Politika POLITIČKI ANALITIČAR PROF. DR SRĐAN VUKADINOVIĆ

Crna Gora u kandžama teokratije

Vukadinović

U istoriji demokratskih društava ne postoji primjer, ne samo da crkva formira vlast, nego da su se političke partije sastajale u nekom vjerskom objektu da sa sveštenicima razgovaraju o funkcijama u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, kao što se dogodilo u Crnoj Gori. Jasno je što je sljedeće uvod u stvaranje teokratske države. Uostalom, već se čuo predlog SPC da novi zakon o slobodi vjeroispovijesti pišu njihovi eksperti. To je ulaz na mala vrata teokratije u jednu sekularnu državu. Može u Ustavu da piše što god hoćete, djela pokazuju da je Crna Gora danas zapala u teokratske kandže mnogo više nego BiH, nego Srbija i Hrvatska, ocjenjuje u razgovoru za Dnevne novine politički analitičar prof, dr Srđan Vukadinović.

Vukadinović podsjeća da je prije nepunih desetak dana Gojko Perović javno saopštio kako se Srpska pravoslavna crkva povlači iz politike, odnosno da pravi otklon nakon parlamentarnih izbora, da bi se vrlo brzo pokazalo da im to nikad nije bila namjera.

“Prvo su javno priznali da su duboko inkorporirani u politički život Crne Gore, što smo i znali, ali javno priznanje ipak ima svoju težinu, da bi potom otvoreno formirali vlast. Tolika količina beskrupuloznosti je nezabilježena. SPC je u vjerskom objektu okupila pobjednike ovih izbora koji su počeli da se svađaju oko funkcija, i po svoj prilici izvršila pritisak na političke partije i pojedince da prihvate određena rješenja. A ta rješenja mogu biti samo ona koja odgovaraju SPC, drugačije ne može biti. Ovakav slijed događaja jasno je ukazao i na nemoć partija koje su pobijedile na izborima, pokazujući javnosti da su to u suštini marionete SPC”, poručuje Vukadinović.

Razlog nemoći sadašnjih pobjednika parlamentarnih izbora Vukadinović tumači činjenicom da se ne radi o autohtonim političkim subjektima, već partijama kojima se upravlja iz sjenke, te da se to posebno odnosi na dvije koalicije “Za budućnost Crne Gore” i “Crno na bijelo”.

“U svemu tome najvišu cijenu platiće građani i država Crna Gora. Ali, vidjećemo što će se sve dešavati. Dobro je da je formiran parlament, i da se krene u realizaciju obećanog. Građani više nemaju strpljenja da čekaju i gledaju njihovo nadgornjavanje, da slušaju frustrirane izjave tri koalicije o tome da je “režim pao” da su građani glasali za promjene…To je zamjena teza. Građani su glasali za političke subjekte od kojih je jedan dobio 30 poslanika, drugi 27, treći deset, četvrti četiri… To je sve zašto su građani glasali i treba da se izađe iz te “pijane noći 2020.” Ovo je aluzija na “pijanu noć 1918.” kada se pravila kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca”, naglašava sagovornik Dnevnih novina.

Vukadinović kaže da će se glavna borba oko pozicija u izvršnoj vlasti voditi između Demokratskog fronta i GP URA, te da će biti veliki pritisak britanske i američke ambasade da u budućoj vladi ne budu lideri Fronta.

“Sa druge strane neće ni ruska ambasada sjedjeti skršetih ruku, i ona će praviti pritisak da u novom kabinetu budu i proruski političari. Potpuno je jasno da Rusija nikada nije odustala od Crne Gore. Njihova strategija je dugoročna, tako da je ova šarolika vlast vrlo specifična, podložna raznim pritiscima i uticajima. Sa j edne strane imaćemo ljude koji će pokušati da zadrže spoljnopolitički kurs i druge koji će, polako, bez žurbe, raditi na promjeni politike i to kroz opstrukcije, prije svega kada je riječ o NATO savezu. Uostalom, pokrovitelj koalicije “Za budućnost Crne Gore” je mitropolit Amfilohije koji kune i proklinje svakog ko sarađuje sa Alijansom, on je 1999. godine, nakon bombardovanja SRJ, vodio sudske postupke u Beogradu protiv NATO-a”, podsjeća Vukadinović.

Vukadinović smatra da će i NATO biti vrlo oprezan prema Crnoj Gori, upravo iz razloga što se u strukturama vlasti mogu naći proruski kadrovi.

“NATO članica mora biti država od povjerenja, zbog činjenice da članice imaju pristupe bazama podataka, operativnim i tajnim podacima, komandnom centru… Postavljanje lica koja se povezuju sa ruskom politikom bio bi ozbiljan incident. Sa druge strane, potpuno je očekivan revolt DFa zbog nastojanja GP URA da ih izbace iz svake kombinacije u budućoj vladi. DF je obezbijedio pobjedu i ostalim koalicijama, nosio je veliki opozicioni teret, suđeno im je, zatvarani su i oni i članovi njihovih porodica. Pri tom su osvojili sedam puta više mandata nego GP URA i sada treba da ostanu bez funkcija i da na njihovo mjesto dođu nekakvi eksperti. Teško da će se sa time pomiriti. Možda do prve prilike, dok ne dođu u situaciju da promijene stvari u svoju korist. Vidjećemo”, kaže Vukadinović.

Komentarišući napade na medije i ljude koji iznose drugačije političke stavove i mišljenja, sagovornik DN kaže da je to pokazalo koliko ima istine u njihovim obećanjima da neće biti revanšizma.

Pozicija DPS-a lagodna, love greške i čekaju vanredne izbore

“DPS sada ima lagodnu situaciju. Od njih niko ništa ne očekuje, bez da budu opozicija, a od nove vlasti se jako puno očekuje. Njihova pozicija je teška i neizvjesna. Na drugoj strani imaju partiju koja je osvojila 30 mandata, koja će munjevito regovati na svaki njihov propust i iskoristiti svaku priliku za vanredne izbore. Do tada će morati da reformišu svoju partiju. Greške koje su napravili i autogolovi zbog kojih su izgubili na izborima biće im za nauk, tako da DPS ima šansu da na sljedećim izborima izađe jači”, ocjenjuje Vukadinović.

On podsjeća na situaciju u Srbiji, kada se raspao DOS, jer zbog mnoštva partija i eksperata nije mogao da funkcioniše.

“Sjetimo se Hrvatske, pada HDZ-a i povratka, zatim BiH gdje je SDP dobio vlast, da bi se SDA brzo vratila, mnogo jača nego ranije. DPS treba da shvati da se era jedne politike sa ovim izborima završila i da im treba reforma, osvježenje, nova strategija i popravljanju grešaka koje su napravili. Dakle, vrijeme koje budu proveli u opoziciji treba da iskoriste da stabilizuju partiju i zauzmu novi politučki kurs”, smatra Vukadinović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
DjeSi
Gost
DjeSi

Autokratija teokratija nije vazno. Uglavnom niko se ne bavi ekonomijom i privredom drzave.

Marko
Gost
Marko

Situacija moze biti bolja nego sto se nadamo. Ovdje se sada uglavnom Zapad pita je Abazovic i priznao, Rusi i Srbi su se uvijek mjesali a-mogu da ‘pucaju’ ali pucaju u prazno.

CGuSrcu
Gost
CGuSrcu

…multikulturalnosti nase zemlje davati toliko prostora jednoj vjerskoj zajednici. Da ona sudi i presudjuje ciji je Bog pobijedio na izborima, da se nada da ce “uz Boziju pomoc” u drzavi biti sve u redu, i tako dalje. To nijesu rijeci za ozbiljnog casnog politicara.

Katunjanin
Gost
Katunjanin

Kada su ranka krivokapuica izabrali za predjednika skupstine javili su u 29 minutu dnevnika a ovoga ne skidaju pa eto razlike pa dosta vise culi smo

CGuSrcu
Gost
CGuSrcu

Znate kako, u izbornoj noci (da ne govorim o kampanji), jasno je saopsteno ko je pobijedio na izborima. Bog. Nijedan od lidera koji isto smatraju, ne propusta priliku da to potvrdi u svakom javnom obracanju narodu (Milacic juce na sjednici i to VRLO agresivno, Krivokapic non-stop itd.) Nemam apsolutno NISTA protiv da se vise njeguju prave vrijednosti, da se isticu… Više »

CGuSrcu
Gost
CGuSrcu

Multikulturalnosti nase zemlje davati toliko prostora jednoj vjerskoj zajednici. Da ona sudi i presudjuje ciji je Bog pobijedio na izborima, da se nada da ce “uz Boziju pomoc” u drzavi biti sve u redu, i tako dalje. To nijesu rijeci za ozbiljnog casnog politicara.

Princ Pavle
Gost
Princ Pavle

Plačeš li sokole, Srđo, za tvojom mintenegrom. Crna Gora će uvek, večno biti Crna Gora. Nikada montenegro.

Hogar
Gost
Hogar

Crna Gora jeste Montenegro,istinski Crnogorac jeste Montenegrin!Shvati to kao moderni izraz crnogorstva nasuprot onom zaostalom,primitivnom,lažno-moralnom a duboko nemoralnom,izdajničkom u svojoj suštini.
Doći će i vama kraj,istorija nas tome uči.Nakon nesrećne 1918. zablistao je 13 jul 41′,a nakon opet nesrećne 89′ svanula je majska zora 2006.

Cnr
Gost
Cnr

Ne znas ti, mrcko, da se to ime Montenegro pominje prvi put 1031. kad i ime Duklja… Ne znas, isto tako, mrcko, da tvoji Srbijanci zapisuju 1825. u Letopisu matice srpske da postoji narod “Crnogorci (Montenegrini)”. I jedno i drugo ime znace istu stvar, i jedno i drugo su nase. Treba li tebi podsjetnik odakle rijec “Serb” (Servus, sluga)?

Hal Hale
Gost
Hal Hale

Pa Krivokapic je njihov čovjek. Nije covjek DFa. Pop u “civilu”. Zabrinjava da je ta Crkvena srpska opcija u CG jos gora i ekstremnija od Vučica i DFa. Sjećamo se da je Amfilohije optuživao Vučica za “izdaju” Kosova. Onda niz snimaka koji ih direktno povezuje sa cetnickom ideologijom kako Mitropolita i Episkope tako i Krivokapica. Oni su izgleda jos mnogo… Više »

Sova
Gost
Sova

Srbi u CG su “so srpstva”. Zato su rigidniji i radikalniji nego Srbi u Srbiji. Uz to, oni imaju kompleks “pogrešnih koordinata”. Zavide Srbima u Srbiji, i onda prave svakakve ludosti pokušavajući da to nekako isprave.

Cnr
Gost
Cnr

Nije, nego zato sto je u CG srpska nacija izmisljena u 19. vijeku iz politickih razloga od strane posljednjih Petrovica, i zato sto svjesni izdaje domovine, moraju je zestoko mrzjeti a zbog kompleksa inferiornosti u odnosu na prave Srbe-Srbijance, moraju biti esktremniji u svojim stavovima. Donekle slicna prica i za posrbljene Bosnjane iz Bosne—“Srbe” iz tzv. Rep. Srpske.

CrnoGorac
Gost
CrnoGorac

Vj gospodine Srđane početkom avgusta rekoste da DPS sigurno osvaja sam 41, a sa koalicionim partnerima 54 mandata na ovogodišnjim izborima. I nije vas sramota da nepun mjesec dana nakon izbora “pametujete”. Pa, pobogu, imate li osjećaj da bi bilo dobro da malo “skalate”.

toeto
Gost
toeto

Pa to smo svi mislili. A treba li da skalamo? Pa pravo da ti recem, mislim da necemo!

CGuSrcu
Gost
CGuSrcu

Naravno da necemo. Sad je vrijeme kad najvise treba da se zalazemo za ono sto smatramo da je vazno. I to na svim forntovima, dostojanstveno intelektom znanjem i iskustvom.

Pivljanin
Gost
Pivljanin

CGuSrcu
Nemoj, tako ti intelekta

Arlekin
Gost
Arlekin

Kad se prelistaju tri portala, rekao bi čovjek da živimo u tri države.

Pero s pumpe
Gost
Pero s pumpe

U pravu ste Arlekine!

Srdjan
Gost
Srdjan

Poslije ovakvih izjava ne znam kako iko moze ovu personu smatrati za ozbiljnu, i ne znam ko mu daje medijski prostor

Cetinjanin
Gost
Cetinjanin

(Za) budućnost Crne Gore da vidimo samo crno i bijelo… pa sad vi viđite (kako ćete) moji Crnogorci!

Bokelj
Gost
Bokelj

Ko je ovaj ?

CG CG CG
Gost
CG CG CG

Profesor

Srdjan
Gost
Srdjan

Čega?

Marsej 1934
Gost
Marsej 1934

A ti?

Sugradjanka
Gost
Sugradjanka

Evo ga ovaj opet. Nista bez njega

Окле
Gost
Окле

Чо’ек који је погријешио све у досадашњој каријери. Ко не вјерује нека погледа његове изјаве прије годину дана. Сад се нашао у безнађу и не зна ђе удара 😂

milos
Gost
milos

a i od tebe da odmorimo

Milenko
Gost
Milenko

Amfilohije je doveo DPS 1997 i zbacio DPS 2020.

Majka CG
Gost
Majka CG

Tacno tako👏
Sve pravo receno!

Techno Pop
Gost
Techno Pop

Vladavinu Milove aristokratije zamijenila ristokratija, od zla na gore.

Željko
Gost
Željko

Tačno tako, a Srđan je kada je bilo najbitnije za Crnu Goru bio u Tuzli, otvorio zlatarsku radnju u novom tržnom centru u tuzlanskom naselju Slatina sa suprugom Bošnjakinjom Nađom Avdibašić i nakon toga je bio dio Univerziteta u Tuzli! Imam rodbine u Tuzli koji žive u zgradi kod njegove radnje i pričali su mi o tome! Nego Milo je… Više »

CG CG CG
Gost
CG CG CG

Bice Zeljko dobri bice Crne Gore, ne znam sto se hajka ovolika digla

dzonatan
Gost
dzonatan

A Milo nije glavni odgovorni za to, to jeste losa politika koju je prema crkvi vodio? na isti nacin kako je Srbija prema KOsovu losu politiku vodila pa je dobila shklempu.

MPT
Gost
MPT

Loša politika prema crkvi? Slažem se, trebao je biti duplo rigorozniji i iseliti migrante sveštenike bez mnogo oklijevanja.

Bot
Gost
Bot

Ne mogu da vjerujem da i dalje vrtite istu pricu sa istim olinjalim likovima koji su vas i poslali u opoziciju.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Jednom je u jednoj emisiji jedan bivši radnik radoja dakića reko,proklet bio dan kad smo izašli na miting i doveli dps na vlast.Zapamtite litijaši,pet puta će te se više kajat što ste podržali rista i ravnogorce,proklinjaćete svaki sekund što ste proveli na litijama.

Cica
Gost
Cica

Mislim da necemo. Uatasama ni metar Crne Gore!

Djuka
Gost
Djuka

Sad bi trebao Milo da u šumi napravi crkvu pokajnicu i da proba ponovo demokratsku teokratija.

Sreća
Gost
Sreća

Neka sad će amfilohije barem 5 srpskih crkava i manastira da sagradi u Ulcinju i to u srcu starog grada! Ima svi da postanu pravoslavni srbi u Ulcinju!

Djuka
Gost
Djuka

Evo i onu jednu srušiše u Briskoj gori što se podiže od priloga mještana. Inače u Ulcinju ima nekoliko hiljada objekata bez dozvole, a tu jedino uništiše. Pravna država sigurno. Samo zbog toga treba da ide u šumu, ostalo tek da ne pominjemo.

Peruta
Gost
Peruta

Par ljudi ne posustaje. Nema predaje!

Send this to a friend