Politika

Crna Gora u 2020. ulazi sa novim Zakonom o slobodi vjeroispovijesti

Poslanici u Skupštini Crne Gore

Poslanici crnogorskog parlamenta raspravljaće 24. decembra o inoviranom Prijedlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, kojeg je u četvrtak utvrdila Vlada. Očekuje se da će za usvajanje ovog zakonskog akta glasati poslanici vladajuće koalicije. Iz Bošnjačke stranke i Socijaldemokrata je saopšteno da će podržati pomenuti prijedlog zakona. U Crnoj Gori je još uvijek na snazi zakon o slobodi vjeroispovijesti donijet davne 1977. godine.

Novim zakonom garantuje se pravna sigurnost svakoj vjerskoj zajednici. Utvrđeni prijedlog zakona garantuje punu slobodu vjeroispovijesti svim vjernicima i ravnopravan položaj svih vjerskih zajednica u Crnoj Gori, kao i punu slobodu uvjerenja svim onim građanima koji nijesu vjernici.

<<<Bošnjačka stranka pozdravila odluku o usvajanju Zakona o slobodi vjeroispovijesti<<<

<<<Socijaldemokrate će podržati Zakon o slobodi vjeroispovijesti<<<

Takođe, predloženi zakon utvrđuje imovinska prava države nad vjerskim objektima koji predstavljaju kulturnu baštinu Crne Gore koja je kroz vjekove građena i sticana od javnih prihoda države.

Prijedlogom zakona je propisano da će svi vjerski objekti koji predstavljaju kulturnu baštinu, a koji su bili imovina države Crne Gore prije gubitka njene nezavisnosti 1918. godine i koji kasnije nijesu na odgovarajući pravni način prešli u svojinu neke vjerske zajednice, biti prepoznati kao državna imovina.

“Međutim, ako bilo koja vjerska zajednica raspolaže dokazima da je na osnovu nekad ili danas važećih propisa postala vlasnik neke imovine država će to priznati i poštovati. Svako sporenje u vezi vlasništva nad vjerskom imovinom biće rješavano pred nadležnim sudom, kao i svaki drugi imovinski spor, u skladu sa važećim zakonima u Crnoj Gori”, precizirano je ovim dokumentom.

Predloženim zakonom, međutim, nije zadovoljna Mitropolija crnogorsko primorska Srpske pravoslavne crkve. Iz MCP je najavljeno da će da će 21. decembra organizovati Predbožićni narodni sabor u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću povodom najavljenog skorog usvajanja Prijedloga zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica u Crnoj Gori.

<<<MCP zbog zakona o slobodi vjeroispovijesti organizuje sabor u Nikšiću<<<

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije rekao je da na taj način pravoslavni vjernici i Crkva još jednom žele da skrenu pažnju domaćoj i stranoj javnosti na, kako tvrdi, nepravdu kojoj su izloženi. Ponovio je više puta izrečenu prijetnju da su spremni da “svoje” svetinje brane, ako bude trebalo i svojim životima.

<<<Šta donosi inovirani Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti<<<

Potpredsjednik Vlade Zoran Pažin je pojasnio da je namjera Vlade bila da u jednom krajnje otvorenom dijalogu sa svim vjerskim zajednicama, pa i sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve, dođe do rješenja koje će u najmanjoj mjeri dijeliti Crnu Goru, nego koje će na odgovarajući način podržati ono što su najviši međunardni pravni standardi u ovoj oblasti.

<<<Pažin: Nećemo nikoga protjerivati ni iseljavati, Vlada ne namjerava da ulazi u hramove<<<

“Imali smo susret sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve. Na žalost, predstavnici Srpske pravoslavne crkve nijesu prihvatili dijalog o ispunjavanju preporuka Venecijanske komisije, uslovljavajući taj dijalog ujedno razgovorima i istovremenim donošenjem Zakona o restituciji crkvene imovine i zahtijevajući da se preotvori rasprava o svim drugim pitanjima koja uređuje ovaj zakon, što za Vladu nije bilo prihvatljivo, jer je značilo korak unazad u procesu donošenja samoga zakona”, istakao je Pažin nakon što je Vlada utvrdila Prijedlog zakona.

On je saopštio da su neosnovane su i neutemeljene spekulacije da Vlada ima namjeru da bilo koga iseljava iz hramova, da otima hramove.  Naprotiv, eksplicitno je rečeno, u članu 64 da vjerske zajednice koje su vlasnici hramova i nepokretnosti nastavljaju da koriste ove objekte do odluke državnog organa nadležnog za pitanje državine, korišćenja i raspolaganja državnom imovinom.

“Mitropolija nema od koga da brani hramove, jer ne namjerava Vlada da ulazi u te hramove, niti Vlada ima namjeru da onemogući bilo koga da uživa vjerska prava upravo u tim hramovima. Naravno da je pravo Mitropolije da učestvuje u slobodnom javnom diskursu o ovim pitanjima i siguran sam da njihovim stav o svim ovim pitanjima neće izostati. Moram reći da je moj dijalog sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom bio vrlo korektan i vrlo profesionalan, uz uzajamno uvažavanje”, poručeno je iz Vlade.

Zakon propisuje rok u kojem je Uprava za imovinu dužna da popiše sve ove objekte, nakon čega kreće postupak prijavljivanja, odnosno zahtjeva za vođenje odgovarajućeg upravnog postupka, pred Upravom za nekretnine, pri čemu je Uprava za nekretnine dužna da, bez odlaganja obavijesti vjersku zajednicu koja je u pitanju, kako bi imala priliku da ostvaruje sva svoja procesna prava.

A. Obradović

142

avatar
1000
58
84
0
 
88
ЈоцоGlupost ključaCrnogorciSuSrbiCrnogorciSuSrbikomarac
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
komarac
Gost
komarac

Napokon svoj na svome da nam vise niko ne govori ko je srbin a ko crnogorac svoju crkvu i adio amigo

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Prije ce biti gradjanski rat

komarac
Gost
komarac

Ovo pitanje je trebalo da se rijesi kad i nezavisnost

djuradj
Gost
djuradj

…sretno bilo u oba doma…:)))))

Nikac
Gost
Nikac

Nema nidje Velibora Dzomica u javnosti od kako je objavljen clanak iz knjige nekadasnjeg predsjednika SR Juoslavije pod naslovom “ISTORIJA JEDNOG DOBA “ u kojem je oprao ovoga popa, a koji je nakon toga proceran u Crnu Goru od strane episkopa sumadijskog Save.

Republika Boka
Gost
Republika Boka

Kakve veze ima Cg sa svetinjama u Boki?

Parilo
Gost
Parilo

Dajte u javnosti dokument ako postoji na koji nacin su crkve Sv. Luka i Sv. Nikola pripale srpskoj srkvi. Nema ga, i ne postoji!

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Daj u javnost kad je bilo koji hramm pripadao državi. Nema ga i ne postoji.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Parilo tebi je manastir Savina, Svetog Save – nesrpska?

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Samo mi nije jasno kako ćemo oteti ovolike crkve, pošto nas malo manje od 500 za Mirašem hodi, a i to bi se rasulo da nam neko boljih mekinja da. Otkako nas episkop Laf napusti, prepolovismo se.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ha ha pope providan si sa tim glupostima. Bolje pročitaj što prije 100 i kusur godina pišu Rusi i Grci o crkvi u Crnoj Gori. Zaludu ti je sve. Hvala internetu jer su nam je sve dostupno, pa vaše srbovanje pada u vodu.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Haha, Rome, pazi šta piše sveti Petar prije 200 godina:
„… Ја знам ваше биће и состојаније и вашу убоштину и сиромаштину, у коју се находите, али је оно српска црква свега славеносрпскога народа и мати свијех српскијех цркавах, у коју су патријари наши стојали и коју су цари наши оградили.”

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Pope takva ti je sva istina. Niđe u rukopisima Petra I nema “S” od srpstva. To ste dodali štampajući. Petar I cijelo vrijeme piše “Crnogorci, o Crnogorci…” i kaže da je na čelu Crnogorske crkve uvijek rođeni Crnogorac. Tako da si smiješan sa tom pričon. I misliš da si zbunio nekoga sa mojim nickom.

Glupost ključa
Gost
Glupost ključa

Hajmo malo srbovati i crnogorisati se, dok nam uvedu još koji krizni porez da se budale imaju čime zabavljati.

Marks
Gost
Marks

BS podrzava da se Mitropoliji otme imovina.
Nema vise facijalnog osmeha.
Pa lepo. Osilili pa misle da mogu da mute bracu.
Ali Marks rece, okrece se kolo srece.

Viđi ga
Gost
Viđi ga

Marks: Lepo?! Ma šta kažeš?

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ruski “Pregled” iz 1879 piše: „Dakle, Carigradski Patrijarh, dostigavši u posljednjem vijeku svoju punu dominaciju na Balkanskome poluostrvu, nikada nije proširio svoju vlast na Crnogorsku crkvu; potom je morao da prizna autokefalije crkvama Grčke, Srbije i Rumunije, i konačno posljednjih godina je svjedok odvajanja bugarskoga egzarhata, koji bi se mogao pretvoriti u samostalnu crkvu po konačnome ustrojstvu Knjaževine Bugarske…”

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Grčka “Istorija” 1899 piše: „Arhiepiskop Crne Gore je autokefalan, stoluje na Cetinju, nekada jedini vođa zemlje, koja se zbog svojih nepristupačnih planina nikad nije pokorila Turcima, nema drugoga episkopa”.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Arhiepiskop
😂😂😂

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Evo ti u originalu pa ti pope prevedi.„Ό αρχιεπίσκοπος τού Μαυροβουνίου είναι αυτοκέφαλος, έδρευει έν Κετίγνη, άλλοτε ήτο καΐ ήγεμών της χώρας, ήτις ένεκα τών άπροσίτων ορέων της ουδέποτε ύπετάγη τοϊς Τούρκοις, δεν έιει δέ ύφ’ έαυτον άλλον έπίσκοπον”. i uzmi svoj nick, da ne zbunjuješ.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

O ovome što si postavio na grčkom piše autokefalna srpska crkva u Crnoj Gori

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ha ha pope. Mučno ti je čitati jer piše Crnogorska Autokefalna crkve. Svi znaju što znači Μαυροβουνίου. Znaš li koliko si jadan?

saam
Gost
saam

ne pominje se crkva uopste u ovom grckom tekstu.

BOT Bubašvaba
Gost
BOT Bubašvaba

Svi za nas: zacanka, ines23, oliver14, Kosta, goran1978, Helena88, miona, HanaPG, Djurdjica, Mona99, Planinka, marta, KnjazMilos, Votka88, kamiondzija78, Igor88, InesBD, Prepelica, DonjiKokoti, Cipsy, Koviljka tomic, Stefo12, Vitinka, Iskra95, Kinez, Enesa, Svetlana_TV, Marelica, Tommy_h, ZarkoGolubic, Zigman, Silvana, Novinarka, CiciMici, Kaktus, KOCOBO, Leart, Komita, Sara, Bar_pamti, Simba, JunaK, KotorankA, Kleopatra, Boka, Petra, Gordan, StevanPG…

Glava
Gost
Glava

Koja simbolika na badnji dan raspravljaju.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ruska Церковныя Вѣдомости” 1893. pišu: „Pravoslavna crkva sada se sastoji od sljedećih pomjesnih autokefalnih crkava: Carigradske, Aleksandrijske, Antiohijske, Jerusalimske, Ruske, Kiparske, Karlovačke, Crnogorske, Sinajske, Grčke, Sibinjske, Bukovino-Dalmatinske, Srpske, Rumunske”.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ruski Skurat piše o 1834-oj : „S ukidanjem Pećke patrijaršije 1766. godine, Crnogorska crkva bila je potčinjena Carigradu, ali samo formalno. U stvari, ona se upravljala nezavisno, jer je i crnogorska država bila nezavisna. Za vrijeme uprave Crnogorskom crkvom mitropolita Svetoga Petar I, Svjatjejši Sinod Ruske pravoslavne crkve priznao je ovu Crkvu autokefalnom”.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ruski Zbornik godina 1877 piše: “Crnogorska crkva, bez obzira na to što Mitropoliti dobijaju inicijaciju u Rusiji, ne priznaju nad sobom nikakvu duhovnu vlast: ona je apsolutno samostalna (autokefalna).”

Krap iz Rogama
Gost
Krap iz Rogama

I Miraš kaže da je autokefalan!

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Iako si krap, valjda bi trebao da vjeruješ braći Rusima.

Krap iz Morače
Gost
Krap iz Morače

Tako je!

D porto melez
Gost
D porto melez

Pola kotora vodu ne pušta 😅😅😅😅😅😅😅

Send this to a friend