tridesetak izvora. Mogu da ti dam godine i nazive, A ti nam od tih hiljadu navedi jedan stariji od sto godina u kojem se u Crnoj Gori pominje “srpska crkva” i izvor u kojem se pominje Mitropolija Crnogorsko-primorska prije 1931-e godine.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Brđanine, jedino što ne znate kada je ,,CPC” osnovana i ko je njen prvi Vladika. Uz to možete dati predlog da se zabrani štampanje i čitanje djela Petrovića, pa možda nekoga i ubijedite.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Pope evo ti 10-i put. Crnogorska pravoslavna crkva je utemeljena 4. januara 1485. od Gospodara Ivana Crnojevića, a uz saglasnost blaženjejšega mitorpolita kir Visariona, preosvećenoga episkopa kir Vavile i monaškoga klira, s katedrom u Manastiru Roždestva Presvete Bogorodice na Cetinju – kako i stoji u hrisovulji o osnivanju Mitropolije i Cetinjskoga manastira.

Sistem
Gost
Sistem

Tada je bila Zeta, tek kasnije je nastala Crna Gora. I kažeš daje bila Zetska Autokefalna Crkva. Otavi se istorije, pa bilo i amaterski

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Brđanine, to je Povelja o osnivanju Cetinjskog manastira, u kojoj piše: I ogradih hram u mjestu koje se zove Cetinje, u slavu Majke Božje. I napravih pri njemu manastir i nazvah ga Mitropolijom zetskom, ako bude ugodno milostivoj Gospođi. Opet si demantovan, ovaj put od Crnojevića.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Što si demantova časti ti. Od tog datuma crkva u Crnoj Gori je samostalna. Navedi jedan dokument u kojem se u Crnoj Gori pominje Srpska pravoslavna crkva prije 1922-e. Sve ti je zaludu. Narod je počeo da se interesuje i sam može da pronađe desetine dokumenata o crnogorskoj crkvi.

Jelena Savojska
Gost
Jelena Savojska

Kad citam ovo vase prepucavanje odma pomislim na Steva i Dzomica, samo njih dvojica u CG ovako dobro poznaju istoriju CPC..

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ha ha Jelena, ja radim privatno neki drugi posao. Komentarišem samo crkvu i istoriju, nikad politiku. Ima na internetu dosta dokumenata starijih od sto godina. Samo treba čitati. I oko crkve je sve jasno da stvarno da neko treba da je ostrašćen i neznaven, pa da ne shvata.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Brđanine, piše Mitropolija zetska, nigdje se ne pominje crnogorska. A zetsku Mitropoliju su osnovali Nemanjići. Sam sebe demantuješ.

Roman
Gost
Roman

Hahaha, čuš crnogorska crkva. E svakakvih li budalaština čovjek može čuti kad se budale dokopaju vlasti. Pa dobiste li pismo od vaseljenskog patrijarha, je li vam rečeno sa najviše moguće adrese da ste obična sekta?

Ukrajinac
Gost
Ukrajinac

Opreme,da li srpska crkva posjeduje tomos o autokefalnosti prilikom uspostavljanja Pećke Patrijaršije? Zbog čega je srpska crkva dva puta anatemisana od strane Vaseljenskog patrijarha?

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Ukrajinac, dakle dokazali smo da ova priča o autokefalnosti u vremenu Ivana Crnijevuća nije tačna. Srpska crkva je bila anatemisana od 1350-1375 kada je anatema povučena. Kao što znaš Vaseljenski patrijarh dolazi u posjete SPC, a valjda znaš šta je rekao za tvoju NVO.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Dakle pope Oprem nijesi dokazao. A Ukrajinac te pitao đe ti je Tomos i zašto ga je srpska crkva dobijala 1922-e, ako ga je imala. I još čekamo jedan dokument o srpskoj crkvi u Crnoj Gori prije 1922-e.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Brđanine, pročitaj Istoriju Crne Gore od Vladike Vasilija Petrovića.

Fileopg
Gost
Fileopg

Nadam se da Amfilohije, Joanikije I družina neće opet gurnuti mladost da strada zbog njihovih džipova i zlatnih lančuga i praporaca…

Tomos
Gost
Tomos

Haha jeste On ima džip, e to vam je jedini agument hahahaha. To što Crnogorski Mitropilit ima džup hahaha
A baš sad sretoh Miraša, stopirao je… šalim se naravno i on ima auto, ali nama ne smeta i da mu avion kupite, pa da maše ka Papa iz njega…

Fileopg
Gost
Fileopg

Konačno i Magistar iziđe na čistinu i svrsta se u borce za okupacionu SPC… Ne pada snijeg da prekrije Brijeg već i da svaka zvjerka pokaže svoj trag….

Tomos
Gost
Tomos

Nismo ni sumnjali da je Pravoslavac..

Rozaje-Cetinje
Gost
Rozaje-Cetinje

E Vakat je više da se ovim nevernicima stane na put. Puna podrška Mirašu od muslimana iz Rozaja

RRRR
Gost
RRRR

A ne muci ne pisi gluposti

Tresnjevo Cuce
Gost
Tresnjevo Cuce

Dako Crnu Goru i Crnogorce Bog pogleda 24 /12, da ovaj zakon prodje i da se okrenemo slozi i stvaralastvu.
Da je vjecna Crna Gora.

Moje ime
Gost
Moje ime

Šta je sa plaćanjem PDV-a na usluge i proizvode Crkve?

Drobnjak
Gost
Drobnjak

Hvala Bogu da i to dočekasmo !!
Vakat je bilo .

Sistem
Gost
Sistem

Umjesto tačke na kraju stavi “zarez” i Omer paša Latas, tako ima smisla

Drobnjak
Gost
Drobnjak

Kakve veze ima Omer pasa Latas sa tim sto je tuđa crkva srba okupirala naše Crnogorske svetinje ??
Uskoro će se sveti barjak Crnogorski vijoriti na sveti cetinjski Manastir , a to će značiti da je Crna gora konačno slobodna !!

Sistem
Gost
Sistem

Crkbeni se viori na Crkvii, a što ima veze sa Omer Pašom pitaš, pa napadate istu Crkvu, samo vam se argumenti kroz istoriju mjenjaju

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Drobnjak, čiji je sveštenik bio pop Milutin Cerović, otac Novice Cerovića?

Cikota
Gost
Cikota

Molim da crnogorski gradjani prije davanja komentara procitaju knjigu oca srpske nacije Dobrice Cosica sto je napisao u knjizi” ISTORIJA JEDNOG DOBA “ o sefu pravnga tima srpske mitropolije u Crnoj Gori – Veliboru Dzomicu.

murko
Gost
murko

Dobrica je rekao da Srbi lazu.

samo kažem...
Gost
samo kažem...

Nije ništa pogriješio…

KontraMiting
Gost
KontraMiting

Spc je korumpirana institucija koja se vise bavi politikom nego duhovnim stvarima. Dje to ima da se ordenje daje vucicu i sinisi malom,da mitropolit organizuje proteste sa frontom i milacicem,da popovi voze blindirane dzipove ? Ajde ,recite,dje ? Da nije u rusiju mozda ?

Anti DPS
Gost
Anti DPS

Sramota je sto se niko ovoliko godina nije sjetio da uvede ovakav zakon. Neka im uvedu status pravnog lica pa da vidimo kako ce da fakturisu prenos novca preko granice. Kako ce da opravdaju to sto milione koje skupe pod ostrogom prenose i daju irineju da da vucicu i njegovim glasacima.

Xyxx
Gost
Xyxx

Da crkva bude pravno lice i plaća PDV slazem se ali da partija ili država odrađuje ko je crkva to nije u redu. Crkva mora biti odvojena od države u organizacionom smislu. Sa drugim vjerskim zajednicama potpisan je sporazum. Sada se najavljuje preispitivanje imovine koje će važiti samo za pravoslavnu crkvu jer sa ostalima postoji sporazum itd. Mnogo je ovo… Više »

Јоцо
Gost
Јоцо

Баталите више ту глупу причу о изношењу новца из Црне Горе. То је одлика комплексаша. Србија је већа и економски јача држава од Црне Горе, што је сасвим природно. Исто тако, Црква у Србији је неупоредиво економски стабилнија од Цркве у Црној Гори, што је опет логично имајући у виду број становника. Немојте бити толико глупи да мислите да Острог… Više »

Kaktus
Gost
Kaktus

Nisam religiozan ali neki red mora da se zna,ne moze crkva da bude iznad zakona.

KOCOBO
Gost
KOCOBO

Jesam li ja jedini srbin kome ovaj zakon ne smeta ? Izvinjavam se sto nisam naivna ovca pa da verujem mandicu kad kaze da ce da otvaraju poslasticarnice i diskoteke u nasim hramovima. Realno gledano ovaj zakon moze samo da bude nesto dobro za nas.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Očigledno si Srbin koji više vjeruje gospodinu Mehmetu Zenki, ministru za ljudska i manjinska prava, nego svom Mitropolitu i svojoj crkvi.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Oprem, opet neistine. To je Mitropolit Srpske pravoslavne crkve, A Mitropolija Crnogorsko primorska, osnovana je 1931-e godine. I sve je to zapisano i lako provjerljivo. Ubi vas pope ovaj internet i mogućnost da svako može dokumenta pogledati.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Brđanine, valjda je njemu kao Srbinu, Mitropolit iz SPC, a ne iz NVO. Nego, možeš li da objasniš kako to da su tvoji krajevi u Knjaževini i Kraljevini Crnoj Gori, bili dio Zahumsko-raške Eparhije? Da li to znači da su vas i tada smatrali Starom Raškom?

Јоцо
Gost
Јоцо

Не знам како може да буде добро за Србе то што ће Влада да отме сву имовину и да правно прекине осмовјековни континуитет Српске Цркве у Црној Гори?

Leart
Gost
Leart

Kako to ne smeta nama katolicima i muslimanima taj zakon nego gle samo srbima? Politika je najvece zlo

Posmatrac
Gost
Posmatrac

Ti si Laerte poistovjetio vjeru i naciju.

Komita
Gost
Komita

Sramota je sta se radi,risto je trepao davno da bude smijenjen kada je doveo arkana na cetinjski manastir a ne sad kad paradira sa mandicem i dozvoljava becicu da u manastirima snima spotove i skrnavi nase svetinje

Bar_pamti
Gost
Bar_pamti

Amfilohije nije los covjek,ali ovo politizovanje crkvenih sabora i drugovanje sa teroristima iz fronta mu nista ne treba

Liberal
Gost
Liberal

Vakat je i bio vise da se crkva otrgne od srbije i vrati dje joj je i mjesto

Stefo12
Gost
Stefo12

E moji crnogorci ,dzabe nam i nezavisna drzava kad vas ima koji bi skute amfilohijeve ljubili

Novljanin
Gost
Novljanin

Vakat je.

majmun🙉
Gost
majmun🙉

Kakav smor , a bog ne postoji

Sjeverna Koreja
Gost
Sjeverna Koreja

E to je najbitnije.

mrgud
Gost
mrgud

znaci opet zelite da se mijesate u ono sto nemate pravo . . u crkvene zakone ne m,ijesati se . . ja sam crnogorac ali postujem sve oko sebe i dalje . . .znaci postuj da bi te postovali . .ne stvarajte svadju medju narod . . . .

Rog
Gost
Rog

Pitajte narod a ne političare

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Ne dirajte nam SPC kad ‘Ve kaze vas Djeneral !

Nikola
Gost
Nikola

Dobro jutro Crna Goro. Pozdrav za aktivno članstvo sekte spc-a. Autobus kreće 25. XII uzoru, potrebno je obezbijediti karte na vrijeme, mada će te svi stati. A sad adio, a sad adio i kozna kad, i nikad više.

Tomos
Gost
Tomos

Da, Njegoša ste već proglasili javno da je Genocidan. Kada su vam to pustili Crnogorci da prođe rekli ste i da je nepismen. Odnosno kada je pisao jedno da je mislio na drugo, kao bio nepismen pa me zna da se izrazi.. Sad vam je i sektaš.. Pa doboro ste to zaokružili, još ostaje da kažete da je radio sa… Više »

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Dobro jutro Nikola. Istu želju kao i ti su imali i Turci i Latini i Austrougari i komesari, pa svi oni prođoše, a SPC osta.

Ironija
Gost
Ironija

Osta do sad ali sad odlazi. Pa pa okupatoru

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ha ha Oprem opet sa poluistinama. To je rekao Njegoš, ali je na prvo mjesto stavio Nemanje, koje si ti pope vjerovatno slučajno zaboravio. Došlo je vrfijeme pope da se vraća oteto. SVAKOG GOSTA, STO GODINA DOSTA.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Brđanine, je li Njegoš napisao da je u Crnoj Gori posle imena Dušanova, najsvetije ime Karađorđevo. A valjda znaš da je Car Dušan, Nemanjić. Opet te Petrovići demantuju.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Pope, ti kad se nađeš u škripcu citiraš nešto što sa pričom nema veze. Njegoš je napisao da su Nemanje zlotvori i krvnici Crne Gore. To si pope puno puta pročitao. Njegoš Svetog Sava nikad nije pomenuo, i za crnogorsku crkvu je uvijek pisao da je autokefalna.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Brđanine,to što tebi smeta što je Njegoš pisao da je u Crnoj Gori najsvetije ime Dušanovo, pa posle njega Katađorđevo, je tvoj problem. Na trećem mjestu je ime Miloša Obilića. Tri najsvetija imena u Crnoj Gori tri Srbina. Nego, kako to da je Njegoš rekao ,,Ja u moju Pećku Patrijaršiju”.

Tomos
Gost
Tomos

Da uvodi stečajnog upravnika ka u svaku fabriku do sad, samo sada nudi za stečajnog Nvo Miraša, i nada se da će narod prihvatiti…
Hoće odmah 25% manjina, i računaju još 10% Pravoslavaca i eto 35%, medijima će napumpati da izgleda da je 45% i da sruše Pravoslavlje u narednih 10g…

Tehno
Gost
Tehno

Kad cemo prestat vise da “vjerujemo” u nevidljive i neobjasnjive stvari?

Dusan
Gost
Dusan

Kad ces vise prestati da vjerujes ovima koje vidis i cujes, a neces da vjerujes?

Tehno
Gost
Tehno

Ovima sto ih vidim i cujem odlucujem da li da vjerujem na osnovu toga sto pricaju i svog rasudjivanja. A da vjerujem u nesto zato sto je neko rekao da postoji, a ne manifestuje se u apsolutno nicemu, niti se ikako moze provjeriti… cini mi se da je to ipak djecja prica, na nivou deda mraza. I on ce nagraditi… Više »

Dusan
Gost
Dusan

Tvoje ubjedjenje, postujem, al zasto onda podrzavas ove koji hoce velikoj vecini da oduzmu ono u sta vjeruju? Religija, crkva, dzamija, sinagoga, postoje mnogo prije drzava, kako onda mogu da oduzmu nesto sto nije bilo niti ce ikada biti njihovo?

Tehno
Gost
Tehno

Dusane, ja se samo pitam kad cemo prestati da “vjerujemo” iz neznanja? U vlasnistvo, imanje i oduzimanje izmisljenih stvari ne ulazim. Vjerovali smo kroz istoriju u svasta nesto, u razne bogove i razne pojave zvali bozijim djelima. Mnoge od tih pojava smo vec objasnili i naucili da to nije tako. Pitam se otkud danas vjera u natprirodno, u nekog boga… Više »

Tomos
Gost
Tomos

U pravu si, rekli su da smo “Lokomotiva Evrope” idi drug u voz i vozi se…

Dusan
Gost
Dusan

Ne budite tako sigurni da ce vam ovo proci..

Rašo
Gost
Rašo

Niti jedan okupator neće dobrovoljno napustiti teritoriju koju je okupirao, pa tako nije ni očekivati od SPC da ustupi crkvenu imovinu , koju je okupirala i nezakonito koristila i krčmila godinama.

Tomos
Gost
Tomos

Zemljopis Crne Gore 1911g Cetinje Državna štamparija…pri kraju Zemljopisa pod “narod”.. “U Crnij Gori žibi oko 300.000 ljudi, sve pravi i čisti Srbi, većimom su Pravoslavci..”
… Rašo… ne znam od kada su se tvojii doselili u CG, ali mioji su tu odavno, odnosno u ove su 300.000…

Tomos
Gost
Tomos

I da dodam Rašo, ti “300.000” su bili i čisti Crnogorci, kao što su Hervegovci Hercegovci, sli su uz to Crnogorci bili i Srbi, ali ne i Srbijanci… Isto kao što možeš da budeš i Vasojević i Crnogorac, možeš biti i Bjelopaavlićanin i Crnogorac.. Ali su Rašo gurnuli navionslizsm svima 1990′..i tek od tada počonje “nacionalno otrežnjenje” haha.. Da moraš… Više »

Posmatrac
Gost
Posmatrac

Velikosrpsko bulaznjenje.

Tomos
Gost
Tomos

Obo je Kralj Nikola, ovo je 1911g…

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Sveti Sava je osnovao našu Mitropoliju.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Mihailo mogu ti donositi sto hoce u nase CRKVE krociti necete.

Titograd
Gost
Titograd

Ajmo popovi svetosavske sekte, navalite!!!

Tomos
Gost
Tomos

Ne, vi navaljujete a i vazda ste od Njegoša a i ptije, mi se samo branimo…

juhatmfgta
Gost
juhatmfgta

Što ga brani kad ga neodbrani 😂😂😂

Tomos
Gost
Tomos

Turci su pola vijeka bili tu, ali sačuvasmo Crkvu… Tada su to bili skromni i hrabri ljudii, a sada su bolji među nama šaneri, odmah iza su kamataši.. i tako redom.. Da biće vjerovatno teže odbraniti je danas no za vrijeme Turaka, slažem se. Ali trudićemo se.. A ti vjeruj da ruše Crkvu da ni napravili bolju i jaču, i… Više »

majmun🙉
Gost
majmun🙉

Pola vijeka 😂😂😂🙉

Moj zivot
Gost
Moj zivot

Poslije izbora ocete li se vise pomiriti sa narodom I ostavit nas na miru oko Crkve. Dodijaste I Bogu I narodu

Peruta
Gost
Peruta

Eto nama većih plata i penzija kad se usvoji ovaj zakon. Još kad se razleti po svijetu Montenegro erlajns,sa 155 miliona naših bačenih para, gdje će nam biti kraj. Blagoš u dom!

Lokomotiva
Gost
Lokomotiva

Polozaj cpc bi mnogo vise osnazio kada bi se bosnjaci i muslimani resetovali na fabricka podesavanja i kada bi vjerske obrede vrsili u cpc ! To bi vjerovatno promijenilo dosta toga na politickoj sceni crne gore !!!

Jug
Gost
Jug

Fabricka podesavanja su starosloveski pagani . Sve poslije toga je nametnuto… Procitaj nesto, edukuj se, nemoj da mlatis.

Lokomotiva
Gost
Lokomotiva

Odlicno super, istorija se ponavlha, poslije paganstva slijedi hriscanstvo ……, sve se slaze !!!

Atos
Gost
Atos

Ne čitamo još sa desna na ijevo ako tu litetaturu nudiš

Avro
Gost
Avro

Nažalost, upravo njihovi glasovi mogu da presude Mitropoliji crnogorsko primorskoj! Eto, ostaje da se nadamo da među njima ima umnih ljudi koji se neće petljati u vjerska pitanja pravoslavnog naroda

Send this to a friend