Politika

Crna Gora u srcu tenzija sa Rusijom

Demokratska front, skup stranaka koje se protive članstvu Crne Gore u NATO, razapeli su ogromnu rusku zastavu sa gornjeg balkona svog sjedišta u Podgorici. To je upečatljiv prizor s obzirom da je dvojici lidera stranke oduzet poslanički imunitet i optuženi su za pokušaj rušenja vlade u navodnoj zavjeri koju je podržala Rusija. Ali taj prizor takođe ukazuje na duboke podjele koje potresaju ovu balkansku zemlju od 600.000 stanovnika koja će uskoro postati 29. članica NATO-a i prisustvovai na samitu koji se održava danas, navodi se u tekstu britanskog Gardijana koji je posvećen situaciji u Crnoj Gori.

U tekstu autora Aleka Luna podsjeća se da su prije samo 18 godina NATO avioni bombardovali ciljeve u Crnoj Gori – koja je tada bila dio savezne republike sa Srbijom – u kampanji koja je primorala Slobodana Miloševića da povuče trupe sa Kosova.

Bombardovanje ostaje bolna uspomena za mnoge Crnogorce, a ankete su pokazale da je stanovništvo podjeljeno kada je u pitanju članstvo u NATO. Zatim, tu je i faktor Rusija, istorijski saveznik i prijateljska slovenska zemlje, koju je Vlada Crne Gore optužila za pokušaj atentata na tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

Mnogi se nadaju da će članstvo u NATO okončati burnu političku borbu u crnogorskoj politici koja se vodi oko istoka i zapada , ali suđenje optuženima za državni udar počinje ove nedelje, a zemlja ostaje u političkoj krizi.

Vladajuća Demokratska partija socijalista DPS jedva je okupila dovoljno glasova da ratifikuje sporazum o pridruživanju NATO-u, a opozicija je obećala da će raspisati referendum o članstvu u NATO ukoliko dođe na vlast. Njeni lideri nastavljaju da putuju u Moskvu.

Jedan od ključnih primedbi na NATO članstvu Crne Gore, koje je pokrenuo američki senator Rend Pol je da, između ostalog, Crna Gora ne može mnogo da doprinese Alijansi sa malom vojskom od samo 2.000 vojnika. Ali ono što je ključno je da je Crna Gora poslednji potez mediteranske obale između Gibraltara i Sirije koji NATO ne kontroliše, samim tim je i lokacija koju cijeni Rusija. Moskva je tražila, dozvolu za sipanje goriva i pridržavanje njenih bordova Crnoj Gori u 2013. godini, ali je negirala da traži stalnu bazu.

Članstvo u NATO-u ne podržava veliki dio stanovništva Crne Gore, što povećava mogućnost nastavka političkih previranja. Anketa u decembru je utvrdil da 39.5 odsto stanovništva podržava ulazak u NATO, dok je 39,7 odsto protiv.

Protivnici NATO-a govore o bombardovanju 1999. godine i naglašavaju istorijske veze sa Rusijom.

Ruska vlada čak je i obećala “osvetničke akcije” nakon što je Crna Gora pozvana u NATO. U aprilu, je zabranjen uvoz vina iz Crne Gore, a ruski ministar spoljnih poslova upozorio da turisti treba da “očekuju provokacije” zbog “anti-ruske histerije” u Crnoj Gori. Rusi navodno čine 7,3 odsto svih turističkih boravaka u martu, što je pad od 19,2 odsto u odnosu na mart 2016.

Izbori 16. oktobra u suštinin su bili poslednja šansa za glasače da usvoje ili odbiju ulazak CG u NATO. Neki optužuju vladajuću stranku DPS da je izvršila izbornu manipulaciju na dan izbora 16. oktobra jer su objavili da se sprema puč na dan izbora.

U narednim mesecima, diskusija o navodnoj ruskoj zavjeri je dominirala u politici i medijima.

Prema optužnici koju je pripremio glavni tužilac Milivoje Katnić, grupa srpskih nacionalista planirala je da preuzme parlament i ubije tadašnjeg premijera Đukanovića, dok su drugi obučeni kao policajci trebali da pucaju na demonstrante ispred Skupštine. Demokratska front bi po tom scenariju trebao da bude proglašen novim vladarem zemlje, i bio bi zaustavljen proces pristupanja NATO-u.

Dvojica od 14 optuženih se navodni ruski obaveštajni agenti kojima se sudi u odsustvu.

Međutim, optuženi lideri opozicije, Andrija Mandić i Milan Knežević negirali su da su umješani u pokušaj državnog udara.

“To je lažni državni udar u organizaciji Đukanovića, da spriječi pobjedu opozicije na izborima”, rekao je Nebojša Medojević, još jedan član Demokratskog fronta za Guardian.

Druga mogućnost je da su proruski ekstremisti zaista željeli da izvedu državni udar. Sumnja je pala na direktora tinktenk organizacije iz Moskve Leonida Rešetnikova, kada ga je Putin otpustio nekoliko dana nakon navodnog pokušaja puča.

Isto tako je procurio i mejl “pravoslavnog oligarha” Konstantina Malofejeva, pro-ruskog aktiviste u istočnoj Evropi, koji je navodno razgovarao o propalom puču u Crnoj Gori. Predstavnici Rešetnjikova i Malofejeva negirali su bilo kakvu umiješanost u izjavi za Gardian.

Dok mnogi analitičari i komentatori u Podgorici očekuju da će Rusija nastaviti da podstiče nemire u Crnoj Gori, politička kriza vezana za istragu državnog udara će vjerovatno predstavljati veću prijetnju stabilnosti zemlje, piše Gardijan.

Prevod: CdM

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
16768125000$$$$
Gost
16768125000$$$$

Ocemo li u treći svjecki rat da ide Rusija zbog nas

Podgorica
Gost
Podgorica

Svi kritičari neka prvo pročitaju što su potpisali Srbija i NATO. Oni i pljuju jer znaju da od velike Srbije nema ništa. A krepaše bez mora.
Znamo ko nas je bombardova, no se ne sjećam da nas je neko branio.

Tamo vi trag
Gost
Tamo vi trag

Kako su nas “braća” Rusi odbranili 1999. Posolili su ih malo ovi iz MMF-a…
“Ne laje kuco da selo brani, no sebe da rani”
Zdrastvujte

plejof
Gost
plejof

P kralju 1999 nas je bombardovala NATO ALIJANSA ista ova koju docekujes rasirenih ruka i noga!

Ano Minus
Gost
Ano Minus

Kraljice, nije bombardovala NAS već NJIH i njine instalacije i maršrute po Crnoj Gori. Da je CG mogla izćerat srbske trupe iz CG, ni jedna bomba ne bi pala na našu zemlju. Srbska vojska je sve činjela da NATO bombarduje CG, čak je iz barske luke s brodova gađala avione, iako su bili izvan dometa, a onda su brodovi punom… Više »

Barjaktar
Gost
Barjaktar

Hajde, okrenimo se budućnosti, integracijama i zapadnjačkom načinu života. Rusi hvala ali ne,hvala.
Ostaćemo u kontaktu i bliski prilično.
Evo čuo sam, da se čuva prazno mjesto za našu zastavu ispred nove zgrade NATO-a.

Zdravko
Gost
Zdravko

U razgovoru sa kanadskim narodom dobio sam duboka uvjerenja da cemo ulaskom u NATO dobiti sigurnost i enormne ekonomske benefite kao i ljudske slobode !! Ovaj ruskofilski narod ce konacno izaci iz nase ponosne Crne Gore i umjetnici kao nas Slavko ce takodje konacno dobiti puni angazman i razumijevanje!!! Podrska za NATO !!!

plejof
Gost
plejof

Ti si razgovara sa kanadskim narodom!!???Vazi hahahah

IvoZ
Gost
IvoZ

Cimbo,ti Kanadjani sa kojima ti pricas,ne mogu bez mikrofona…koznoga

bilbord
Gost
bilbord

Nakon ulaska u NATO biće druga priča. Demokratije će biti dovoljno za sve građane Crne Gore koji poštuju ovu državu. A rušitelji će biti sankcionisani, živi bili pa viđeli. Slijede mnoge izmjene zakona. Demokratija je za ljude koji dobrovoljno žive u ovoj zemlji i POŠTUJU NJENU SAMOSTALNOST I NEPOVREDIVOST GRANICA. Samo još malo strpljenja. Dobro će se znati i koji… Više »

Primorac
Gost
Primorac

Iz tvoih usta u Božie uši, ovi se nemogu trpjeti,

AbbA
Gost
AbbA

to im ti i tvoja familija širite noge, crnogorci ih dočekuju raširenih ruku…

16768125000$$$$
Gost
16768125000$$$$

Moj mokota da odeš u italiju i to da ti se desi

16768125000$$$$
Gost
16768125000$$$$

Niksicani i primorci ovaj milan vam je kritičan bio sa crnkinjom u italiju

aha...
Gost
aha...

Crna Gora je već u NATOu, u čemu je problem? Većina je glasala na izborima za ovu opciju i tu nema ništa nejasno. Smirite se rušitelji Crne Gore pa rušite vaše domovine, ovu NEĆETE. I ne samo to, Država Crna Gora će imati u vidu ko je to htio da razbaštini samostalnu i slobodnu DOMOVINU CRNOGORACA I SVIH GRAĐANA DRUGIH… Više »

car
Gost
car

U sto nas uplasi posebno sto ces imati u vidu sve sta pobroja, prepadosmo se svi , vidi se da si junacina crnogorijanski a od takvih se posebno plasimo hahhahaha

16768125000$$$$
Gost
16768125000$$$$

Čuo sam od sve visnjeg da se ove godine u crnu goru sprema atentat na bivšeg premijera crne gore

16768125000$$$$
Gost
16768125000$$$$

Mico zovni obrada da baci bombu

16768125000$$$$
Gost
16768125000$$$$

Joj mico

ccccccc
Gost
ccccccc

Završeno vam je to, batalite priču !!!

16768125000$$$$
Gost
16768125000$$$$

Iščupali bi vas rusi iz korjena

16768125000$$$$
Gost
16768125000$$$$

Crna Gora je luda bato. ….vesko dijete ti pije pet artana

123
Gost
123

Admine, da li pratiš šta i na koji način ovaj čovjek piše. U poslednje vrijeme nema teksta koji ne komentariše i to na kakav način. Čovjek je uvijek mimo teme, konteksta, nepovezan, nerazumljiv. Vjerovatno čovjek ima nekih problema. Reaguj Admine.

SUA
Gost
SUA

Možda šalje kodirane poruke nekom. Šta god da je u pitanju trebalo bi obratit pažnju na njega. Ako ima određenih psihičkih problema valjalo bi mu pomoć.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Koliko se meni cini covjek pokusava da na duhovit nacin docara koliko ima nebuloznih komentara sto je svakako cinjenica. Ne vjerujem da je ludilo u pitanju ma koliko ludo djelovalo.

sibirnijeruski
Gost
sibirnijeruski

Ruskinje sve nevine ka koza u koljeno

Send this to a friend