Politika

Crna Gora uspješno završila jednogodišnje predsjedavanje Poveljom

Ministri vanjskih poslova država članica Američko-jadranske povelje A-5 ocijenili su danas na sastanku u Podgorici da je Crna Gora uspješno završila jednogodišnje predsjedavanje Poveljom.

Osim domaćina, ministra vanjskih poslova Srđana Darmanovića, sastanku su prisustvovali šefovi diplomatija Albanije Ditmir Bušati, Hrvatske Marija Pejčinović-Burić i Bosne i Hercegovine Igor Crnadak, šefica Kancelarije za Jugoistočnu Evropu u Birou za evropske poslove u Stejt Departmentu SAD Suzan Falatko, zamjenici ministara vanjskih poslova Makedonije Andrej Žernovski i Kosova Anton Beriša, pomoćnik šefa diplomatije Srbije Branimir Filipović i savjetnik za odbranu u Ambasadi Republike Slovenije Primož Šavc.

Ministri vanjskih poslova A5 ocijenili su da je godina na izmaku unijela novu energiju u evroatlansku i evropsku perspektivu našeg regiona.

Ministar Darmanović je istakao da je Američko – jadranska povelja jedan od najznačajnijih regionalnih mehanizama za saradnju u oblasti bezbjednosti i integracija, što je dokazano i tokom našeg predsjedavanja Poveljom.

“Jedan od najvažnijih događaja tokom crnogorskog predsjedavanja Poveljom bio je poziv Makedoniji da započne pregovore o pristupanju NATO na Samitu u julu”, rekao je crnogorski šef diplomatije.

Naglasio je da je Crna Gora bila posvećena promovisanju evroatlantskih aspiracija zemalja regiona i aktivno pomagala u sprovođenju reformi i ispunjavanju kriterijuma za njihovo članstvo u NATO.

U fokusu diskusije je bila i aktuelna bezbjednosna situacija, regionalna saradnja i budući prioriteti A5.

Tokom današnjeg sastanka usvojena je Zajednička deklaracija kojom je potvrđena posvećenost jačanju međusobne saradnje i promociji daljeg napretka Jugoistočne Evrope u procesima evropske i evroatlantske integracije.

Ministarskom sastanku prethodio je susret na nivou političkih direktora država članica A5.

Sastanak ministara vanjskih poslova Američko-jadranske povelje je završni događaj koji je Ministarstvo vanjskih poslova organizovalo u okviru jednogodišnjeg predsjedavanja Crne Gore Poveljom, koje će od 1. januara 2019. preuzeti Albanija.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Podgorica1928
Gost
Podgorica1928

Kapitulacija dukljana pred velesilom albanijom. Hahhahaha ne mmsmiju ni da pitaju koliko ce hidrocentrala na Cijevnida odrade. A junak sa dioptrijom Darmanovic kaze da ce sve bit ok, jer su odnosi super. Hahahah komedija od drzsve, bitno je Sorabe sto vise da zamrzimo

Send this to a friend